Rakentaminen

Aarre: Korona-aika on kasvattanut valmistalojen kysyntää – puun hinnannousu on kuitenkin jäänyt valmistajien tappioksi

Vain pieni osa puutavaran hinnannoususta on ehditty siirtää talojen hintoihin, mikä näkyy talotehtaiden tuloksessa ja kannattavuudessa.
Kannustalo
Avara olohuoneen ja keittiön yhdistelmä sekä kodin laajentaminen terassille pitävät pintansa trendeinä. Esimerkiksi Kannustalon Suomi-mallissa on 125 neliömetriä, ja avaruutta lisää ikkunoiden takaa jatkuva laaja terassi.

Alkusäikähdyksen jälkeen koronapandemian vaikutus kotimaisten puutalojen myyntiin on ollut positiivinen.

”Kodin merkitys on korostunut, koska korona pakotti ihmiset pysähtymään. Kun ei ole voinut matkustaa, on haluttu satsata kotiin”, tiivistää Kannustalon toimitusjohtaja Mika Uusimäki.

Samasta kehityksestä kertovat kaikki valmistalojen tekijät. Koronan alkaessa myynti loppui hetkeksi kokonaan, mutta viime vuoden syksyllä kysyntä alkoi kasvaa ja on voimistunut edelleen tänä vuonna. Koko ala on ollut samassa nousubuumissa.

Muuttovalmiiden talopakettien suosio vaikuttaa vain korostuvan pandemian aikana. Syyksi tähän arvellaan sitä, että työn ja perhe-elämän yhdistäminen on jo tarpeeksi haastavaa ja talon rakentaminen hartiapankilla olisi jo liikaa.

Yksi korona-ajan seurauksista on materiaalien hintojen raju nousu vuonna 2021. Valmistaloja rasittaa erityisesti puutavaran hinnan nopea kallistuminen kaksinkertaiseksi.

”Koko työurani eli 20 vuoden aikana ei minkään raaka-aineen hinta ole noussut näin nopeasti ja korkealle. Nousu yllätti kaikki toimijat”, sanoo Kastellin toimitusjohtaja Joran Hasenson.

Valmistalon hinta määräytyy kuluttajansuojalain mukaan kaupantekohetkellä, joten puun hinnannousu on jäänyt valmistajien tappioksi. Vain pieni osa noususta on ehditty siirtää hintoihin, mikä näkyy talotehtaiden tuloksessa ja kannattavuudessa, kun tilinpäätöksiä tehdään.

Lue Aarteen jutusta, mitkä talovalmistajat ovat selvinneet hinnannoususta parhaiten ja miksi. Entä miten pandemia on muuttanut kaupantekoa?

Lue lisää

Etätyö vaikuttaa asuntojen hintoihin – Hypo kuvailee luovaa luokkaa tulevaisuuden menestyjiksi, jotka voivat valita mistä työtään tekevät

Nuoret rakensivat sammalella tilkityn eräpirtin omien suunnitelmien mukaisesti

Lidl avaa ensimmäisen puurakenteisen myymälänsä Suomessa Riihimäelle

Puuteollisuus: Kuntien päättäjät suosivat puurakentamista lähes yksimielisesti, virkamiehet empivät