Rakentaminen

Koneviesti: Aurinko tuo sähköt erämaamökkiin kaapelin pilaamatta maisemaa

Aurinkopaneeleita on käytetty erämaamökeillä jo vuosikymmeniä, mutta esimerkiksi valaistusratkaisuja on ollut aiemmin rajallisesti.
Tapio Vesterinen
90 watin aurinkopaneeli on melko huomaamattoman kokoinen, mutta riittää tuottamaan valaistuksen ja kännykän latauksen tarvitseman virran seuraavan aurinkoisen päivän aikana.

1990-luvun alussa rakennetun kesämökin käyttöaste jatkoi laskuaan vuosi vuodelta. Syysiltojen pimeyden ja öljylamppuihin ja kynttilöihin perustuvan valaistuksen vuoksi saunominen kävi työlääksi. Sisätiloissa kynttilät ja lyhdyt toimivat jotenkuten, mutta ulkovalojen toteuttaminen osoittautui turhan haastavaksi.

Sähköliittymä jäi mökin rakentamisen aikaan hankkimatta, sillä vaihtoehtoina olisi ollut tuolloin erämaajärven maiseman pilaava ilmakaapeli vastarannalta tai kuukiviä maksanut kahden kilometrin sähkölinja päätien varresta.

Ratkaisu valaistusongelmaan löytyi aurinkopaneelista, joiden hinnat ovat viime aikoina laskeneet varsin kohtuulliselle tasolle. Aurinkosähköjärjestelmän rakentamiseen päätettiin ryhtyä agraarinäkökulmasta. Valmiit asennuspaketit kun sisälsivät lähinnä kalliita säädettäviä telineitä ja muutaman metrin johtoa. Paneeli akkuineen ja säätimineen hankittiin autotarvikeliikkeestä, kaapelit sähkötukusta ja valaisimet sieltä mistä sopivasti saatiin.

Pienen aurinkopaneelijärjestelmän asentaminen on sallittua ilman sähköasennuslupia, kunhan järjestelmää ei liitetä sähköverkkoon. Yleensä toimenpide- tai rakennuslupiakaan ei tarvita pienimuotoisissa asennuksissa, mutta käytännöt on hyvä selvittää etukäteen oman kunnan rakennusviranomaisilta.

Koska projektin kanssa ei pidetty kiirettä, järjestelmä koekasattiin konehallin työpöydälle yhden syksyn ja talven ajaksi. Näin muodostui toimiva testialusta erilaisten valaisimien kokeiluihin ja epäilykset järjestelmän toimivuudesta hälvenivät jo etukäteen.

Koska valaistuksen tarve painottuu hämärään loppukesään, hankittiin järjestelmään 100 ampeeritunnin veneakku. Veneakku on muutoin sisuskaluiltaan vastaava kuin vapaa-ajan akku, mutta se kestää lisäksi 60 asteen kallistuksen. Samaa akkua käytetään valaistuksen lisäksi myös sähköperämoottorin voimanlähteenä, minkä vuoksi akun on hyvä kestää myös siirtelyä ja veneeseen retuuttamista.

Perinteistä starttiakkua ei parane käyttää pitkäaikaisesti aurinkopaneelijärjestelmissä, sillä starttiakut on suunniteltu antamaan lyhytaikaisesti hyvin suuria virtoja ja valaistusjärjestelmäkäytössä akun syväpurkautuminen saattaa tuhota akun hyvinkin nopeasti.

Lue koko juttu Koneviestistä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Koneviesti: Siipikarjatilalla sähköä saadaan maahan asennetuilla aurinkopaneeleilla – asennuksessa huomioitava ilmansuunta

Unelmien sauna kiskottiin auton perässä kesäkodista omalle pihamaalle läpi Suomen

Polttopuita pinotessa syntyi idea omalaatuisesta saunasta – kaikki puutavara saatiin omista metsistä