Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Rakentaminen

Sipooseen on suunnitteilla hirsitalokylä – ainutlaatuinen hanke herättänyt jo satojen yhteisöllisyydestä ja perinnerakentamisesta innostuneiden kiinnostuksen

Tavoitteena on rakentaa perinnekylästä yhteisöllisyyttä ruokkiva asuinalue.
Talonpoikaiskulttuurisäätiö
Ideasuunnitelmassa näkyy hirsirakennuksia pihapiireineen. Välissä kulkee puiden ja rakennusten reunustama kylänraitti.

Uudellemaalle Sipoon Talmaan on suunnitteilla ainutlaatuinen perinnetalojen alue. Sinne on tarkoitus siirtää vanhoja ja perinteisin menetelmin rakennettuja hirsitaloja.

Talonpoikaiskulttuurisäätiö ja Sipoon kunta allekirjoittivat hiljattain sopimuksen yhteistyöstä.

Alue on tällä hetkellä peltoihin rajoittuvaa metsää, kertoo hanketta eteenpäin vienyt Talonpoikaiskulttuurisäätiön hallituksen jäsen ja Varpulan luomutilan isäntä Jari Vesanen.

Tavoitteena on rakentaa perinnekylästä yhteisöllisyyttä ruokkiva asuinalue. Ideasuunnitelmaan on piirretty esimerkiksi yhteislaidun.

Markkinatutkimuksessa kiinnostuksensa alueeseen ilmoitti lähestulkoon 200. Tontteja tulee enintään 25. ”Jotakin se voi kuvata, vaikka ei asemakaavan varsinainen laatiminenkaan ole alkanut.”

Kylän nimeksi on sosiaalisessa mediassa ehdotettu esimerkiksi Vesalaa (Jari Vesasen mukaan), Suden kylää (Sipoon vaakunan mukaan), Kontua (kuten kirjassa Taru Sormusten Herrasta) ja Varpulaa (Varpulan luomutilan mukaan). Koska Sipoo on kaksikielinen, nimenkin pitää toimia kahdella kielellä.

Varsinaista kaavaa aletaan laatia ensi vuonna. Ehdotus on tarkoitus saada lausuntokierrokselle syksyllä, jolloin kiinnostuneilla on mahdollisuus vaikuttaa lohkottavan tontin kokoon.

Tontit ovat kooltaan 1 500–2 000 neliötä, mutta niitä voidaan suhteuttaa tarpeen mukaan.

Yksi tavoitteista on koota perinnetaloihin liittyvää osaamista yhteen paikkaan. ”Syntyy tiivistymä, jossa tekijät ja heitä tarvitsevat kohtaavat helpommin”, Jari Vesanen sanoo. Hän omistaa alueella sijaitsevan Varpulan tilan.

Lue lisää:

Hurja muutos: Rapistunut pohjalaistalo nousi uuteen loistoon – Vanhoja taloja on Suomessa toisinaan pilattu ajattelemattomilla remonteilla

Omista kuusista veistetty hirsitalo sai päälleen käsintehdyn peltikaton ja eristeeksi lampaanvillaa

Ritva Tuomi
Talmassa sijaitsevan Varpulan tilan päärakennus on siirretty paikalle Kauhavalta.
Lue lisää

Omista kuusista veistetty hirsitalo sai päälleen käsintehdyn peltikaton ja eristeeksi lampaanvillaa

Hurja muutos: Rapistunut pohjalaistalo nousi uuteen loistoon – Vanhoja taloja on Suomessa toisinaan pilattu ajattelemattomilla remonteilla

Kotimainen terva turvaa kirkkojen paanut ja veneiden kyljet - tuotanto uhattuna

Nykynikkareita kiinnostavat vuosisatojen aikana hioutuneet kikat – kertakäyttökulttuurissa monelta oli päässyt unohtumaan, että vanhaa rakennusta kannattaa huoltaa