Rakentaminen

Vakavia virheitä aurinkosähkön tee se itse -asennuksissa – Tukes varoittaa: jätä asennus ammattilaisille

Pahimmillaan ammattitaidoton asennus aiheuttaa ilmeisen tulipalon vaaran.
Sanne Katainen
Tukes muistuttaa, että aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa on eritysvaatimuksia ja niiden asentamisessa on käytettävä sähköalan ammattilaista.

Aurinkosähköjärjestelmiä on asennettu virheellisesti ja ammattitaidottomasti, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes tiedottaa.

"Järjestelmien asennuksia on tehty ilman sähkötöihin vaadittavaa oikeutta niin, että sähköurakoitsija on tehnyt ainoastaan kaapeleiden kytkennät. Tällainen toiminta ei ole säädösten mukaista", Tukesin ylitarkastaja Esko Iivonen kertoo tiedotteen mukaan.

Tukes muistuttaa, että aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa on eritysvaatimuksia ja niiden asentamisessa on käytettävä sähköalan ammattilaista.

Aurinkosähköjärjestelmiä on pääasiassa kahdenlaisia. Ilman sähköliittymää esimerkiksi mökeille asennettavat eivät vaadi erillistä oikeutta sähkötöihin. Varsinkin jos kuluttaja ostaa valmiin paketin, jossa osien yhteensopivuus on varmistettu.

Jos aurinkosähköjärjestelmä liitetään asuinkiinteistön tai maatilan sähköverkkoon, on asentajalla oltava oikeus sähkötöihin.

Pahimmillaan väärin tehdyissä asennuksissa on ollut ilmeinen tulipalon vaara.

Yleisiä syttymissyitä ovat järjestelmien vikaantuminen mekaanisen vaurion seurauksena, lintujen ja jyrsijöiden aiheuttamat vauriot sekä huolimattomat tai omatoimiset asennukset ja kunnon seurannan puute.

Lue lisää

Tulli on ottanut alkukesän aikana haltuun 4000 torjunta-ainetyynyä — Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä valmisteita

Atria laajentaa Nurmon seitsemän hehtaarin aurinkosähköpuistonsa lähes kaksinkertaiseksi

Haluaisitko välttää yllätykset mökkisi sähkölaskussa? Omakotiliiton toiminnanjohtaja vinkkaa keinon, jota hän on itsekin hyödyntänyt

Veneenpohjan myrkkymaalien käyttöä rajoitetaan – suojaamiseen on tarjolla turvallisempia vaihtoehtoja