Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Vieraskolumnit

Rehellisyys kulissien kätköissä

Timo Kaunisto: Politiikalla ei ole mitään tekemistä joukkuepelien logiikan kanssa.

Keskustan pitkäaikaiselle kansanedustajalle Markku Rossille itsenäisyyspäivästä tuli onnelliseen loppuun päättyvä yhden viikon painajainen. Rossin käveltyä presidentin kättelyyn yhdessä ystävänsä Matti Kaarlejärven kanssa tituleerasi Ylen toimittaja heitä puolisoiksi.

Sellaisia heistä lopulta tulikin. Kahdeksan vuoden seurustelun ja sen peittelyn jälkeen heistä tuli virallinen pari mutta ei sellainen pariskunta, jonka kaikki heti hyväksyisivät.

Homoseksuaalisuus on asia, jota edelleen jotkut pyrkivät lyömään piiloon Raamatulla, perhekäsitystä monopolisoimalla tai pelkäämällä omaa seksuaalisuuttaan. Juuri maakuntien keskustalaisen ei ole helppoa olla erilainen.

Markun tapaus tuo esille politiikan raadollisen puolen. Kun tehtävät ovat katkolla neljän vuoden välein, on varottava ”kentän” todellista tai kuviteltua mielipidettä.

Kentän lisäksi on varottava oman puolueen kilpailevia ehdokkaita: pistoja tulee, jos kilpesi laskee. Politiikalla ei ole mitään tekemistä joukkuepelien logiikan kanssa, vaikka jotkut niin iloisesti omaa toimintakulttuuriaan mainostavatkin.

Yhteiskunnalle on suureksi vahingoksi, kun kansanvallan edustajien tekemisiä tai tekemättä jättämisiä arvioidaan heidän pari- tai perhesuhteensa kautta. Se on tyypillinen koulukiusaajan tapa toimia.

Tärkeää ei ole se, mitä sanot, teet tai mitä asioita ajat, kun samanmielisten joukko löytää yhteisen uhrinsa. Kohteena voi yhtä hyvin olla eronnut, yksinhuoltaja, homo tai vammautunut. Politiikan normi suosii ja nostaa miellyttävää samankaltaisuutta.

Silloin valta jää – niin kuin siinä yläasteen luokassasikin – peräpenkin huutelijoille. Sitä on helppo tukea olemalla vain hiljaa ja toivoa, että seuraavaksi nuo eivät pilkkaisi minua. Siinäpä sitä sitten ollaan, ihmettelemässä, minne ihmisyys katosi ja päivittelemässä suomalaisen keskustelukulttuurin tasoa.

Siksi politiikkaan liittyy paljon myös ihmissuhteita, joissa rakennellaan kulisseja. Poliitikot elävät julkisuudessa, johon näyttää niin ikään kuuluvan miellyttämisen kulttuuri. Näytät ulospäin sitä, mitä kuvittelet äänestäjiesi arvostavan.

Moralisoimatta sen enempää voin kysyä, onko reilumpaa kätkeä suhteensa kuin toimia sen mukaan kuin yleensä yhteiskunnassa tällaisessa tilanteessa edellytetään.

Tässä kohtaa on varottava yleistämästä yhtään mitään. En halua leimata ketään: jos nyt sattuu vaativassa ja paljon muualla olemista vaativassa työssä rakastumaan työtoveriinsa, niin mitäpä ulkopuolisilla on siihen sanomista.

Mutta kun peitelty ruletti pyörii vuosikausia, voi kysyä myös poliittisen rehellisyyden perään. Kyse ei ole vain yksittäistapauksista: eduskunnan kulissisuhteita voisi itsekin laskea useamman käden sormilla.

Pointti on siinä, kuunteleeko itseään vai niitä kiusaajiaan. Minulle tuossa tilanteessa neuvottiin useammalla keskustalaisella suulla, että pysy liitossasi ja pidä rakastajatarta. Minusta se ei ollut sopivaa ainuttakaan osapuolta kohtaan, vaikka tunsin ankaraa syyllisyyttä.

Kaavan rikkojaa ei päästetä helpolla. Kun käytiin viime presidentinvaalin toista kierrosta, tämän lehden silloinen päätoimittaja Lauri Kontro asetti kolumnissaan vastakkain ”homoseksuaalin sivarin ja porvarimajurin”. Ajattelen tänä päivänä, että se oli erinomaisen kirjoittajan pohjanoteeraus. Olisi ollut sivistyneempiäkin tapoja tehdä eroa kahden kokeneen ja hyvän ehdokkaan välille.

Jotakin tuollaista Markku Rossikin varmasti pelkäsi. Silti todella toivon, että Markku asettuisi seuraavissa vaaleissa vankasti ehdolle. Hän on tehnyt paitsi itselleen ja puolisolleen, myös politiikalle ja keskustalle erikseen suuren palveluksen.

Poliitikkona Markku on luja alueensa puolustaja. Aina kun ajelen Kuopiosta pohjoiseen, Kallansiltojen kohdalla mieleen tulee Rossin Markku. Siinä on sata miljoonaa remonttirahaa läpikepulaisen Savon sydämessä betoniin valettuna.

Lue lisää

Osa suomalaismiehistä kokee, ettei kelpaa parisuhteeseen – Yksin jäämisen ketju on saattanut saada alkunsa jo lapsuudessa

Jatkuvaa työtä ja rakentamista, tallille katoava vaimo... puolison hevosista voi tulla parisuhteessa riitelyn aihe – terapeutti neuvoo, miten eläinten pidosta kannattaisi puhua

Työlästä rakkautta: Näin MT:n lukijat kertovat tilanteista, joissa parisuhde on muuttunut raatamiseksi – "Minun oletettiin pysyvän keittiössä valmistamassa ruokaa"

Matti vei morsmaikkuehdokkaat tanssimaan, 52-vuotias Minna johdatti miehen suurten kysymysten äärelle – "Olitko ihan vakavissasi, että pitäisi lapsia hankkia?"