Rakentaminen

Oletko rakentamassa terassia tai vaikkapa leikkimökkiä? Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon puutavaran valinnassa

Puutavaran merkinnöistä selviää monta tärkeää asiaa ja myös myyjältä kannattaa varmistaa tuotteen sopivuus käyttökohteeseen.
Markku Vuorikari
Esimerkiksi mökin terassin rakentamisessa kannattaa pohtia, mitä puutavaraa siihen käyttää.

Moni meistä aikoo kesän aikana rakentaa vaikkapa terassin tai leikkimökin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kehottaa pienrakentajia olemaan tarkkana puutavaran hankinnassa, jotta se on kunnollista ja kestävää.

Puutavaran merkinnöistä selviää monta tärkeää asiaa ja myös myyjältä kannattaa varmistaa tuotteen sopivuus käyttökohteeseen.

Pienrakentajalle voi olla haasteellista varmistaa, sopiiko kaupan hyllyssä oleva tai netistä tilattu tuote omaan projektiin. Tukesista muistutetaan, että kun rakennetaan kuormitettuja rakenteita puusta, tulee rakenteet mitoittaa. Mitoituksen tekee koulutuksen saanut rakennesuunnittelija. Näitä rakennesuunnitelmia tulee noudattaa ja lisäksi rakentamisessa pitää käyttää rakennesuunnitelmissa mainittuja rakennustuotteita.

Kantavissa rakenteissa pitää aina käyttää lujuuslajiteltua rakennuspuutavaraa. Tämä tarkoittaa sitä, että puutavarasta tulee löytyä leima, jossa näkyy muun muassa valmistaja, CE-merkintä, puutavaran lujuusluokka sekä suoritustasoilmoituksen viitenumerotunniste. Suoritustasoilmoitus toimitetaan joko tuotteen mukana tai se löytyy puutavaran toimittajan verkkosivuilta.

Rakennuskohteeseen omien mittojen mukaan tilattavien tuotteiden vaatimustenmukaisuuden tarkastaminen on rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuulla. Esimerkiksi kattoristikoita voi tilata verkosta ja ne toimitetaan suoraan rakennuspaikalle. Tukes painottaa, että naulalevyillä kootuista elementeistä sekä liimaamalla kasatuista liimapuupilareista ja -palkeista tulee kaikista löytyä CE-merkintä.

"Naulalevyristikoita tarkastaessa on syytä varmistaa, että tuote vastaa valmistajalta saatuja ristikkosuunnitelmia ja että ne on valmistettu asennustoleranssien, eli sallittujen poikkeamien mukaan", Tukesin ylitarkastaja Laura Lakua sanoo tiedotteessa.

Lakua kertoo, että sallitut poikkeamat tai asennustoleranssit ilmoitetaan suunnitelmissa, ja ne on helppo tarkistaa rullamitalla, kun ristikkonippu tuodaan työmaalle.

"Tarkista vähintään, että jokaisesta yksittäisestä ristikosta löytyy asianmukainen CE-merkintä ja että käytetty puutavara on lujuuslajiteltua", hän neuvoo.

Kun ristikkonippu tulee työmaalle, kannattaa myös tarkistaa, että liitosten puutavarat ovat kiinni toisissaan, eikä liitos ole pelkän naulauslevyn varassa.

"Jos ristikoissa on puutteita, älä asenna sitä paikoilleen ennen kuin sen kestävyys on varmistettu suunnittelijalta ja valmistajalta", Lakua lisää.

Tukesin mukaan kyllästetyn puutavaran käyttöä kannattaa aina harkita tarkasti. Tukesista kerrotaan, että terassinkin voi rakentaa ihan tavallisesta rakennepuutavarasta, jos se ei ole suorassa kosketuksessa maahan.

Sen sijaan kyllästettyä rakennepuutavaraa kannattaa käyttää vesirakentamisessa ja maassa kiinni olevissa rakenteissa. Kuitenkaan kasvihuoneisiin tai istutuslaatikoiksi ei kyllästettyä puutavaraa kannata käyttää.

Lue lisää:

"Kasvua edelliskevääseen oli 50 prosenttia" – tämän puutavaran kysyntäpiikki alkoi koronakeväänä odotettua aiemmin

Tukes varoittaa: Vilpilliset kunto- ja saneeraustarkastajat kaupittelevat palveluitaan erityisesti vanhojen talojen omistajille

Lue lisää

"Olemme vuokrien puolesta maaseutu kalliin pääkaupunkiseudun sisällä" – opiskelija-asumiseen erikoistuneelle Hoasille valmistui 10 000. opiskelijakoti

Finlandia-talon väistötila rakennetaan uudelleensiirrettävistä puumoduuleista – hankkeeseen varattu liki 10 miljoonaa euroa

Peukuta parasta puurakennusta – Puupalkinto jaetaan jälleen marraskuussa

WWF:n ohjelmapäällikkö vetoaa suomalaistutkimukseen: Puu ei ole välttämättä ilmastoystävällisempi kuin muut rakennusmateriaalit