Rakentaminen

Yrittäjä perusti kotitalonsa autotalliin sirkkalan – kuuntele videolta tuhansien hyönteisten siritystä

Pekka Fali

Oulaistelaisen Antti Kämäräisen autotallissa kantautuu vaimeaa siritystä suljetun oven takaa. Kun oven avaa ja astuu sisälle pieneen varastohuoneeseen, on meteli jo sen verran kova, että korvissa soi.

Kämäräinen on muuttanut autotallinsa viisineliöisen varastohuoneen sirkkakasvattamoksi. Muovisissa laatikoissa on niin monia tuhansia kotisirkkoja, ettei hän edes lähde arvailemaan niiden todellista määrää.

Minikokoisen sirkkalansa Kämäräinen perusti marraskuun alussa.

”Luin lehdestä juttua kotisirkoista, ja samana iltana kysyin vaimolta, että pitäisikö alkaa rakentaa tiloja, kun se ei paljoa vaadi”, Kämäräinen muistelee.

Vaimo ei vastustellut, joten Kämäräinen alkoi heti hommiin. Alkutuottajaksi ryhtyminen sujui sukkelasti, sillä Kämäräinen työskentelee yrittäjänä siivousalan firmassa, eikä hänellä ollut siis korkeaa kynnystä yrittäjyyteen heittäytymiseen.

Kämäräinen tyhjensi sopivan tilan autotallistaan, rakensi tiiviin väliseinän ja asensi mahdollisuuden poistoilman säätämiseen.

Kun kaikki oli kunnossa, Kämäräinen otti yhteyttä Finsectiin, jonka kautta hän sai ensimmäiset sirkkansa. Tulevaisuudessa hän myös myy tuottamansa sirkat hyönteismaatalouteen erikoistuneelle yritykselle.

Näin pienessä tilassa kasvatuksesta ei saa kannattavaa, mutta isommissa se on mahdollista.

Sirkkalan täytyy olla kuuma ja kostea. Kämäräisen kasvattamossa on aina 28–30 astetta lämmintä, ja ilmakosteus huitelee 70–80 prosentissa. Hiki alkaa virrata nopeasti, vaikka ikkunan takana paukkuvat pakkaset.

Itse asiassa pikkuinen ikkuna on Kämäräisen kasvattamon heikko lenkki, sillä pienilläkin pakkasilla ikkunaan tiivistyy kosteutta, ja sitä pitkin valuu valtavasti vettä.

Sopivan lämpötilan Kämäräinen on saanut lattialämmityksen ja ylimääräisen patterin avulla.

Kosteudesta puolestaan vastaa ufonmuotoinen ilmankostutin, jollainen on varmasti ollut monessa kodissa aktiivikäytössä ainakin 80- ja 90-luvuilla. Kämäräinen löysi omansa nettikirpputorilta.

”Kasvattamossa on useita lämpömittareita. Tiedot niistä tulevat kännykkääni.”

Kun sirkat ovat tarpeeksi suuria, Kämäräinen siirtää koko kasvatuslaatikon viileään, jossa sirkat jähmettyvät. Sen jälkeen ne puhdistetaan ja siirretään pakkaseen. Lopuksi sirkat vielä keitetään.

Jouluna Kämäräinen pakasti puoli kiloa sirkkoja. Hänen tulee napsittua niitä ihan sinällään, ja myös perheen lapset ovat pitäneet hyönteisistä.

”Vaimo ei ole maistanut, emmekä ole vielä tehneet näistä mitään ruokaa. Minä en jaksa kokata, eikä rouva ole valmistanut, siitä se kai johtuu. Näitä voi käyttää vaikka mihin.”

Tammikuussa Kämäräinen olisi voinut pakastaa viitisentoista kiloa sirkkoja, mutta hän jätti täysikasvuiset hyönteiset munintalaatikoihin. Kämäräinen tarvitsee paljon sirkkoja uusiin, suurempiin tiloihinsa.

”Näin pienessä tilassa kasvatuksesta ei saa kannattavaa, mutta isommissa se on mahdollista.”

Kämäräinen vuokrasi sadan neliön tilat vanhasta rakennuksesta, jossa on aiemmin toiminut kirpputori. Remontti on vielä kesken, mutta valmista pitäisi olla muutamassa viikossa.

