Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Rakentaminen

Rakennusliitto: 10 prosenttia rakentajista altistunut töissä koronalle – hygieniaongelmia useilla työmailla

Rakentaja-lehden kysely paljastaa, etteivät työmaiden koronatoimet ole edelleenkään riittäviä ja moni on altistunut työssään tartunnalle. Vastanneista henkilöistä noin 10 prosenttia oli altistunut koronalle työpaikallaan, kertoo Rakennusliitto tiedotteessaan.
Ilpo Kiuru
Rakennustyömaiden koronatoimet eivät kyselyn perusteella vaikuta olevan kunnossa. Kuvituskuva.

Rakentaja-lehden kyselyyn vastanneista henkilöistä noin 10 prosenttia oli altistunut koronalle työpaikallaan.

Työmaalla altistuneista 21 prosenttia oli saanut koronatartunnan

Rakennusliiton jäsenlehti Rakentaja lähetti vuoden 2021 maaliskuussa kyselyn koronalle altistumisesta ja tartunnoista liiton noin 42 000 työssäkäyvälle ja opiskelijajäsenille. Vastauksia saatiin 1 534. Rakentajat myös kertoivat tilanteesta avovastauksissa.

Yli puolella vastaajista terveydentila on palautunut koronan sairastamisen jälkeen ennalleen, tiedotteessa kerrotaan. Kuitenkin 12 prosentilla tartunnan saaneista terveydentila ei ole palautunut ennalleen. 30 prosenttia ei halunnut vastata kysymykseen.

Tiedotteen mukaan siitä, onko työnantaja ilmoittanut tapaturmavakuutusyhtiölle työntekijänsä työmaalla saadusta koronatartunnasta, ei tiennyt 70 prosenttia työntekijöistä. Työnantajalla on velvollisuus pitää kirjaa koronalle altistuneista, sillä se vaikuttaa mahdollisiin ammattitautipäätöksiin.

Kyselyssä selvitettiin myös, minkälaisia toimenpiteitä työmailla on käytössä koronatartuntojen estämiseksi. Lähes 50 prosenttia vastaajista kertoi, ettei työmaiden hygieniatasoa ole parannettu. 58 prosenttia vastaajista sanoi, että sosiaalitiloja ei siivota enempää kuin aiemminkaan. 80 prosenttia vastaajista kertoi, että saatavilla on käsidesiä.

Noin 50 prosenttia vastaajista kertoi, että kahvi- ja ruokailutaukoja ei ole porrastettu eikä työntekijöiden määrää samoissa tiloissa vähennetty. Alle puolet vastaajista kertoi työmaallaan olevan maskipakko, Rakennusliitto toteaa tiedotteessaan.

11 prosenttia vastaajista sanoi, ettei työmaalla ole tehty mitään koronatartuntojen vähentämiseksi. Hyvin huolestuttavaa oli myös se, että 86 prosenttia kertoi, että käsienpesupaikkoja ei ole lisätty.

Työmaalla tapahtuneen korona-altistuksen jälkeen seuranneista toimenpiteistä karanteeniin määräämisestä kertoi 56 prosenttia vastaajista. Noin 10 prosenttia vastaajista sanoi, että työmaa oli suljettu. Kolmannes vastaajista kertoi, että työmaalle oli sen jälkeen määrätty maskipakko ja noin 15 prosenttia, että työmaalla työskentelyä oli porrastettu.

Linkki Rakentaja-lehden juttuun

Lue lisää

Rakennusliitto: Koronakevät ja helle nostaneet esiin vakavia puutteita työmailla – erityisessä vaarassa ovat torninostureissa työskentelevät

Lakkorintama kasvaa: Rakennusliitto tukee Teollisuusliiton lakkoilijoita

Rakennusliitto uhkaa pysäyttää Suomen, jos palkansaajia vahingoitetaan

PAM ei mukana yhteiskuntasopimuksessa