Rakentaminen

Uusi kuivaamo pelasti katovuoden satoa

EIP-pilottihankkeen tavoitteena on kehittää viljankuivaamon kosteudenpoistoprosessia, energiankäyttöä ja ohjausta hyödyntämällä muun muassa etäseurantatyökalua.
Johannes Tervo
Juha ja Jussi Sippolan Vaasan Vähäänkyröön rakennuttama järeä kuivaamo toimii modernilla älytekniikalla.

Veljekset Juha ja Jussi Sippola Isostakyröstä rakensivat viime vuonna Vaasan Vähäänkyröön modernilla älytekniikalla toimivan viljankuivaamon.

789 kuutiometrin pakettikuivaamo tuli tarpeeseen, sillä katovuosi kasteli pellot pitkälle syksyyn.

”Onneksi uusi kuivaamo ehti valmistua syksyksi, sillä ilman sitä hankala syksy olisi ollut vielä astetta haastavampi. Nyt peltoihin jäi jonkin verran puimatonta viljaa, mutta pelkällä vanhalla kuivaamokapasiteetilla määrä olisi voinut olla suurempi”, Juha Sippola toteaa.

Sippolat viljelevät Isonkyrön ja Vähänkyrön alueella sijaitsevilla pelloillaan ohraa, vehnää, kauraa ja öljykasveja.

Sikatalous loppui sukupolvenvaihdoksessa vuonna 2012, kun veljesten vanhemmat jäivät eläkkeelle.

 

Viime vuoteen saakka käytössä on ollut 1974 rakennettu 250 hehtolitran kuivuri, joka alkoi olla pullonkaula mittakaavaltaan kasvavalle viljanviljelylle.

”Kapasiteetti ei enää riittänyt, kun peltomäärä on moninkertainen 1970-lukuun verrattuna. Se alkoi käydä raskaaksikin sesonkina, kun siellä piti päivystää yötä päivää”, Jussi Sippola sanoo.

Uutta kuivaamoa haettaessa valinta osui pakettikuivaamoon, jossa on siilot ympärillä ja kuivaaja keskellä.

 

Veljesten kuivaaja valittiin EIP-pilottihankkeeksi, jossa uuden laitteiston pilotointia tuetaan osana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa. Hankkeen tavoitteena on kehittää viljankuivaamon kosteudenpoistoprosessia, energiankäyttöä ja ohjausta hyödyntämällä muun muassa etäseurantatyökalua.

”Kuivausta on totuttu ohjaamaan poistoilman lämpötilaa mittaamalla. Oikea poistolämpötilan raja-arvo on herkkä monelle muuttujalle, ja siksi viljaa lähes poikkeuksetta ylikuivataan varmuuden vuoksi”, Juha Sippola avaa.

”Nyt uudella älykkäällä tekniikalla pystytään koko ajan mittaamaan viljan kosteutta suoraan, eikä kuivauksen ohjaus reagoi ulkoisten arvojen muutoksiin. Tämä automaation ja etäseurannan kanssa lisää huomattavasti prosessin tehokkuutta”, Jussi Sippola summaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Koneviesti: Kaarihalli nousi maatilan hakevarastoksi kolmessa päivässä

Varsinais-Suomi on Suomen vilja-aitta – puhdasta viljaa riittää maailmallekin

Iso ja laadukas sato tuottaa parhaan tuloksen