Rakentaminen

Espooseen aletaan rakentaa kaupungin ensimmäistä puukerrostaloa loppuvuonna

Ensi vuonna valmistuva puukerrostalo on ensimmäinen sekä Espoon kaupungille että Asuntosäätiölle. Kerrostalo on myös autopaikaton.
Asuntosäätiö
Havainnekuva Espoon Tapiolaan nousevasta puukerrostalosta.

Espoon Tapiolaan nouseva vuokratalo on valmistuttuaan sekä kaupungin että Asuntosäätiön ensimmäinen puusta rakennettava kerrostalo, tiedottaa Asuntosäätiö.

Lisäksi se on kaavamääräysten mukaisesti ensimmäinen autopaikaton kerrostalo.

Hanke sai rakennusluvan ja lähtee liikkeelle loppuvuoden aikana. ARA-vuokrataloon tulee 42 asuntoa yksiöistä perheasuntoihin. Talo valmistuu loppuvuonna 2019 ja asunnot tulevat hakuun kolme kuukautta ennen talon valmistumista.

Asuntosäätiön mukaan talo rahoitetaan valtion pitkällä korkotuella eli vuokra määräytyy kohtuulliseksi omakustannusperiaatteen mukaan.

"Puurakentamisen edistäminen sopii tavoitteisiimme kehittää suomalaista asumista monipuolisesti. Tapiola on myös erinomainen paikka toteuttaa ensimmäinen hankkeemme. Pääsemme kehittämään aluetta Tapiolan alkuperäisen idean mukaisesti innovatiivisen kaupunkiasumisen malliin eli palaamme tavallaan juurillemme", toteaa Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen.

Puukerrostaloon ei tule asuntokohtaisia autopaikkoja vaan ainoastaan muutama vierasautopaikka.

"Uskomme, että taloon hakeutuu asukkaita, joille oma auto ei ole niin tärkeä kulkuväline. Yhä useampi nuori jättää ajokortin hankkimatta ja monet perheellisetkin ovat valinneet autottoman elämäntavan joko ympäristö- tai kustannussyistä. Näille asukkaille metroaseman ja muiden julkisen liikenteen palveluiden läheisyydessä oleva asuintalo on varmasti haluttu vaihtoehto", toteaa Kankainen.

Kohteen pääurakoitsijaksi on valittu kokenut puukerrostalojen rakentaja Rakennusliike Reponen Oy, joka rakentaa puukerrostalot aina säältä suojattuna teltan sisällä. Kohteen pääsuunnittelijana on toiminut arkkitehti Jukka Turtiainen.

"Puu on tuotu selkeästi esille julkisivuverhoilussa ja muun muassa parvekerakenteissa", kertoo Turtiainen.

Puutalon suunnittelussa yksi erityinen piirre on puurakenteiden ja puun työstämisen mittatarkkuus. Toinen puun ominaisuus on Turtiaisen mukaan sen keveys, mikä antaa tiettyjä mahdollisuuksia verrattuna raskaampiin materiaaleihin. Pohjakerros on puukerrostalossa oltava rakentamismääräysten mukaan palamatonta materiaalia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yle: Suomen suurimpiin kuuluvan puukerrostaloalueen toteutus hyytyi – toteuttajayhtiöstä jätetty tutkintapyyntö poliisille

Puukerrostalot eivät ole betonisia vaarallisempia tulipalon sattuessa

Hämeenlinnan puukerrostalotehdas lähellä toteutumista – Keva aikoo rakennuttaa lähivuosina tuhat puukerrostaloasuntoa