Energiajärjestelmämme on suurten uusiutumisvaatimusten paineessa. Viimeistään 15 vuoden kuluttua voimme ottaa käyttöön vain päästötöntä energiatekniikkaa, mikäli haluamme pysäyttää ilmastonmuutoksen etenemisen. Muutos koskee sekä sähköntuotantoa, liikennettä, lämmitystä että teollisuutta.
Olivatpa tekniset ratkaisut mitkä tahansa, nykyisen kaltainen energiajärjestelmä on tullut tiensä päähän.
Niinkin yksinkertaiset asiat kuin poltto ja palaminen ovat olleet historiallisesti energiajärjestelmässä keskeisessä osassa.
80 prosenttia tunnetuista fossiilisista energiavaroista pitää kuitenkin jättää polttamatta, jos ilmastonmuutos halutaan torjua. Tästä hiilikuplasta pois murtautuminen on monessa mielessä tuskallista, mutta siinä on myös valtavia mahdollisuuksia parantaa paitsi ympäristöä ja terveyttä myös kansantalouksia.
Sanoisin, että tämä on suorastaan ”once in a humankind” -mahdollisuus.
Energiajärjestelmän uudelleenrakentaminen ei ole halpaa, mutta se vasta kalliiksi tuleekin, jos emme tee mitään. Pelkästään USA:ssa taloudelliset vahingot sään ääri-ilmiöistä arvioitiin vuonna 2012 noin 100 miljardiksi dollariksi.
USA ja Kiina ovat ilmoittaneet Pariisin ilmastokokouksen alla ennenkuulumattomista sitoumuksista päästöjen vähentämiseksi. Vaikka tämä ei vielä riitä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen, on ajatusmaailman muutos merkittävä.
Suomen on osana kansainvälistä yhteisöä, maailmantaloutta ja Euroopan unionia asemoitava itsensä tähän tilannekuvaan.
Suurvaltoja ajaa asiassa vahvasti talous. Aurinko- ja tuulienergian hinnat ovat tulleet viime vuosina roimasti alas niin, että uusiutuva energia on jo erittäin kilpailukykyistä muiden energialähteiden rinnalla. Taloustietotoimisto Bloombergin tuoreen uutisen mukaan tuulienergia on sekä Saksassa että Britanniassa halvin sähkömuoto, ilman tukiaisia.
Toinen energiajärjestelmää uudistava elementti on digitaalisuus. Yleisesti puhutaan ”esineiden ja asioiden internetistä”, mutta sen isona ja tärkeänä alakäsitteenä voimme puhua myös ”energian internetistä”. Tässä kokonaisuudessa on valtavasti bisnespotentiaalia uusille tuotteille ja palveluille. Nyt haetaan energia-alan uutta isoa ideaa.
Kun Suomessa etsimme kiivaasti uuden kasvun avaimia, tarkastelkaamme myös energiajärjestelmää rohkeasti ja tarpeeksi kauas katsoen. Meidän on nähtävä metsä puilta. Parhaillaan eri puolilla luodaan vauhdilla energia- alan uutta liiketoimintaa, jolla on kansainvälisesti jättimäiset markkinat.
Emme voi jättäytyä jälkijunaan tässä, siihen meillä ei yksinkertaisesti ole varaa!
Suomalaisyritykset valmistavat jo nyt esimerkiksi taajuusmuuttajia, ja uusia innovaatioita on hautumassa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. 90 prosenttia uusiutuvan energian liiketoiminnasta on muualla kuin itse aurinkopaneeleissa tai tuuliturbiineissa. Vientimahdollisuuksia on siten laajasti aurinko- ja tuuliteknologioissa.
Suuretkin investoinnit puhtaaseen ja älykkääseen energiateknologiaan voivat olla Suomelle erittäin kannattavia. Lisäksi tarvitaan liiketoimintaosaamista.
Olkaamme visionäärisiä ja rohkeita, hyppikäämme kaikenlaisten raja-aitojen yli. Myös maan rajojen, sillä iso energiabisnes on globaalia. Paikallistakin toimintaa tarvitaan, sillä suoraan autotallista ei voi maailmalle hypätä. Kotimaassa kokeillaan.
Tarvitaan toimia – ja pian.
Anneli Pauli
MTT, Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori anneli.pauli@lut.fi