Rakentaminen

Suomalaiset haluavat omakotitalonsa yhä valmiimpina – avaimet vaan käteen ja muuttamaan

Taloja rakennetaan eniten kasvukeskuksiin ja niiden ympäristökuntiin. Syrjäseuduille talopaketteja tilataan yhä vähemmän.
LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Muuttovalmiit talot ovat ohittaneet suosiossa perinteiset talopaketit, kerrotaan Pientaloteollisuudesta.

Muuttovalmiiden avaimet käteen -periaatteella rakennettujen valmistalojen osuus omakotitalomarkkinoilla on noussut viime vuosina, arvioi Pientaloteollisuus.

"Muuttovalmiit talot ovat ohittaneet suosiossa perinteiset talopaketit", kertoo Pientaloteollisuuden johtaja Kimmo Rautiainen.

Järjestön mukaan Suomessa rakennetaan tällä hetkellä karkeasti arvioiden 7 500 omakotitaloa vuodessa. Yli 70 prosenttia niistä on erilaisia talopaketteja.

Perinteinen tapa on, että talon elementit toimitetaan valmiina omatoimirakentajille. Kauppaan saattaa liittyä myös jonkin verran työtä, esimerkiksi vesikaton rakentamista.

Alan markkinajohtajan Kastellin toimitusjohtajan Jukka Vaaramon mukaan muuttovalmiissa talossa on sisällä kaikki keittiökoneita myöten.

"Ei tarvitse kuin huonekalut sisään, ja se on siinä.2

Vaaramo arvioi, että muodissa ovat selkeät yksinkertaiset muodot. Rautiainen on samaa mieltä. Hänen mukaansa trendinä ovat myös avoimet keittiö-olohuone-yhdistelmät ja isot ikkunapinta-alat, joista tulee paljon valoa sisään.

Erkkerit voivat olla mukavan näköisiä, mutta ne lisäävät kustannuksia ja energiankulutuksen kannalta heikko kohta.

"Talotoimittajilla on hyvin modernia muotoilua ja perinteisiä malleja ja muutamia tyylimaailmoja. Eri ulkonäöille löytyy omat ystäväns2, Rautiainen sanoo.

Vaaramo kertoo, että nykyään taloja rakennetaan eniten kasvukeskuksiin ja niiden ympäristökuntiin. Syrjäseuduille talopaketteja tilataan yhä vähemmän.

Talojen koot ovat samalla pienentyneet. Niiden keskimääräinen nettoala on pudonnut 165 neliömetriin runsaan vuosikymmenen takaisesta 175 neliömetristä.

Rautiaisen mukaan syynä on se, että suurissa kaupungeissa tontit ovat pienempiä. Tarvitaan tehokkaampia neliöitä, joita yksinkertainen suorakaiteen muotoinen talo tarjoaa.

Vaaramo kertoo, että muuttovalmis talo maksaa 180 000 eurosta 300 000 euroon ja ylikin. Keskihinta on noin 230 000 euroa. Sen päälle tulevat tontin hinta, pihatyöt, luvat ja muut talonomistajan velvollisuudet.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Asumisen kustannuksia ei saa lisätä

Harkitsetko kotitalosi vuokraamista? Ota nämä viisi asiaa huomioon

Kesäkuu tuo piikin kiinteistökauppaan – asuntolainoja haetaan kiivaasti kevätkesällä