Rakentaminen

Rautakaupat aikovat pysyä auki myös mahdollisten liikkumisrajoitusten aikana

Rautakaupat valmistautuvat samalla toimimaan ennakkotilausten noutopaikkoina ja siten tasaamaan pakettitoimitusten ruuhkautumista.
Rautakaupoissa asioi myös yritysasiakkaita, kuten remontti- ja rakennusalan ammattilaisia, puutarhureita ja metsureita. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Rauta- ja sisustustarvikekaupat aikovat pitää ovensa auki myös mahdollisten liikkumisrajoitusten tullessa voimaan. Rautakaupat myyvät huoltovarmuuden kannalta tärkeiden tuotteiden lisäksi kotien turvallisuuden kannalta välttämättömiä tarvikkeita, sanoo alan etujärjestö, rakennus- ja sisustustarvikekaupan yhdistys Rasi.

Kotitaloudet voivat liikkumisrajoitusten aikana tarvita esimerkiksi uuden palovaroittimen rikkoutuneen tilalle tai tiivisteen vuotavaan hanaan, kuvailee Rasin toimitusjohtaja Minna Liuksiala. Lisäksi monet ammattilaiset tarvitsevat rauta- ja sisustuskauppojen palveluja.

"Rautakaupoissa asioi myös yritysasiakkaita, kuten remontti- ja rakennusalan ammattilaisia, puutarhureita ja metsureita, jotka hakevat rautakaupasta tuotteita oman elinkeino- tai yritystoimintansa harjoittamiseksi. On siksi luonnollista, että rautakauppa pysyy auki turvatakseen rakennusalan ammattilaisten toiminnan jatkumisen", Liuksiala sanoo tiedotteessa.

Rautakaupat valmistautuvat samalla toimimaan ennakkotilausten noutopaikkoina ja siten tasaamaan pakettitoimitusten ruuhkautumista. Asiakkaita suositellaan hyödyntämään rautakauppojen tarjoamaa Click and collect -noutopalvelumallia vähemmän kiireellisten hankintojen tekemisessä.

Rasi on samoilla linjoilla kuin Kaupan liitto, jonka mukaan ennakkotilausten nouto myymälöistä auttaa vähentämään ruuhkia pakettiautomaateilla ja jakelupalveluiden ylikuormittumista.

Kaupan alan yritykset eivät voi alkaa tulkitsemaan, mikä on välttämättömyys ja mikä ei, painottaa tuote- ja palvelukaupan yhdistyksen Etu ry:n toimitusjohtaja Ulla Pöllänen.

"Toivoisimme, että ohjeet siitä, miten toimitaan, olisivat selkeitä. Välttämättömyyden tulkinta on haastavaa, ja me näemme, etteivät kaupan alan yritykset voi olla näitä tulkitsijoita", Pöllänen sanoo.

"Lainsäätäjän pitäisi pystyä kertomaan niitä tulkintoja", hän lisää.

Pölläsen mukaan mahdolliset liikkumisrajoitukset ovat herättäneet paljon hämmennystä ja heille on tullut aiheesta paljon kysymyksiä.

"Koetaan, että tämä ei ole ihan tasapuolista. Jos erikoiskaupan liikkeet saavat olla auki, mutta asiakkaat eivät saa mennä niihin, tulee siihen kilpailuneutraliteetin vääristymää. Tätä kaupan alan yritykset eivät oikein ymmärrä."

Etu on toimialansa valtakunnallinen yhteistyö- ja vaikuttajajärjestö, jonka tehtävänä on edistää tuote- ja palvelukauppaa.

Lue lisää

Piha- ja mökkirakentamisen kauppa käy kuumana – puutavaraa riittää mutta hinnat nousevat

Intian virusmuunnoksen aiheuttamat koronatartunnat ovat tuplaantuneet Britanniassa

Kysely: Jo liikkumisrajoitusten valmistelu aiheutti yrityksissä lomautuksia ja vähensi myyntiä

Yle uutiset: Rakennusmateriaalien hinnat nousevat, kun kysyntä on kovaa kaikkialla – "Talonrakentajat voivat joutua viilaamaan budjettia"