Rakentaminen

Paikallisesta puusta rakennettu koulu aukeaa Kuhmossa: "Tämä on kuhmolainen voimannäyte"

Yli 5 000 neliön kokoisen rakennuksen valtti on muunneltavuus. Kesällä koulussa kaikuu kamarimusiikki.
Miska Puumala
Uusi puukoulu jakaantuu kolmeen osaan. Tiloja käyttävät Kuhmon keskustan alakoulu-, esikoulu- ja erityisopetus: yhteensä 400 lasta.

"Tämä on kuhmolainen voimannäyte."

Näin tiivistää aineenopettaja Marja-Leena Kampman uuden Tuupalan puukoulun, joka avaa ovensa Kuhmon keskustassa maanantaina.

Uutta koulua on paikkakunnalle jo ehditty odotella. 2000-luvun mittaan moni oppilas ja opettaja on joutunut lähtemään sisäilmaongelmaisesta koulusta saamiensa oireiden vuoksi.

Kaupunginvaltuusto päätti jättää vanhan rakennuksen korjaamatta. Sen tilalle rakennettiin 11,9 miljoonalla eurolla uusi koulurakennus – paikallisilla raaka-aineilla ja työntekijöillä.

"Vanhan koulun peruskorjaus olisi ollut kallis ja lopputulos olisi ollut epävarma. On hienoa, että kaupunki teki tällaisen ratkaisun", rehtori Seppo Vilén kiittelee.

Tuupalan koulu on rakennettu ristiinliimatusta massiivipuusta eli clt-elementeistä. Elementit valmisti kuhmolainen yhtiö Crosslam kainuulaisperäisestä havupuusta.

"Puu on olennainen osa Kuhmon elinvoimaa. Valtaosa tämänkin rakennuksen työntekijöistä oli kuhmolaisia", Vilén kuvailee.

Itse puurakentaminen ei rehtorin mukaan näyttäydy kalliina ratkaisuna. Projektin hintaa kasvattivat terveys- ja turvallisuusratkaisut.

Esimerkiksi koulu rakennettiin kokonaan sääsuojassa kosteusongelmien välttämiseksi.

Uudessa koulussa yhdistyy Kuhmon keskustan alakoulu-, erityis- ja esikouluopetus.

Kolmeen osaan jakaantuvassa rakennuksessa on kerrosalaa 5 500 neliötä. Tiloja tulee käyttämään 400 lasta ja 50 aikuista.

Samalla muodostuu uusi koulukeskus: yläkoulu ja lukio sijaitsevat lähistöllä.

Toisaalta tiloihin kuuluu vahva muokkailtavuus.

"Siihen on suunnittelussa pyritty, että tämä olisi mahdollisimman monikäyttöinen talo. Tarvittaessa osa luokista voidaan muuttaa muuhun käyttöön, jos kouluikäisten osalta ikäpyramidi jatkaisi kaventumistaan", rehtori Vilén kertoo.

Muu käyttö on huomioitu myös liikuntasalin akustiikassa. Kuhmon kamarimusiikkifestivaali aikoo käyttää tiloja jo ensi kesänä.

Tilojen muunneltavuus on tärkeää myös opetuskäytössä.

Esimerkiksi luokkahuoneita voi yhdistellä. Idea on peräisin opettajilta, jotka päättivät myös taito- ja taideaineluokkien sisustuksesta arkkitehdin kanssa.

"Tämä mahdollistaa monenlaista opetusta, mitä uuden opetussuunnitelman teemakokonaisuuksiin liittyy", luokanopettaja Anu Kyllönen kertoo.

Luokkien yhdistely tukee myös sitä, että eri luokkien oppilaat voivat olla tekemisissä keskenään. Tällöin vanhemmat oppilaat voivat toimia nuorten tukena.

"Lisäksi se on opettajillekin työhyvinvoinnillinen asia, ettei meidänkään tarvitse olla yksin vaan voimme yhdistää vahvuuksia", Kyllönen täydentää.

Avarakatseisessa suunnittelussa on auttanut se, että sisäilmaongelmien riivaamasta vanhasta koulusta ei tuoda uuteen ainuttakaan kalustetta.

Tuupalan koulu on toinen Suomessa tänä vuonna vihittävä puinen opetusrakennus. Keskisuomalaisessa Viitasaaren kaupungissa otettiin tammikuussa käyttöön puusta valmistettu päiväkoti (MT 12.1.).

Kuhmon uuteen rakennukseen liittyvä kiinnostus on ollut paikkakunnalla suurta. Koulun avautumista jännittävät varsinkin oppilaat, joiden opetus siirtyy sen tiloihin maanantaina.

"Aina kun olen sanonut lapsille meneväni käymään uudella koulurakennuksella, he ovat pyytäneet ottamaan kuvia. He odottavat tätä hirveän paljon", opettaja Helena Malinen kuvailee.

Lue lisää

Nuoret rakensivat sammalella tilkityn eräpirtin omien suunnitelmien mukaisesti

Lidl avaa ensimmäisen puurakenteisen myymälänsä Suomessa Riihimäelle

Puuteollisuus: Kuntien päättäjät suosivat puurakentamista lähes yksimielisesti, virkamiehet empivät

"Liikenteen sähköistyminen muuttaa näkemystä siten, että ihmisten ei tarvitse aina asua radanvarressa" – Hirsitaloteollisuus haluaa lisää tontteja hiiltä sitovalle pientalorakentamiselle