Vieraskolumnit

Maalla on halpaa – jos tekee itse!

Seppo Vuokko: "Jos olet valmis auttamaan naapuriasi, saat itsekin apua tarvitessasi."

Helsingissä on kallista ja maalla halpaa. Asumiseen se pätee, osittain.

Parin tuhannen euron kuukausituloilla emme olisi pystyneet hankkimaan edes kaksiota Helsingistä, mutta täällä meillä on toistasataa asuinneliötä, ylenpalttisesti varastotilaa, kasvihuone, puutarha, kaupunkitontin kokoinen lampi ja sauna sen rannalla ja vielä puolet tontista on metsänä!

Maalla emme ole edes tunteneet itseämme köyhiksi. Toki lainaa on otettu ja tarvittaessa tehty vekseleitäkin tasaamaan epätasaista tulojen virtaa, mutta kaikista on selvitty.

Maalla asuntojen hinnat ovat halpoja – mutta muu maalla asuminen ei sitten välttämättä olekaan niin halpaa.

Matkat ovat pitkiä, palvelut ovat kaukana, julkinen liikenne vähäistä. Oma auto on välttämätön, ja monissa perheissä tarvitaan työmatkojen järjestämiseksi useampikin auto.

Lähikauppojen tarjoukset häviävät suurten markettien tarjouksille eikä niistä aina saa baobabtahnaa, tuoreita viikunoita tai mitä milloinkin lehtien ruokavinkeissä suositellaan.

Halvan asumisen hintana on suurempi työmäärä. Kerrostaloasukkaan ei tarvitse huolehtia juuri muusta asumiseen liittyvästä työstä kuin oman asuntonsa siivouksesta.

Maalla omakotitalossa asuvan on itse huolehdittava lämmityksestä, lumitöistä, pihan ja rakennusten ylläpidosta ja huollosta; on tiedettävä mitä tehdä, jos vesijohto jäätyy ja on siedettävä muutamien tuntien sähkökatkokset hermostumatta.

Myrskyn uhatessa on hyvä varata ämpärillinen vettä ja pakastin kestää kyllä sulamatta vuorokaudenkin, kun sitä ei turhaan availe.

Ruoka ei maksa mitään, kun itse viljelee, pyytää järvestä tai kerää sen metsästä – mutta se vaatii työtä ja vie aikaa. Jos asuisimme kaupungissa, tuskinpa söisimme sellaisia määriä marjoja, kalaa ja hirveä kuin nyt.

Maalla asumisen edut ovatkin muualla kuin halpuudessa. Monet seikat ovat suorastaan luksusta kuten rauha, hiljaisuus ja heti rapulta alkavat ulkoilumaastot. Ei aina tarvitse erikseen lähteä linturetkelle: jo pihalta kuulee, laulavatko pöllöt ja ovatko rastaat tai peipot jo palanneet muutoltaan.

On toki haittojakin. Talojen hinnat on arvostettu niin alas, että jos joutuu myymään uudehkon omakotitalonsa, siitä ei saa edes rakennuskustannuksia takaisin.

Jos työskentelee kokopäiväisesti metsissä ja pelloilla, ihmisiä tapaa harvoin. Vapaa-ajallakin sosiaalinen elämä voi olla niukkaa, kun kylässä on vain muutama asukas. Heidän harrastuksensa ja kiinnostuksensa kohteet eivät aina ole samat kuin omasi.

Myytti maalla elämisen halpuudesta synnyttää myös kummallisia käsityksiä. Mökkiläinen kaadatti tiheään rakennetulta pihaltaan suuren puun. Metsuri otti parin tunnin urakasta 50 euroa. Mökkiläinen piti hintaa käsittämättömän kalliina, vaikka puun kaataja tuli omalla autollaan usean kilometrin päästä, varustautui asianmukaiseen turva-asuun, käytti omia työkaluja, kaatoi ja pätki puun.

Polttopuu ei saisi maksaa mitään. Saahan maalla ilmaista puuta, jos hakee sen itse metsästä. Naapuri voi antaa luvan ottaa hakkuutähteitä tai raivauksessa maahan kaadettuja rankoja, mutta ei voi vaatia, että hän kasaisi ja ajaisi ne ilmaiseksi mökkiläisen pihaan!

Usein naapurit toki tekevät ystävyyttään työn halvemmalla kuin kauempaa tilatut urakoitsijat. Hinnasta voidaan neuvotella, mutta mitään perusteita ei ole sille, että maalaisen pitäisi tehdä joku työ halvemmalla kuin kaupunkilaisen. Osaamisesta ja ammattitaidosta pitää maksaa.

Naapuriapu ja talkootyöt ovat asia erikseen. Naapuriapu on aina vapaaehtoista, joko naapurin hyväntahtoisesti itse ehdottamaa tai tekemää. Joskus naapuriapu perustuu vaihdantaan, jolloin kumpikin osapuoli tekee sitä, mitä hän parhaiten osaa. Tässäkin toimii tasapuolisuus: jos olet valmis auttamaan naapuriasi, saat itsekin apua tarvitessasi.

Lue lisää

Luotettavampia menetelmiä luontoarvioihin

Professori: Uhanalaisten luontotyyppien arviointi ei perustu tieteeseen

Uhanalaisten luontotyyppien arviointi ei perustu tieteeseen

Eipä ole tarvetta puheitten perumiseen