Antti Kämäräisen autotalliin rakennetussa sirkkalassa kasvaa tuhansittain kotisirkkoja. Kasvatukseen sopivat ihan tavalliset muovilaatikot, joiden kansiin Kämäräinen on tehnyt verkolla peitetyn suuren reiän.

Uusi kasvattamo sijaitsee muutaman kilometrin päässä Kämäräisen kotoa.

Sadan neliön tila on tarkoitus jakaa väliseinällä puoliksi. Toiselle puolelle tulevat sirkat sekä munintalaatikot, toiselle puolelle taas pesulinjasto, paikka sirkkojen ruokien käsittelylle sekä kylmähuone.

Uudessa kasvattamossa Kämäräinen pystyy tuottamaan arviolta tuhat kiloa sirkkoja kuukaudessa. Kesällä kasvattamo laajenee vielä sadalla neliöllä.

”Tässä näkee hyvin lähteekö homma toimimaan. Ja vaikka tämä ei onnistuisikaan, tässä ei korkealta putoa.”

Sirkkojen laatikoita varten Kämäräinen rakentaa Venäjältä tuodusta kierrätysmateriaalista pienet huoneet, joiden katto rajaa rakennuksen ikkunat varsinaisen kasvattamon yläpuolelle.

Seiniin laitetaan vielä teippiä, joka luo siistin vaikutelman ja suojaa rakenteita kosteudelta.

Myös teollisuuskoon tiski­kone sekä vihannesleikkuri ovat kierrätystavaraa. Kämäräinen osti ne halvalla pitserian konkurssipesästä.

Kunhan remontti on valmis, Kämäräinen desinfioi koko tilan. Aluksi hän tuo sirkkalaan testimielessä vain yhden laatikon. Jos kaikki menee hyvin, voi tuotannon siirtää uusiin tiloihin.

”Täällä kasvatus tapahtuu kymmenen kertaa isommissa laatikoissa kuin autotallin kasvattamossa. Määrät tulevat olemaan isoja. Melkein samalla työllä saa kymmenen kertaa enemmän sirkkoja.”

Esimerkiksi tällä hetkellä sirkat syövät kurkkusosetta pari kiloa päivässä. Uudessa kasvattamossa kurkkua tarvitaan kymmeniä kiloja viikossa.

”Tähän asti olen ostanut kurkut kaupasta, mutta sitten alan hakea C-luokan kurkkua suoraan tiloilta.”

Muovisiin kasvatuslaatikoihin laitetaan kananmunakennoja, joiden väleissä sirkat viihtyvät. Ruuaksi ne saavat kurkkusosetta.

Kämäräisen autotalli ei tule kuitenkaan ihan vielä vapautumaan täysin normaaliin käyttöön. Hän saattaa hoitaa siellä jatkossakin munintoja, mutta kehittää samalla uusia menetelmiä sirkkojen kasvatukseen.

”Haluan esimerkiksi testailla, miten sirkkoja pystyy liikuttelemaan helposti laatikosta toiseen. Parin vuoden päästä kilpailu alkaa kiristyä ja hinnat tippuvat, joten automaatiota täytyy alkaa miettiä.”

Se juuri on Kämäräisen mielestä sirkkojen kasvattamisessa parasta.

”Tykkään kehittää ja pohtia erilaisia systeemejä. Kun hoidan ja katselen sirkkoja, aika menee todella nopeasti. Joskus sitä meinaa ihan unohtaa lähteä oikeisiin töihin.”

Pienessä kaupungissa Kämäräisen kasvattamo on saanut jo huomiota ja vähän epäilyäkin.

”Paikallislehti teki tästä jutun. Joku oli käynyt kommentoimassa, että onpa hyvä, ettei tuo asu naapurissa, etteivät sirkat tule meille. Mutta eivät ne tule. Jos sirkat pääsisivät pihalle, ne kuolisivat saman tien.”

Antti Kämäräinen remontoi sadan neliön tilaa sirkkakasvattamoksi. Puolet tilasta on varattu sirkoille, toinen puoli taas kylmävarastolle, suurelle tiskikoneelle sekä vihannessilppurille.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kotimaisten kotisirkkojen kakasta valmistetaan lannoitetta kasveille

Sirkkatehtaan suuret unelmat murskaksi – Yle: Euroopan suurimmaksi aikonut lopettaa

Pohjalainen: Suurin kiinnostus hyönteisruokia kohtaan lopahti, liian eksoottisia suurelle osalle suomalaisia