Rakentaminen

Aaltojen bongaus helpottuu entisestään: Alvar Aalto Route valittiin Euroopan neuvoston kulttuurireittien joukkoon ensimmäisenä Suomesta

Matkareitin voi suunnitella minkä tahansa teeman varaan. Alvar Aalto Route innostaa kulttuurireitille, joka kattaa yli 60 arkkitehtuurikohdetta 27 paikkakunnalla viidessä eri maassa.
Tero Takalo-Eskola/ Visit Jyväskylä
Säynätsalon kunnantalo luetaan Alvar Aallon merkittävimpien töiden joukkoon. Rakentaminen alkoi 1949, talo valmistui 1952. Säynätsalo on ollut osa Jyväskylää vuodesta 1993.

Euroopan neuvosto valitsi toukokuussa Alvar Aalto Route -reitin kulttuurireittiensä joukkoon.

"Euroopan neuvoston kulttuurireittistatus edistää Alvar Aallon rakennusten kansainvälistä tunnettuutta ja vahvistaa Aallon tuotannon merkittävyyttä osana eurooppalaista kulttuuriperintöä. Kaikki maailmanperintökohteiksi ehdotettavat Aalto-kohteet kuuluvat myös Alvar Aalto -kulttuurireittiin”, toteaa Alvar Aalto -säätiön tiedotteessa säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Viralliselta nimeltään kulttuurireitti on "Alvar Aalto Route – 20th Century Architecture and Design".

Reitti kattaa runsaat 60 arkkitehtuurikohdetta 27 kaupungissa. Kohteita on Suomen lisäksi Saksassa, Virossa, Italiassa ja Ranskassa.

Vuonna 2017 perustettu Alvar Aalto -kaupunkien verkosto edistää kaupunkien, kuntien ja alueiden elinvoimaisuutta muun muassa matkailun keinoin. Hyvällä yhteistyöllä ja palvelutuotannolla on jo lisätty matkailualueiden näkyvyyttä ja kävijämääriä.

”Matkailijan näkökulmasta on parasta, että kaikki vierailtavat Aallon arkkitehtuurikohteet ja niihin liittyvät palvelut löytyvät kätevästi yhdestä Visit Alvar Aalto -verkko-osoitteesta", sanoo matkailureitin tuottaja Noora Kiili Alvar Aalto -säätiöstä.

"Viime kesän tavoin odotamme, että kotimaan matkailijat löytävät kiinnostavat Aalto-lähikohteet. Kohteita on lähes joka puolella Suomea."

Alvar Aalto -säätiön ja Alvar Aalto -kaupunkien yhteishanke Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry -yhdistys on perustettu heinäkuussa 2020.

"Tavoite on kehittää matkailureitin toimintaa ja edistää matkailua Alvar Aallon suunnittelemiin kohteisiin Euroopassa ja muualla maailmassa", kertoo kulttuurireittiyhdistyksen puheenjohtaja Heli Leinonkoski.

Suomen kansainvälisesti tunnetuin arkkitehti Alvar Aalto syntyi Kuortaneella vuonna 1898 ja kuoli Helsingissä 1976.

Seinäjoen kaupunki/ Katja Lösönen
Alvar Aallon suunnittelema Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus. Etualalla oleva kaupungintalo valmistui vuonna 1962. Taustalla näkyvä Lakeuden Risti -kirkko vihittiin käyttöön 1960.

Euroopan neuvoston kulttuurireittien teeman tulee olla yhteinen vähintään kolmelle maalle.

Reittien tulee edistää toiminnallaan kulttuurin kestävää kehitystä, kulttuuri- ja nuorisovaihtoa ja kulttuuriperintökasvatusta sekä siihen painottuvaa kulttuurimatkailua.

Antti Kantola
Villa Väinölä sijaitsee Alajärvellä. Alvar Aalto suunnitteli talon veljelleen Väinö Aallolle ja tämän perheelle. Rakennus on valmistunut 1926.

Lue lisää:

Elokuva-arvio: Aino ja Alvar Aallon suhde avautuu dokumentissa monisävyisenä – arkkitehdit tutkivat elämää intohimoisesti

Maalla kasvanut Alvar Aalto katsoi tiukasti eteenpäin

Paperitehtaan kodit aukesivat matkailijoille – Alvar Aallon perintö yllättää Anjalassa ja houkuttelee turisteja ulkomailta saakka

Finlandia-talon pintamateriaali menossa vaihtoon – kyseessä kuitenkin edelleen italialainen marmori

Lue lisää

Yhä useampi nuori haaveilee omakotitalosta – "Kaupunkiluonto ei enää riitä alle 25-vuotiaille"

Lapset jäävät rakentamisen jalkoihin

Maalla käy vilske monella rintamalla

Tekosaaret ovat muinainen keksintö – atsteekit rakensivat pääkaupunkinsa järven päälle jo lähes 700 vuotta sitten