Vieraskolumnit

Mitähän kylälläkin ajatellaan?

Kirsi Haapamatti
Vieraskolumnit 30.03.2017

"Elämä on liian lyhyt, jotta se kannattaisi viettää toisten ihmisten odotusten mukaan", kirjoittaa Kirsi Haapamatti.

Meissä jokaisessa asuu pieni Aina Inkeri Ankeinen. Se nauttii siitä, kun saa valittaa ja marista. Se saa voimaa kärsimyksestä ja tuskasta ja sen ääneen parahtelusta. Kurjaa on ja kurjemmaksi menee, oi voi voi. Mutta kun muutakaan ei voi. On oltava tässä, jatkettava samaa latua, jaksettava tarpoa sukat märkinä, vaikka tunnelin päässä ei näy valoa.

Väitän, että useammin kuin sisällämme, ankeuttaja asuukin naapurissa. Jossain kylällä, huoltoasemaparlamentin pöydässä ja marketin tuulikaapissa. Meitä painaa kasaan epämääräinen, puristava korsetti, jonka muut meille ovat pukeneet. Mitä kylälläkin ajatellaan -mentaliteetti voi ohjata suuriakin linjoja elämässämme. Myös hahmottomat, mutta velvoittavat perinteet pitävät otteessaan. Meidän suku se on kärsinyt tässä jo kolmesataa vuotta.

Näin ei pitäisi olla! Elämä on liian lyhyt, jotta se kannattaisi viettää toisten ihmisten odotusten mukaan. Ei kyläläisten, ei omien vanhempien tai edes puolison. Jos et halua olla sikafarmari, älä ole. Jos maitotilallisen arki kyrsii, vaihda se. Jos kylvöhommia enemmän kiinnostaa joku muu, tartu siihen. Opiskele hierojaksi, tee maitohuoneesta kuntosali, perusta hunajalinkoomo, tee navetasta hevosten täysihoitotalli. Sama koskee sisähommista pois haikailevia. Jos opettajantyö sapettaa, avaa luokkahuoneen ovi ja lähde. Ryhdy fytoterapeutiksi.

Ei ole pakko jatkaa sukutilan perinteitä, vaikka tilalla olisi aina ollut karjaa. On sallittua vaihtaa suuntaa tai vaikka maisemaakin. Miksi suorittaa elämää toisille, jollekin epämääräiselle ulkopuoliselle katseelle, joka muka hymähtelee hyväksyvästi kun asiat jatkuvat kuten ennenkin? Ei siitä mitalia saa. Ja vaikka saisikin, mitä sillä tekee?

Kylän juoruämmät (ja yhä useammin -äijät) kannattaa jättää omaan arvoonsa. Heillä ei ole sisältöä elämässään, joten imevät sitä sinusta. Jos taas haluat tehdä sitä mitä teet nytkin, hae mieleesi sen parhaat puolet. Jokaisen aamun ei pitäisi alkaa voivottelulla. Muutama vuosi sitten tehdyn Työolotutkimuksen mukaan 29 prosenttia suomalaisista vaihtaisi alaa, jos voisi. Oletko sinä yksi heistä?

PS. Pystyitkö lukemaan tämän tekstin? Siitä voit kiittää Kirja-Matiksi kutsuttua outolintua. Mattikaan ei piitannut juoruakoista. Googlaa vaikka.

Kirsi Haapamatti

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja tietokirjailija sekä pienviljelijä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit