Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Rakentaminen

Rakentamista ohjataan ympäristöystävällisemmäksi – myös rakennusten korjaamiseen energiatehokkaiksi on luvassa rahaa

EU ohjaa rakentamista tulevaisuudessa entistä ympäristöystävällisemmäksi, ja sillä on vaikutusta myös Suomeen.
Kari Salonen
Energiatehokkaat lämmitysratkaisut ovat asumisen päästöjen kannalta avainasemassa.

EU:n energiatehokkuusdirektiivin ja rakennusten energiatehokkuusdirektiivin käynnissä oleva uusiminen tuovat tullessaan muutoksia ja uusia vaatimuksia – ja myös mahdollisuuksia.

Suomessa toista kertaa järjestetty Sustainable Energy Investment Forum 2 -verkkoseminaarissa käsiteltiin energiatehokkuusinvestointeja ja korjausrakentamista.

Mitä EU:n kestävän rahoituksen taksonomia tai energiatehokkuusdirektiivi sekä rakennusten energiatehokkuusdirektiivi EPBD:n uusinta tuovat tullessaan?

”Päästöoikeuden hinta on ollut nousussa ja ei tarvitse olla kovin suuri ennustaja, jos sanoo, että varsin monet ennusmerkit viittaavat siihen, että tällainen kehitys jatkuu ja hankkeiden kannattavuus sen myötä paranee”, arvioi teollisuusneuvos Juhani Tirkkonen työ- ja elinkeinoministeriön energiaosastolta.

Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelma puolestaan on osa EU:n elpymisvälinettä. Sen kokonaisrahoitusosuus on 40 miljoonaa euroa.

”Tavoitteena on vauhdittaa rakennusalan ilmastonmuutosta torjuvien ja vähähiilisyyttä tukevien teknologioiden, palveluiden ja toimintamallien käyttöönottoa, toimintatapojen muutosta ja lisätä tuottavuutta. Nyt on aika tehdä ilmastonmuutoksen torjunnasta hyvää bisnestä”, hallitusneuvos Kirsi Martinkauppi ympäristöministeriöstä kannusti.

Avustuksia jakavat sekä Business Finland että ympäristöministeriö.

“Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin muutoksen taustalla ovat muun muassa EU:n kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, tarve lisätä energiakorjausten määrää ja mahdollistaa hiilestä irtautuminen rakennuksissa. Komissio esittää muutosehdotukset joulukuussa annettavassa direktiiviehdotuksessa”, totesi ympäristöneuvos Maarit Haakana ympäristöministeriöstä.

EU:n kestävän rahoituksen luokittelu (taksonomia) ja erityisesti sen käyttöönottoon liittyvät aiheet olivat aiheena paneelikeskustelussa, jossa olivat mukana rahoitus-, kiinteistö- ja rakennusala.

Tilaisuuden järjestivät EU-komissio yhteistyössä Motiva Oy:n kanssa.

Lue lisää:

"Tarkoituksena on rakentaa tänne maaseudulle ekokylä, jossa ympäristöystävällisyys, lähiruoka-ajattelu ja sosiaalinen hyvinvointi kohtaavat"

Nyt halutaan moderni puutalo hirsisen mummonmökin sijaan — asuntomessuilla puuta on käytetty sekä rakentamiseen että sisustamiseen

Omista kuusista veistetty hirsitalo sai päälleen käsintehdyn peltikaton ja eristeeksi lampaanvillaa

Lue lisää

Reilu muutos jokaisen EU-maan omalla vastuulla

Voit helposti säästää mökin peruslämmityksessä satoja euroja – näin toimii kaikkein edullisin kuivanapitolämmitys

Sähkölämmittäjää kuritetaan jopa 600 eurolla – näin säästät energiaa tehokkaimmin

Yle uutiset: Miljoonan säästöt vuodessa – Lappeenrannan kaupungin energiatehokkuustoimet eivät menneet harakoille