Rakentaminen

Kuntalehti: Arkkitehtiliiton puheenjohtaja sanoo sen suoraan – miniyksiöitä ei pitäisi rakentaa minnekään

Arkkitehti Henna Helanderin mielestä ”hämärät putkiasunnot” eivät sovi edes yksin eläville.
Kuvakaappaus / kuntalehti.fi
Etätyön ja joustavien työaikojen myötä kodeilta vaaditaan Suomen Arkkitehtiliiton puheenjohtajan Henna Helanderin mukaan uusia ominaisuuksia, keittiötäkin.

Suomen Arkkitehtiliiton puheenjohtaja Henna Helander rakentaisi pilvenpiirtäjien ja miniyksiöiden sijasta matalampaa ja monipuolisempaa. Ja puita hän istuttaisi Helsinkiin paljon lisää.

Kuntalehden (Kuntalehti 3/2021) haastattelema Henna Helander uskoo pandemian mullistavan isolla kädellä kaupunkikuvaa ja asumista.

Helander valittiin Paimion parantola -säätiön toimitusjohtajaksi, ja hän on parhaillaan virkavapaalla Helsingin kaupungilta johtavan arkkitehtuurin asiantuntijan tehtävästä.

"Etätyö ja joustavat työajat ovat tulleet jäädäkseen ja kodeilta vaaditaan yhtäkkiä uusia ominaisuuksia. Talvisin olemme suurimman osan ajasta sisätiloissa ja monet ikäihmiset ovat sisällä kaiket päivät. Ennen pandemiaa liikuimme erilaisissa sisätiloissa, oli työpaikka, kauppa, kuntosali, kulttuuritilat, työväenopisto ja kavereiden luona kyläily."

Helander kysyy, miten tätä kaikkea voi tehdä kodeissa, joista ovat kadonneet keittiöt. Melua on enemmän, neliöitä vähemmän ja tavaroita enemmän.

"Tarvitaan esimerkiksi kunnollista säilytystilaa. Vaikka monet kuinka konmarittaisivat, meillä on neljä vuodenaikaa ja pelkästään kenkiä yksi ihminen tarvitsee vähintään viidet."

"Ja nyt meille tarjotaan asunnoiksi 24 neliön putkia, Helander huomauttaa osuvasti asumisen trendistä Kuntalehden haastattelussa. Hän pitää rakentamisen ja rakennuttamisen kehitystä surullisena.

Helander on työskennellyt yksityisenä suunnittelevana arkkitehtina sekä Helsingin kaupungilla muun muassa rakennuttajana asuntotuotannossa, asemakaavoittajana, rakennusluvista päättävänä yliarkkitehtina rakennusvalvonnassa, lähiöprojektin päällikkönä sekä johtavana arkkitehtuurin asiantuntijana.

Pandemian jälkeinen maailma vaatii hänen mielestään uudenlaista ajattelua asumisessa.

Miniasuntojen sijasta hän suosisi kunnolla mitoitettuja asuntoja, joissa tiloja voisi jaotella eri käyttötarkoitusten mukaan. Asunnossa pitäisi olla myös vähintään kaksi ikkunaa – mieluummin eri ilmansuuntiin

Miniyksiöissä ei kukaan pysty liikkumaan rollaattorilla eikä niissä ole riittävästi tilaa eri toiminnoille. Helander on havainnut, että mediassa miniasuntojen puolesta puhuvat lähinnä kolmikymppiset miehet tai perheistä ihan pienten lasten vanhemmat.

Helander on ottanut julkisuudessa kriittisesti kantaa Helsingin siluettia puhkoviin pilvenpiirtäjiin. Hänen mielestään Suomen oloissa hyvin korkeiden rakennusten toteuttamisen laatu on kärsinyt. Ulkopinnat ovat olleet pettymys monille.

"Korkea rakentaminen on lähtökohtaisesti kallista, rakennustarvikkeet ja erikoisratkaisut ovat kalliita. Suhteessa asuinpinta-alaan niihin tulee paljon kallista ulkoseinää. Ulkoasuun ei jää niin paljon pelimerkkejä kuin niiden näkyvyys kaupunkikuvassa vaatisi. Rakennusten varjovaikutukset ovat myös todelliset", arkkitehti luettelee.

Myös katujen hulevedet ovat ongelma Helsingissä. Sateisuuden ennakoidaan lisääntyvän ja kaupunkitulvat vaativat huomiota hulevesien kulkeutumiseen. Helander istuttaisi Helsinkiin paljon lisää puita ja kaikkea vihreää. Puut imevät tehokkaasti ylijäämävettä ja luovat positiivisen mikroilmaston, ne puhdistavat ilmaa pienhiukkasista ja kesällä ne viilentävät ja suojaavat.

Maisema-arkkitehtuuriin pitäisikin Suomessa panostaa ihan kunnolla. Se on Helanderin mukaan halpa tapa lisätä viihtyisyyttä.

Helsingin "purkubuumi" saa tyrmäyksen arkkitehtuurin asiantuntijalta, myös ilmaston kannalta. Helander viittaa Aalto-yliopiston professorin Seppo Junnilan tutkimuksiin, joiden mukaan uuden rakennuksen rakentamisesta syntyvä hiilipiikki eli ilmastovaikutus vastaa vanhan olemassa olevan talon 40 vuoden käyttöenergian määrää.

Lue lisää

Sahatavaran huippuhinnat saattavat hillitä puurakentamista – talopakettien hinnnoittelu ongelmallista, toimitusajat venyneet

Nurmijärvellä kiinnostaa omakotitalo, Hangosta ostetaan kakkosasunnoksi kerrostalokaksioita – tällaisia asuntoja suomalaiset etsivät eri puolilla maata

Haave, jonka voi toteuttaa

Yhä useampi nuori haaveilee omakotitalosta – "Kaupunkiluonto ei enää riitä alle 25-vuotiaille"