Rakentaminen

Kissakahvilan seinästä tuijottaa jättikatti – Valokuvatapetti on huoneen huutomerkki

Kalle Keskinen

Kissat kiehnäävät jaloissa, kun Tiina Aaltonen ja Tuuli Hyvönen kiinnittävät tapettia seinään. Kissakahvila Helkattiin Helsingissä on tilattu uusi valokuvatapetti, josta kurkistelee tietysti valtava kissa.

"Kissat tulevat avustamaan aina kun täällä tekee jotain. Vähän niitä välillä joutuu tyrkkimään pois tieltä", kissakahviloitsija Tiina Aaltonen sanoo.

Kissakahvilan tapetti on valmistettu Keravalla Mainosteprintin painossa erityisnopeasti. Kissakuva lähetettiin painoon perjantaina ja tapettia ollaan kiinnittämässä seinään jo keskiviikkona.

Ajatus näyttävästä valokuvatapetista saatiin kissakahvilan ohi kulkevista ihmisistä, jotka usein jäävät kurkistelemaan ikkunoiden läpi eläimiä.

"Jos jossain vaiheessa ei ole yhtään kissaa ikkunalla, niin tapettia katsomalla tietää, mitä sisällä on", Aaltonen sanoo.

Jättikokoinen kissa seinällä onkin toiminut hyvin katseenvangitsijana: ohikulkijat jäävät helposti tuijottamaan sitä. Aaltosen mukaan koiranulkoiluttajat saattavat nostaa lemmikkinsä syliin, jotta nekin näkisivät tapetin. Myös koululaisia kuva on kiinnostanut.

Joku tilasi hääpäivälahjaksi valokuvatapetin hääkuvasta makuuhuoneensa seinälle.

Ennen kissakahvilansa valokuvatapettia Aaltonen on elämänsä aikana asentanut yhden tapetin.

"Valokuvatapetti on yllättävän helppo, minulla oli aikoinaan ehkä jopa enemmän vaikeuksia magneettitapetin kuin tämän kanssa."

Tapettia liotetaan kylmässä vedessä noin kymmenen sekuntia, mikä aktivoi paperin liisteripinnan. Sitten vuota kiinnitetään seinään mahdolliset ilmakuopat tasoittaen.

Jos tapetti ei asetu kauniisti ensimmäisellä yrityksellä, sen voi kastella ja asettaa uudelleen paikalleen. Siitä ominaisuudesta Aaltonenkin on iloinen.

Vanhan valokuvatapetin poistaminenkin on helpompaa kuin liisterillä seinään kiinnitetyn tapetin irti rapsuttelu. Tapetti kastellaan märällä sienellä ja varovasti kiskoen se lähtee seinästä yhtenä kappaleena.

Helsinkiläiseen Kissakahvila Helkattiin tuodaan kissa-aiheisella valokuva­tapetilla uutta ilmettä. Tapetointitöissä ovat ravintolapäällikkö Tuuli Hyvönen (vas.) ja omistaja Tiina Aaltonen.

Keravalla Mainosteprintin painossa valmistuu jo uusi valokuvatapetti. Robottileikkurin terä leikkaa millintarkasti ylimääräisen paperin pois, niin että jäljelle jää 60 senttiä leveät tapettirullat. Topias Iivanaisen ei tarvitse kuin tarkkailla vieressä.

"Ennen leikkasimme kaiken käsin, joten leikkuupöydällä meni aikaa. Kone nopeuttaa työtä paljon", kertoo Valtteri Iivanainen.

Valokuvatapetit ovat Suomessa varsin tuore ilmiö. Keravalainen Mainosteprint alkoi valmistaa niitä vuonna 2013, eikä kentällä silloin ollut Valtteri Iivanaisen mukaan vielä kovaa kilpailua.

"Vasta vuonna 2010 alkoi tulla näitä materiaaleja saataville. Monet kuluttajat käyvät vielä hakemassa tapetit rautakaupoista, mutta varmasti sana valokuvatapeistakin leviää", Valtteri Iivanainen uskoo.

Perheyrityksessä Topias Iivanainen vastaa painossa käytännön asioista kun taas veli Valtteri Iivanainen hoitaa markkinoinnin ja myynnin omatapetti.fi ja uniikkikoti.com -sivustojen kautta.

Valokuvatapetit ovat vain pieni osa painotalon tuotannosta, noin viisi prosenttia. Valtteri Iivanaisen mukaan valokuvatapeteista 70 prosenttia menee yrityksille ja julkisiin tiloihin kuten ravintoloihin, toimistoihin, kouluihin ja sairaaloihin. Loput 30 prosenttia tilauksista menee yksityiskoteihin.

Valokuvatapetilla yritetään usein tuoda pieneen tilaan avaruuden tuntua. Yksiön takaseinää koristava metsä tai maisema horisonttiin jatkuvine maalaisteineen luo illuusion todellista suuremmasta tilasta.

Tapetin avulla voidaan loihtia vaikka tiiliseinä keittiöön tai valtava kirjahylly työhuoneeseen.

Suurin osa asiakkaista haluaa teettää tapetin omasta rakkaasta kuvastaan, jolla voi olla jopa yhteys talon historiaan.

