Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Rakentaminen

Helsinki-Vantaan lentokentän laajennus löi vuoden rakennushankkeena Tampereen ratikan

Rakennusalan järjestö RIL palkitsi laajan kirjon vuonna 2021 valmistuneita rakennushankkeita. Tampereen raitiotiehanke, Turun poistoputki ja Karstulan yhtenäiskoulukin ylsivät loppusuoralle.
Arkkitehtitoimisto ALA Oy+Turun seudun puhdistamo Oy+Pasi Tiitola/ Tampereen Raitioti+Arkkitehtipalvelu.fi
Rakennusalan insinöörien osaajayhteisö RIL valitsi vuoden rakennuskohteeksi Helsinki-Vantaan lentoaseman projektikokonaisuuden. Tampereen raitiotiehankkeen ensimmäinen osa sekä jätteenpuhdistamon poistoputken kapasiteetin tehostamishanke Turusta ylsivät toiselle sijalle. Seitsemän kovatasoisen ehdotuksen joukkoon kuului myös Karstulan kunnan uusi yhtenäiskoulu.

Rakennetun ympäristön alan akateemisten – RIL ry palkitsi vuoden rakennushankkeena Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysohjelman projektikokonaisuuden. Lentoaseman laajennus kaikkineen on ollut kymmenen vuotta kestänyt lentokenttäyhtiö Finavian hanke, noin miljardin euron investointi.

Toiselle sijalle ylsivät Tampereen raitiotiehanke, sekä jätelaitoksen poistoputken kapasiteetin tehostamishanke Turusta.

15-henkinen tuomaristo valitsi seitsemän ehdokkaan joukosta kovatasoisen finalistikolmikon. Tunnustuksen saajan päätti yritysjohtaja, tekniikan tohtori Matti Alahuhta.

Loppusuoralle ja kärkinelikkoon nousi Tampereen raitiotiehanketta ja lentokenttää budjetiltaan huomattavasti pienempi hanke Karstulassa. Karstulan kunnalle uuden yhtenäiskoulun rakennuttaminen oli vähintäänkin yhtä merkittävä hanke kuin pääkaupungin lentokenttälaajennus ja Tampereen raitiotiehankkeen ensimmäinen osa.

RIL-palkitussa Finavian hankkeessa Matti Alahuhta näkee useita vahvuuksia.

Helsinki-Vantaan lentokenttä on RIL-Palkinto 2021-kilpailun päätuomarin Alahuhdan mukaan kiistatta Suomen tärkeimpiä näyteikkunoita maailmalle, portti Suomeen ja suomalaisuuteen.

”Tämän kehitysohjelman lopputuloksena, nyt joulukuun alussa avautuva uusi toimintakokonaisuus tuo monipuolisesti esiin suomalaista osaamista, ja samalla koko Suomea kestävän kehityksen edelläkävijänä. Kehitysohjelma vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa Euroopan yhtenä johtavana vaihtolentoasemana. Tällä on suora vaikutus niin maamme liike-elämään, talouteen kuin saavutettavuuteen.”

Alahuhta korostaa myös, että hanke on toteutettu aikataulussa ja budjettiraameissa sekä laatu- ja turvallisuustavoitteiden mukaisesti.

”Tämä on tärkeä osa julkisen rakennusprojektin yhteiskunnallista merkitystä. Mukana hankekokonaisuudessa on ollut erittäin laaja joukko suunnittelu- ja rakennusalan yrityksiä.”

RIL-Palkinnon voittaja julkistettiin tiistaina Säätytalolla Helsingissä.

Tuomaristossa oli mukana myös Maaseudun Tulevaisuuden rakentamista seuraava toimittaja Kimmo Lundén. MT julkaisee vuosittain kaksi rakentamista seuraavaa teemanumeroa.

Kilpailuun lähetettyjen rakennushankkeiden kirjo oli tänäkin vuonna laaja. Investointina miljardiluokkaan yltävä kymmenen vuoden lenktokenttäyhtiö Finavian omistama Helsinki–Vantaan lentoaseman projektikokonaisuus valmistui sopivasti elokuun lopussa. Tampereen raitiotiehanke valmistui 9. elokuuta ja samalla Tampereen kaupunki remontoi Hämeenkadun ja Hämeensillan.

Käyttäjät, tamperelaiset, ovat olleet uuteen ratikkaan tyytyväisiä ja haastattelujen perusteella vähintään yhtä tyytyväisiä siihen, että mittavat katutyömaat on saatettu valmiiksi.

"Yhteiskunnallisesti merkittävä hanke joukkoliikenteen ja kaupunkirakenteen kehittämiseksi", kuului perustelu. Raitiotiehanke täytti asetetut tavoitteet, valmistui etuajassa ja alitti tavoitekustannukset noin 34 miljoonalla eurolla.

Karstulan uusi yhtenäiskoulu on rakennettu 300 millimetrin painumattomasta hirrestä ja rakennuksen katon alla toivat nyt päiväkoti, ala-aste, yläaste ja Karstulan lukio.

Yhtenäiskoulun rakentaminen poisti sisäilmaongelmat, väistötilat vaihtuivat uuteen koulurakennukseen osalla luokka-asteista.

Merkittävää oli sekin, että kuntakeskukseen rakennettu uusi koulurakennus ei vaikuttanut Karstulan muuhun koulupalvelujen verkkoon: syrjäkylien kouluja ei lakkautettu tai yhdistetty keskustaajamaan.

RIL ry jakaa vuosittain RIL-Palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista. Lisäksi palkittava työ tai hanke on edistänyt kilpailuaikana parhaiten myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme. Ensimmäisen kerran RIL-Palkinto on myönnetty vuonna 1972.

Vuonna 2020 RIL-Palkinnon sai Olympiastadionin perusparannus ja uudistaminen.

RIL on valtakunnallinen osaajayhteisö, jonka tarkoituksena on edistää hyvää suunnittelu-, rakentamis- ja ylläpitokulttuuria ja rakennusalan ammattitaidon kehittymistä Suomessa.

Vuoden 2021 rakennushankkeiden RIL-palkintoehdokkaat

  • Helsinki-Vantaan lentokentän kehitysohjelman projektikokonaisuus, 10-vuotinen hanke, kustannus noin miljardi euroa
  • Tampereen raitiotiehanke, osa 1
  • Jätepuhdistamon poistoputken kapasiteetin tehostaminen - Suomen ensimmäinen MTBM (mikrotunnelointi)-projekti.
  • Kilpailun muut ehdotukset:
  • Taideyliopiston kuvataideakatemian päärakennus Mylly
  • Helsingin Hämeentien katujärjestelyt, suurin kadun peruskorjaushanke Helsingin historiassa.
  • Vaasan Areena, laajennus- ja peruskorjaushanke
  • Karstulan yhteiskoulu, eri toimipisteissä sijainneet päiväkoti, esikoulu. ala-aste, yläaste ja lukio yhdistettiin saman katon alle. Rakennusmateriaaleina hirsi ja betoni
Lue lisää

Varotoimet uutta virusmuunnosta vastaan laajenevat: Eteläisestä Afrikasta tulleet Helsinki-Vantaalla pakkotestiin ja karanteeniin

Söin täällä: Millä jaksaa lentää ilmojen halki? Kalliin lentokenttäruuan joukosta voi poimia aamiaiseksi myös kohtuuhintaista kaurapuuroa

Lentoliikenteen tuki perusteltua

Helsinki-Vantaan lentoaseman ykkösterminaali avataan yli vuoden tauon jälkeen – "Varaudumme matkustajamäärien kasvuun"