Rakentaminen

Suomalaiset asunnonomistajat korjasivat rakennuksiaan miljardeilla euroilla

Suomalaiset asunnonomistajat ja asunto-osakeyhtiöt korjasivat asuntojaan ja asuntorakennuksiaan 6,6 miljardilla eurolla vuonna 2016.
Jukka Pasonen
Tilastokeskus kysyi asunto-­osakeyhtiöiltä myös suurista remonteista, jotka on suunniteltu tehtäväksi seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Eniten korjausmiljardeja kului Tilastokeskuksen keräämän tilaston mukaan omakoti- ja paritalojen korjaamiseen.

Omakoti- ja ­paritaloja korjattiin 3,4 miljardilla eurolla. Kerrostalojen korjaamiseen kului 2,6 miljardia euroa ja rivitalojen korjaamiseen 700 miljoonaa euroa.

Korjauskustannukset kasvoivat 5,7 prosenttia vuoden 2015 tasosta, ja ne ovat kasvaneet 15,2 prosenttia vuodesta 2013.

Korjauskustannukset suhteutettuna asuinpinta-alaan olivat kerrostaloissa vuoden 2016 aikana 47,7 euroa neliömetriltä. Rivitaloissa vastaava kustannuserä oli 29,5 €/m² ja omakotitaloissa 25,2 €/m².

Suurin osa kerrostalojen korjauksista, 2,0 miljardia euroa, kului asunto-osakeyhtiön teettämiin korjauksiin ja loput 540 miljoonaa euroa asuntojen omistajien omiin korjauksiin. Rivitaloyhtiöt korjasivat 430 miljoonalla eurolla ja rivitaloasuntojen omistajat 270 miljoonalla eurolla.

Luvut sisältävät arvonlisäveron. Asunnon omistajan itse tehdyissä korjauksissa ei ole huomioitu oman työn arvoa.

Tilastokeskus kysyi asunto-osakeyhtiöiltä myös suurista remonteista, jotka on suunniteltu tehtäväksi seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Kattoremontti on suunnitteilla yli 20 prosentilla vastanneista asunto-osakeyhtiöistä ja julkisivuremontti 19 prosentilla, samoin piha-alueremontti. Käyttövesijärjestelmän remonttia suunnittelee 18 prosenttia ja viemäröintijärjestelmän 15 prosentilla.

Lue lisää

Rakennusten päästöjä pyritään leikkaamaan 90 prosenttia vuoteen 2050 mennessä – uusille rahoitusmalleille ja avustuksille tarvetta

Puolet suomalaisista mökkeilee alle 40 kilometrin päässä kotoaan – yhtä mökkiä käyttää keskimäärin neljä henkeä

Suomen kasvihuonekaasupäästöjen määrä väheni yhdeksän prosenttia

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat huhtikuussa joka ilmansuunnassa – eniten hinnat nousivat Espoossa, Itä-Suomessakin hintojen lasku on taittunut