"Eräs vanha navetta oli muutettu mökiksi, ja sen makuuhuoneen seinälle haluttiin kuva mustavalkoisesta lehmästä. Se toi navettafiilistä", Valtteri Iivanainen kertoo.

Toiseen kesämökkiin valokuvatapettia laitettiin vastakkaisille seinille. Ensimmäiselle seinälle laitettiin kuva mökin ulkopuolella avautuvasta järvimaisemasta, toiselle otos pihapiiristä.

"Ihan kuin talo olisi ollut avoinna", sanoo Valtteri Iivanainen.

Aiemmin valokuvatapetit leikattiin käsin, mikä vei valtavasti aikaa. Nyt Topias Iivanaisen tarvitsee vain valvoa konetta, joka leikkaa tapettirullat valmiiksi.

Tärkein seikka valokuvatapettia tehtäessä on tarpeeksi laadukas valokuva. Kännykkäkamerallakin otettua kuvaa voidaan venyttää koko seinän kokoiseksi, kunhan tiedosto on tarpeeksi suuri ja valotus kunnossa.

Liian pienestä kuvasta tulee tapetissa helposti rakeista pikselimössöä, mutta Valtteri Iivanaisen mukaan he ovat joustaneet kuvien laadussa tarpeen mukaan.

"Kerran teimme tapetin vanhasta ja pienestä mustavalkokuvasta, jossa oli isoisä nuotiolla. Tapetti taisi tulla sukumökille jossa vaarikin oli viettänyt aikaa, joten asiakkaalle oli erittäin tärkeää saada juuri se kuva seinälle."

Monelle valokuvatapetti on näyttävämpi vaihtoehto omasta kuvasta teetetylle canvas-taululle.

"Joku tilasi hääpäivälahjaksi valokuvatapetin hääkuvasta makuuhuoneensa seinälle. Kuva voi myös olla omasta lapsesta tai lemmikistä. Nämä ovat hauskoja ideoita", Valtteri Iivanainen kertoo.

Kun kuva on käsitelty oikeaan kokoon ja muotoon, se tulostetaan suurella printterillä.

Esimerkiksi 14 neliömetrin kokoiseen seinään tulevan tapetin tulostamiseen menee noin tunti. Robotti leikkaa vuodat irti hetkessä, minkä jälkeen tapetit rullataan ja postitetaan pahviputkessa asiakkaalle. Hintaa tällaiselle tapetille tulee reilut 400 euroa.

Koska valokuvatapetit ovat muun muassa tarroja ja mainoskylttejä printtaavalle yritykselle vain pieni osa tuotantoa, se ei ole ajankäytöllisesti kovin tehokasta.

"Tulostus ja leikkaus on jouhevaa, eniten aikaa menee aloittamiseen ja lopettamiseen. Jos jonossa olisi kymmenen tapettia, tuotanto olisi todella tehokasta", Topias Iivanainen selittää.

Topias Iivanaisen mukaan valokuvatapetti kestää käytössä ainakin kymmenen vuotta.

"Valokuvatapetti on herkempi kuin sellainen tapetti, jota tuotetaan kilometrejä sekunnissa. Prosessi on ihan erilainen, koska väri tulostetaan tapetin pintaan, mutta kyllä se hyvin kestää", Iivanainen sanoo.

Julkisiin tiloihin työssään keskittynyt sisustusarkkitehti Salla Kantokorpi pitää tulostettujen tapettien etuna juuri niiden loputtomia mahdollisuuksia. Valokuvatapetit ovat hänelle vieraampia, mutta mittatilaustyönä tuotettuja graafisia tapetteja hän on käyttänyt paljonkin.

"Esimerkiksi yritykset haluavat asiakastiloihinsa näyttävämpiä tapetteja, jotka kertovat jotain yrityksestä. Ei välttämättä mitään suoranaista bränditapettia, mutta yrityksen graafista ilmettä ja värejä voi tuoda esille", Kantokorpi sanoo.

Kantokorpi lisää myös, että tulostetuilla tapeteilla saa kustannustehokkaasti voimakasta ilmettä. Seinälleen voi laittaa periaatteessa millaisen tahansa tapetin, kunhan vain löytyy sopiva kuva.

Valtteri iivanaisen (vas.) vastuulla on myynti ja markkinointi, kun taas veli Topias Iivanainen huolehtii käytännön asioista painossa.
Lue lisää

Suomalainen sisustaa nyt maanläheisillä sävyillä, mutta kun koronapandemia on selätetty, on pinkin ja kirkkaan sinisen vuoro

Päivällä tapettirullia, illalla navettahommia: Anna Häggblom toteutti unelmansa pienessä maalaiskylässä, vaikka aluksi oma äitikin epäili koko suunnitelmaa

Puinen kartta omasta mökkitiestä? Autotallista ponnistanut kotimainen yritys on valmis toteuttamaan erikoisimmatkin pyynnöt – "Kartat auttavat ihmisiä näyttämään juurensa"

Muistatko näitä retrotapetteja? Menneinä vuosikymmeninä seinäpapereilla on hempeilty ja revitelty