Vieraskolumnit

Sähkönsiirto kannattaa

Markku Pulkkinen
Vieraskolumnit 04.03.2017

Energiavirasto kertoi viime viikolla sähkönsiirtoyhtiöiden keränneen viimeisen neljän vuoden aikana asiakkailtaan 170 miljoonaa euroa liikaa sähkönsiirtomaksuja. Se sapettaa sähkönkäyttäjää.

Kun eduskunta antoi vuonna 1995 sähkönsiirtoyhtiöille alueellisen monopolin, määrättiin niiden vuotuiselle liikevoitolle katto. Tällä hetkellä sähkönsiirtoyhtiöiden pääoman tuotto saa olla maksimissaan kolmen ja neljän prosentin välillä, mikä ei ole hassumpi korko nykyoloissa. Yhtiöillä meni silti överiksi, mutta vahinkoja sattuu – ja pojat on poikia.

Caruna, entinen Fortum Sähkönsiirto, ilmoitti noin vuosi sitten korottavansa siirtomaksuja neljänneksellä. Rahaa ei ollut kuulemma kertynyt riittävästi kassaan tulevia investointeja varten. Carunan ylijäämä neljältä vuodelta olikin vain 36 miljoonaa euroa. Mihinkäs tuollaiset kolikot riittävät? Korotukset pontevasti esitellyt toimitusjohtaja ei ole enää Carunan palveluksessa.

Sähköverkot jauhavat kovia tuottoja, mutta maanomistajan asema sähkönsiirron arvoketjussa on heikko. Oikeudenmukaisista maankäyttökorvauksista on turha uneksia, neljän prosentin tuotosta puhumattakaan.

Sähkönsiirtoyhtiöt, mukaan lukien valtion ja eläkeyhtiöiden omistama Fingrid Oy, suhtautuvat maanomistajiin ylimielisesti. Maanomistajille lähetellään kirjeitä, joissa kerrotaan, mitä yhtiö aikoo metsissä ja pelloilla tehdä. Johtokatuja levennetään ja reunametsiä harvennetaan alkuperäisen maankäyttösopimuksen vastaisesti. Lisäkorvauksia maanomistajille ei tipu.

Sähköyhtiöiden päätöksistä voi valittaa, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Valitukset ammutaan alas vetoamalla eduskunnan säätämiin, sähkönjakelun katkottomuutta varmistaviin lakeihin. Totta on, että kansanedustajat ovat säätäneet sähkönsiirrosta lakeja, joiden hölmöydet kansalaiset nyt maksavat.

Viimeisin maanomistajien kyykytys Hämeen alueella tapahtui tänä vuonna, kun Fingrid ilmoitti leventävänsä 1920-luvulla rakennetun Rautarouva-voimalinjan nykyistä 40 metrin johtokatua 20 metrin reunametsähakkuilla. Reunametsistä kaadetaan kaikki yli 20-metriset puut. Lisäkorvauksia maanomistajille ei ole luvassa. Valtio ja eläkesijoittavat ottavat maan lain voimalla ja isomman oikeudella käyttöönsä. Suomen metsäketjullakin pyyhkii hyvin ja puita olisi mielekkäämpää kasvattaa sinne kuin kaataa sähkömonopoliyhtiöiden tuotoiksi.

Carunan sähköjohtojen maakaapeloinneistakin on syntynyt kiistaa. Sopimukset kaivuuajankohdista ja kaapeleiden sijoittamisesta eivät aina pidä. Osa kaivurikuskeista kuopii kaapelin eri paikkaan kuin se on kartassa merkitty. Samalla saattaa hajota muutama salaoja. Yritäpä sitten myöhemmin kaivaa jotain omilla maillasi, kun kaapeli kulkee missä sattuu.

Erittäin ylimielistä toimintaa ja toisen omaisuudella leikkimistä.

Markku Pulkkinen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja sähkölämmittäjä Carunan alueelta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit