Rakentaminen

Tökkiikö ilmanvaihto? Ongelmien taustalla usein nämä syyt

Puuttuvat tai rikkinäiset korvausilmaventtiilit aiheuttavat valtaosan haitoista.
Sanne Katainen
Ilmanvaihdossa voi olla monenlaisia ongelmia.

Ilmanvaihtotuotteita valmistavan Vilpen kuluttajakyselyn mukaan yleisimpiä ongelmia ovat tunkkaisuus, vedon tunne, viemärin haju ja rakenteiden raoista vuotava ilma.

Näihin ongelmiin syynä ovat useimmiten joko puuttuvat tai rikkinäiset korvausilmaventtiilit tai poistoilmaa säätelevän huippuimurin viat.

Kuluttajakyselyn mukaan joka kolmannessa suomalaiskodissa on puutteita ilmanvaihdossa.

"Ilmanvaihdon ongelmat ovat onneksi useimmissa kodeissa melko pieniä. Ehkä sen takia ilmanvaihtoremonttia helposti lykätään, vaikka ongelmien korjaaminen olisi nopeaa", havainnollistaa Vilpe Oy:n tutkimus- ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Lahti.

Vilpen asiantuntijat kokoamasta listasta voi havaita tyypilliset ilmanvaihto-ongelmat ja niiden syyt.

1. Sisäilma on jatkuvasti tunkkainen.

Syy: Löytyykö asunnosta korvausilmaventtiilit, jotka tuovat raitista ilmaa sisätiloihin? Jos ei, ne voi asentaa jälkikäteen joko ulkoseinään, ikkunankarmiin tai puiseen tuuletusluukkuun. Tarkista myös, että poistoilmanvaihto toimii. Ilma lakkaa kiertämästä, jos poistoilmanvaihtoa pyörittävä huippuimuri pysähtyy vian takia. Poistoilmaventtiilit löytyvät yleensä asunnon keittiöstä, wc:stä ja kylpyhuoneesta. Niiden toiminnan voi testata laittamalla paperiarkin venttiiliä vasten. Jos imu jaksaa pitää paperin paikallaan, poistoilma toimii hyvin.

2. Tietyissä huoneissa ilma ei tunnu vaihtuvan ollenkaan.

Syy: Onko huoneen korvausilmaventtiili tukittu tai rikki? Tukittu venttiili tulee avata ja rikkinäisen voi vaihtaa ehjään. Myös pahasti likaantuneet ilmanvaihdon suodattimet vähentävät sisään tulevan hapen määrää. Suodattimet tulisi vaihtaa puhtaisiin 1–2 kertaa vuodessa.

3. Huoneilman kosteus kasvaa liian suureksi ja kosteutta kertyy pinnoille.

Syy: Ilmanvaihto ei ole riittävä. Puuttuvatko korvausilmaventtiilit kokonaan, tai ovatko ne tukittu tai rikki? Vai onko huippuimuri hajonnut? Joissain tapauksissa voi riittää, että poistoilmaa ohjaavan huippuimurin asetuksia käännetään suuremmalle teholle.

4. Ilmaa vuotaa rakenteiden raoista ja viemärin kautta, mikä aiheuttaa hajuhaittoja.

Syy: Asuntoon syntyy liian kova alipaine, jos sinne on asennettu koneellinen poistoilmanvaihto, mutta ei riittävästi korvausilmaventtiilejä. Poistoilmanvaihto ottaa korvausilman sieltä mistä saa, eli paremman puutteessa lattian, ikkunoiden ja muiden rakenteiden raoista sekä viemäristä. Tämä ilma ei ole puhdasta, vaan se voi sisältää hajujen lisäksi epäpuhtauksia. Rakennevuodot lisäävät myös vedon tunnetta.

6. Ilmanvaihdon tuottama ääni muuttuu yhtäkkiä.

Syy: Kyseessä on todennäköisesti huippuimurin vikatilanne, joka vaatii pikaista selvitystä. Outo, vinkuva ääni voi esimerkiksi kertoa laakeriviasta, joka saattaa pysäyttää huippuimurin moottorin.

7. Ilmanvaihto pitää jatkuvasti kovaa ääntää.

Syy: Huippuimurin asetukset ovat pielessä tai laitteen teho on mitoitettu väärin asunnon kokoon nähden. Jos melua kantautuu ulkoa, joihinkin korvausilmaventtiilimalleihin on saatavana äänenvaimentimia, jotka eivät estä ilman liikkumista.

Lue lisää

Joka viides poliisin henkilöstöstä työskentelee vakavista sisäilmaongelmista kärsivissä kohteissa – huonokuntoisia tiloja on MT:n selvityksen mukaan erityisesti Pohjois-Suomessa

Epäiletkö asunnossasi sisäilmaongelmaa? Ensi vuonna voit saada kuntotutkimukseen avustusta

Edes kylpyhuoneen pinnoille ilmestynyt home ei huoleta – miehet vähättelevät kodin ilmanvaihdon ongelmia

Hallitusohjelma huomio sisäilmaongelmat