Rakentaminen

Yle: Terrafame haluaa lakkauttaa piskuisen kylätien – kyläaktiivi näreissään

Rakentaminen 11.01.2018

Matka Sotkamoon pitenisi 30 kilometriä.


Markku Vuorikari
Kaivosyhtiö perustelee suunniteltua tien lakkauttamista turvallisuussyillä.

Kaivosyhtiö Terrafame haluaa sulkea Talvivaaran kaivoksen lähellä kulkevan kylätien. Kyläaktiivi ei suunnitelmia sulata. Asiasta kertoo Yle.

Lahnasjärven kylän kyläaktiivi Jouko Kettunen kuvailee Ylellä, että tien lakkauttaminen on isku vasten kasvoja.

Kylä sijaitsee aivan kaivoksen vieressä. Matkaa kaivospiirin alueelle on kylältä kolmisen kilometriä. Lakkautettavaksi esitetty tie kulkee vain osittain kaivospiirin alueella.

Lakkautettavaa tietä on runsaat 16 kilometriä. Tästä kymmenkunta kilometriä on kaivospiirin alueella.

Jos tie lakkautetaan, matka Lahnasjärveltä Sotkamoon kasvaisi reippaasti. Nyt matkaa on Sotkamoon 40 kilometriä, mutta se uhkaa kasvaa jopa 70 kilometriin.

Lahnasjärven kylällä asuu vakituisesti ainoastaan runsaat kymmenen henkilöä, mutta kesällä asukasmäärä kaksinkertaistuu.

Yle kertoo, että tiesuunnitelmien taustalla ovat kaivosyhtiön bioliuotuskasat. Kaivostoiminnan johtaja Reijo Uusitalo sanoo Ylelle, että uudet bioliuotuskasat jälkihoidetaan kaivosalueella, eikä niitä siirretä mihinkään.

Kaivosyhtiö perusteleekin suunniteltua tien lakkauttamista turvallisuussyillä. Uusi bioliuotusalue tulee olemaan lakkautettavan tien toisella puolen. Kaivosyhtiön mukaan rakentamisen ja tuotannon aikana liikkuminen tiellä olisi vaarallista.

Jos tiesuunnitelma etenee aikataulussa, tie lakkautetaan ensi vuoden alusta.

Yle: Kylä jää pussinperälle, Terrafame haluaa lakkauttaa yleisen tien – kyläaktiivi: “Isku vasten kasvoja”

Aiheeseen liittyvät artikkelit