Rakentaminen

Koneviesti: Kaarihalli nousi maatilan hakevarastoksi kolmessa päivässä

Rakentaminen 18.11.2018

Paikan päällä koottava teräskaarihalli on yksi varteenotettava vaihtoehto nopeaa rakentamista haluavalle.


Matti Turtiainen
Oviaukko sijoittuu luonnollisesti päätyyn. Riku-Sippo Uotila valitsi oveksi pressuoven. Ulkona oleva hakekasa päätyy talveksi katokseen.
Oviaukko sijoittuu luonnollisesti päätyyn. Riku-Sippo Uotila valitsi oveksi pressuoven. Ulkona oleva hakekasa päätyy talveksi katokseen.
Matti Turtiainen
Teräskaarihalli on sisältäkin siisti paketti. Reuna-alueet asfaltoidaan, jolloin koko hallin lattia on kuormauskelpoista alaa niin säkki- kuin irtotavarallekin.
Teräskaarihalli on sisältäkin siisti paketti. Reuna-alueet asfaltoidaan, jolloin koko hallin lattia on kuormauskelpoista alaa niin säkki- kuin irtotavarallekin.

Kangasalla broilereita kasvattava Riku-Sippo Uotila halusi varastohallin pystyyn nopealla aikataululla. Hän kertoo, että maatilalla tarvittiin varastoa pääasiassa hakkeen varastoksi. Uotilan broilerikasvattamot lämpiävät hakkeella eikä polttoainetta kannata säilyttää taivasalla

”Oikeastaan suunnitelmissa oli tuotantopanosvarasto, jossa kuitenkin pääasiassa säilytetään haketta”, Uotila kertoo. ”Lisäksi hallissa säilytetään lannoitteita, siemeniä, turvetta, hiekoitushiekkaa ja tämän tapaista tavaraa.”

Halliksi mietittiin ensin perinteisen mallista ratkaisua ja vaihtoehtona sille oli nyt toteutettu teräskaarihalli.

”Jostain lehdestä tai ilmoituksesta tämä Kaarirakenne Oy:n kauppaama tuote löytyi. Soitin ja pyysin tästä tarjouksen”, Riku-Sippo Uotila kertoo.

Erityisesti teräskaarihallissa miellytti sen nopea pystytys. Koska halli tehdään paikan päällä valmiiksi asti, ei kovin isoja osaurakoita voi omalle kontolleen ottaa. Toimivalla maatilalla on nykyisin kyllä riittävästi töitä ilman rakennusprojektejakin.

Varastohallin koko määrittyi käytännön sanelemien mittojen mukaan. Harjakorkeus on 8 metriä ja siinä mahtuu järeämmälläkin kärryllä nostamaan kipin pystyyn.

”Nuo minun kärrini taitavat nousta seitsemään metriin”, Uotila sanoo.

Hallin leveys puolestaan valikoitui 14 metriksi oikeastaan hinnan takia. Tämän levyisen hallin voi vielä tehdä ohuemmasta pellistä, mutta pari metriä leveämpi halli olisi vaatinut jäykempää terästä, joka olisi taas nostanut hintaa. Pituutta hallilla on 28 metriä.

Itse hallin pystytys vei kolmen miehen työryhmältä kolme päivää. Asennusporukalla on oma prässäyskone, jolla kaariprofiili ajetaan suorasta pellistä ja taivutetaan kaaren muotoon.

Kolme kaariprofiilia saumattiin maassa yhteen ja nostettiin sen jälkeen pystyyn. Betonielementtien päälle oli asennettu ensin vesipelti, johon kaaret kiinnitettiin tukevilla ruuveilla. Pystyyn nostetut kaaret saumattiin akkukäyttöisellä saumauskoneella toisiinsa.

Kun kaaret oli asennettu, tehtiin päädyt samalla profiilikoneella kuin kattokaaretkin. Saumaus tehtiin yksi kerrallaan pystyssä. Päätyjen asennuksen jälkeen asennettiin viimeiset kattokaaret päätyjen päälle. Toiseen päätyyn jätettiin oviaukko, johon Uotila asensi kiskoilla liikkuvan pressuoven.

Lue koko juttu koneviesti.fi:stä

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT