Rakentaminen

"Olemme vuokrien puolesta maaseutu kalliin pääkaupunkiseudun sisällä" – opiskelija-asumiseen erikoistuneelle Hoasille valmistui 10 000. opiskelijakoti

”Opiskelija-asuminen on muuttunut viime vuosikymmeninä valtavasti. Nuoret ovat entistä ympäristötietoisempia", sanoo Helsingin seudun opiskelija-­asuntosäätiön Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.
Päivi Sivonen
Matti Tarhio esitteli Espoon Otaniemeen alkuvuodesta valmistuneen Hoasin opiskelijatalon pesutupaa.

Opiskelija-asumiseen erikoistuneen Hoasin 10 000. opiskelijakoti on valmistunut Helsinkiin Rastilaan. Entinen Avaran toimitalo muutettiin opiskelija-­asunnoiksi.

Kohde on Hoasille merkittävä kahdesta syystä. Se on ensimmäinen käyttötarkoituksen muutoskohde, ja taloon valmistui säätiön 10 000. opiskelijakoti.

Helsingin seudun opiskelija-­asuntosäätiö Hoas on tarjonnut opiskelijoille kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja yli puoli vuosi­sataa.

Hoasilla on yhtä aikaa paljon sekä peruskorjausikäistä asunto­kantaa että uudisrakentamista. Säätiön 10 000 asunnosta perusparannuksessa on tällä hetkellä 362. Uudisrakennushankkeina säätiöllä on rakenteilla 515 ja suunnitteilla 1 141 asuntoa.

Hoasin ARA-lainoitetut opiskelija-asunnot tarjoavat opiskelijoille 35 prosenttia markkinoita edullisemmat asunnot.

”Meidän vuokramme vastaavat todellisuudessa maaseudun hintoja. Olemme hintojen puolesta maaseutu kalliin pääkaupunkiseudun sisällä”, vertaa Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Tarhion mukaan opiskelija-­asuminen on vahvasti edelläkävijä puurakentamisessa. Opiskelijoille on rakennettu puukerrostaloja eri puolille Suomea, kuten Jyväskylään, Rovaniemelle ja Joensuuhun.

Hoasilla on rakenteilla 13-kerroksinen puukerrostalo Espoon Tapiolaan metroaseman viereen. Kohde valmistuu ensi vuoden toukokuussa.

”Opiskelija-asuminen on muuttunut viime vuosikymmeninä valtavasti. Nuoret ovat entistä ympäristötietoisempia.”

Odotukset laadun ja sijainnin suhteen ovat Tarhion kokemusten mukaan nousseet. Tämän päivän nuori on erilainen kuin 1980-luvulla.

Hoasin Tarhion kokemusten perusteella yli 30-vuotiaat kaipaavat vähitellen maalle, mutta nuoremmilla on vahva intohimo päästä kaupungin sykkeeseen tapaamaan ikäisiään:

"Hoas on myös nuorten kohtaamispaikka. Maaseudun nuoret ovat tottuneet yhteisöllisyyteen ja omaavat vahvat perusarvot. Hoasilla vastaamme niihin. Tarjoamme maaseutumaisen turvallisen ympäristön ison kaupungin sykkeessä."

Lue lisää

Sahateollisuus on jälleen tulevaisuutta

Puu sopii rakentamiseen kotieläintiloilla hyvin, kunhan kosteus ja haittaeläimet ovat hallinnassa

Kunnat suhtautuvat puurakentamiseen myönteisesti – osuus kaikesta uudisrakentamisesta halutaan nostaa 45 prosenttiin

Tutkimus: "Puisesta kerrostaloasunnosta ollaan valmiita maksamaan kymmenen prosenttia tavallista enemmän Helsingissä