Vieraskolumnit

Tarinan valta

Kaikilla meillä on elämästämme ja ihmissuhteistamme useita päällekkäisiä tarinoita.

Hyvä tarina jättää lähtemättömän vaikutuksen lapsen mieleen. Kertomalla opetamme ihmisyyden perusteita ja välitämme maailmankuvaa, johon haluamme lapsen kasvavan. Ei ole väliä, onko tarina omakohtainen, sepitetty tai kirjasta kerrottu, sillä on sama vaikutus. Tarina tempaa mukaansa.

Lapsi itsekin on usein tarinankerronnan mestari. Ihmetystä herättävästi lapsi luo tarinoita, joissa on selkeä rakenne ja opetus. Toisinaan niissä ei ole päätä eikä häntää. Tarinankerronta vapauttaa luovuuden ja kasvattaa luovuuteen.

Sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tarinankerronta onkin parhaimmillaan kuin kuvien maalaamista. Kerronnassa yksityiskohdat ovat välineitä, joilla juoni – tarinan symbolinen sanoma – tehdään eläväksi ja ymmärrettäväksi.

Myös empatiaa opitaan kertomusten kohtaloista. Tarinat välittävät välttämätöntä perimätietoa. Niiden kautta kasvetaan yhteisöön, sen arvoihin ja pelisääntöihin. Tarinankerronta erottaa ihmisen eläimistä. Se on tietoisuuden ja minäkuvan perusta.

Oikeastaan koko elämänkokemuksemme muodostuu tarinoista. Ne syntyvät ajan kuluessa tapahtumia toisiinsa yhdistelemällä. Jatkuvasti päivittyvien tulkintojemme avulla selitämme, luomme merkityksiä ja mielekkyyttä elämäämme. Yksittäiset kertomukset ovat kuin kasa eripari­lankoja, joita yhteen punomalla muodostuu räsymatto – yhtenäinen elämäntarinamme kaikkine kirjavine sävyineen.

Kaikilla meillä on elämästämme ja ihmissuhteistamme useita päällekkäisiä tarinoita, jotka ovat totta yhtä aikaa. Kerromme ja kuulemme tarinoita kyvyistämme, haluistamme, suhteistamme, toimistamme, saavutuksistamme ja epäonnistumisistamme.

Tietyt tarinat hallitsevat elämänkokemustamme enemmän kuin muut. Niitä kerromme tottuneesti itsellemme ja muille. Ne vaikuttavat menneisyyteemme, nykyisyyteemme ja tulevaisuuteemme. Itsestä kertomani tarina saattaa olla rajoittava, tukahduttava ja lamauttava. Hallitsevan tarinan rinnalla on kuitenkin useita vaihtoehtoisia tarinoita, jotka ovat ihan yhtä totta. Voin aivan hyvin valita jonkun niistä. Vapautua ja herätä uuteen elämään vaihtoehtoisen totuuden tuomassa valossa.

Millaisia ovat sinun hallitsevat tarinasi – tukahduttavia vai vapauttavia?

Vakaumuksellisella kolumnipaikalla vuorottelevat seurakuntapastori Salla Autere, vankilapastori Miika Hynninen, piispa Kaarlo Kalliala, kirjailija Minna Kettunen ja lähetystyöntekijä Anni Takko.

Lue lisää

Tapaturma antoi perspektiiviä – kiireisessäkin yhteiskunnassa täytyy olla tilaa ja aikaa kyynärsauvoilla konkkaaville

Jeesus on usein kuvassa äitinsä ja mummunsa kanssa – mutta olihan hänellä isoisäkin

Euroviisut on kaikenlaisten ihmisten juhla: Ukrainalaisen mummon, kreikkalaisen kaunottaren, israelilaisen transgender-miehen – ja ehdottomasti oululaisen rokkibändin

Vaanivatko valokuvat nyt nuorten tyttöjen sieluja?