Rakentaminen

Siirrettävällä ja paikalleen kannettavalla Nolla-mökillä testataan päästötöntä mökkeilyä – MT:n toimittaja testasi prototyypin

Nesteen Nolla-mökin idea on, ettei se jätä jälkiä luontoon.
Laura Kuivalahti
Nesteen Nolla-mökki pystytettiin heinäkuussa Helsingin edustalle Vallisaareen, jossa se on syyskuun loppuun asti.

Miltä kuulostaisi pikkuinen mökki, joka ei tarvitsisi rakennuslupaa ja jonka voisi tarvittaessa siirtää jälkiä jättämättä toiselle paikalle?

Neste pystytti kesällä Helsingin edustalla sijaitsevalle Vallisaarelle Nolla-mökin. Prototyypin tarkoituksena on esitellä, miten mökkeilyn päästöjä voidaan vähentää.

Kahdeksan jalan varassa seisova mökki voidaan kantaa paloina halutulle paikalle, eikä se jätä paikalle jälki. Tarvittaessa sitä voi siirrellä paikasta toiseen, vaikka 900 kiloa painavaa rakennusta tuskin kukaan haluaa alvariinsa siirrellä.

Koska mökki on pinta-alaltaan yhdeksän neliötä, se ei tarvitse rakennuslupaa.

Mökkiin tuotetaan sähköä katolle asennetuilla aurinkopaneeleilla. Sisätiloja voi lämmittää keittiönurkkauksen liedellä, jossa käytetään jätteistä ja tähteistä tuotettua uusiutuvaa dieseliä.

Havupuusta rakennetun Nolla-mökin on suunnitellut Robin Falck. Muodoltaan vanhanaikaista telttaa muistuttava mökki on avara ja valoisa ja siinä mahtuu nukkumaan mukavasti kaksi henkeä.

MT:n toimittaja vietti elokuun lopulla yhden yön Vallisaaren Nolla-mökissä. Kauniit maisemat avautuvat kauniit päätyseinän kokoisesta ikkunasta, mutta hellan lämmittämisestä huolimatta loppukesän yö tuntui mökissä hitusen vilpoiselta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kahvipussista käyttötavaraa – Vihdissä kerättiin viikossa lähes tuhat kahvipussia uusiokäyttöön

Ministerit pähkäilevät, miten ilmastonmuutosta voisi hillitä – Katainen: "Kierto- tai biotalous eivät ole vain markkinatalouden viherpesuohjelmia"

1970- ja 2000-luvuilla syntyneet matkustavat ulkomaille – alle 45-vuotiaat reissaavat ahkerammin kotimaassa