Rakentaminen

”Kaavoitus voi muodostaa jopa neljäsosan asunnon hinnasta, ja se on liikaa”

Rakennusala on pitänyt talouden seiniä pystyssä pandemiankin aikana. Kuntien kaavoitusmaksut saivat kyytiä RKL:n kuntavaaliwebinaarissa.
Sanne Katainen
RKL:n järjestämässä urakkapalaverissa esiin nousivat myös RKL:lle tärkeät kysymykset, koulutusjärjestelmä ja työvoiman saanti. Kuvassa vasemmalla vastaamassa Juhana Vartiainen moderaattorina toimineelle Maria-Elena Ehrnroothille.

Rakennusmestareiden ja -insinöörien "Pormestarin Urakkapalaveri" keräsi kiirastorstaina yhteen neljä pormestariehdokasta Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Rakentamisen kustannukset, työvoiman saatavuus ja ilmasto puhuttivat RKL:n kuntavaalipaneelissa Helsingissä.

”Kaavoitus voi muodostaa jopa neljäsosan asunnon hinnasta, ja se on liikaa”, RKL:n hallituksen jäsen, rakennusneuvos Eero Reijonen.

Reijonen huomautti, että suuret kaupungit ovat korottaneet kaavoitusmaksujaan, mikä tulee asiakkaan maksettavaksi.

Turun pormestariehdokas ja rakennusyrittäjä Jarmo Laivoranta (kesk.) huomautti, että lupaprosessi on Turussa pullonkaula. Kansanedustaja ja Helsingin kokoomuksen pormestariehdokas Juhana Vartiainen säesti sanomalla, että ”demokratiassa kaavoitus on aina pullonkaula”.

Rakennusala on ollut pandemiassa maan talouden kannalta merkittävä investoija.

RKL:n historian ensimmäinsessä kuntavaaliwebinaarissa "Pormestarin urakkapalaverissa"oli edustettuna neljä pormestariehdokasta . Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr),otti kantaa kustannuskeskusteluun:

”Jos kaikki julkiset hankkeet pysyisivät budjetissa, budjetit olisivat ylimitoitettuja.”

Tampereen pormestari Lauri Lyly (sdp) kehui Tampereen isojen hankkeiden onnistumisia sekä kustannusten että aikataulujen suhteen. Lylyn mukaan kaupungin, suunnittelijoiden ja rakentajien yhteistyön allianssimallilla olevan ”avain vaikeiden kohteiden toteuttamiseen.”

Tampere on vastikään valittu Suomen vetovoimaisimmaksi kaupungiksi, ja Lyly korostikin seutuyhteistyötä ja elinvoimaisuuden vaalimista investoinneilla.

Esiin nousivat myös RKL:lle tärkeät kysymykset, koulutusjärjestelmä ja työvoiman saanti.

Sinnemäki ja Vartiainen vakuuttivat, ettei Helsingissä tulla laskemaan investointitasoa. Sillanrakentajaksi itseään luonnehtinut Sinnemäki ja kestävää kasvua korostanut Vartiainen olivat Helsingin kehittämisestä pitkälti samaa mieltä. Eteläsatamaan Vartiainen haluaisi Sydneyn Oopperataloon rinnastettavan maamerkin, Sinnemäki eri-ikäisiä houkuttelevia ulkotiloja.

Laivoranta korosti kaupunkisuunnittelua, jonka avulla vähennetään liikkumisen tarvetta. ”Kaupungistuminen sinänsä on energiatehokkuutta”, Vartiainen päätti.

Webinaarin veti Helsingin kaupungintalon aulasta RKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.

Lue lisää

Karvainen kaavoituspäällikkö

Mielipaha ei ole peruste korvauksiin – omakotitalon ostajilla on väärä käsitys myyjän virhevastuusta

Koronan vuoksi sukeltanut asuntokauppa palautumassa vauhdilla – omakotitalokauppa oli kesäkuussa jo vuodentakaista vilkkaampaa

Vanhojen asuntojen kauppa kävi rivakasti muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla