Rakentaminen

Aarre: US Wood vastaa kasvaviin korjausrakentamisen tarpeisiin – ”Tavara halutaan aina vain valmiimpana”

Myllykoskelainen US Wood aloitti höyläämönä mutta laajeni pintamaalaamoksi. Kasvava yritys sai viime syksynä uuden omistajan.
Johannes Wiehn
”Rakentamisen korjausvelka kasvaa joka vuosi”, Jukka Sutelainen muistuttaa.

Puutuotteita höyläävä ja maalaava US Wood aloitti 23 vuotta sitten perheyrityksenä. Maalausbisnes käynnistyi sattumuksesta, mutta nyt se on yrityksen kivijalka.

”Kovaa työtä ja tuotekehittelyä on tarvittu”, US Woodin perustaja Jukka Sutelainen sanoo. ”Ja rohkeutta. Emme ole nukkuneet yön yli vaan tarttuneet nopeasti asioihin.”

Yrityksen hyvä vire on huomattu. Viime lokakuussa keskisuomalainen perheyritys Siparila Oy osti US Woodin.

”Sinänsä mikään ei muutu. Jatkamme samalla nimellä ja vanhoilla työntekijöillä, mutta kasvuun saatiin tukeva selkänoja. Todennäköisesti meille palkataan lisää väkeä”, Sutelainen sanoo.

US Woodin tilat sijaitsevat Kouvolan Myllykoskella. Teollisuusalueella Jäsperintien toisella puolella on Arvolista Oy, jonka edeltäjän Arvopuun leivissä Jukka Sutelainen työskenteli valmistuttuaan Lahden teknillisestä opistosta.

”Päätin perustaa oman yrityksen. Suunnittelin porrastehdasta, sillä olin tehnyt aiheesta inssityön, mutta rahoittajat vaativat liian suuret takuut.”

Työntekijät ostivat Arvopuun, ja syntyi Arvolista. Se suunnitteli höyläämöä ja pyysi Sutelaista konsultoimaan asiassa. ”Lopulta he pyysivät minua perustamaan oman höyläämön.”

Niin sai alkunsa US Wood. Oli vuosi 1995. Sutelainen alkoi höylätä peite- ja rakennuslistoja kolmen työntekijänsä kanssa. Kului noin vuosi, ja Stora Ensolta ja Puumerkiltä tuli vieraita Arvolistalle.

”Höyläämöni oli Arvolistan tiloissa. Sattumalta siellä oli myös hankkimani vanha maalauslinja. Kokkosen Timo pyysi minut sivuun ja kysyi, maalaammeko ulkoverhouslautoja. Maalaamme, minä vastasin.”

Myöhemmin Kokkonen soitti ja kertoi, että nyt olisi tulossa rekallinen maalattavaa.

”Aloin soitella maalitehtaille. Ensin Tikkurilaan, jossa keskus kyseli vain laskutuksesta. Sitten mieleeni tuli Teknos. Siellä puhelu ohjattiin Jarmo Leinolle, joka otti kopin ja lupasi tulla neuvomaan. Nykyään US Wood taitaa olla Teknoksen puumaalien suurin yksittäinen asiakas Suomessa.”

1990-luvun lopussa maalaus alkoi siirtyä työmailta tehtaisiin ja ulkoverhouksen tarve kasvoi niin paljon, että US Woodin oli hankittava omat tilat. Nykyään se on enemmän pintakäsittelylaitos kuin höyläämö.

”Keskitymme tuotteisiin, joita tarvitaan talon kynnyksen ulkopuolella”, Sutelainen määrittelee. Siis ulkoverhouslautoihin, rimoihin ja kattotuotteisiin.

”Korjausrakentaminen on kasvussa, samoin tuotteidemme jalostusaste. Tavara halutaan aina vain valmiimpana. Ulkoverhouslaudat voidaan tehdä pohja-, väli- ja valmiiksimaalattuina lähes kaikkiin ulkomaalivärikarttojen sävyihin”, Sutelainen sanoo.

Miksi US Wood käyttää vain kuusta? Miten yritys huolehtii ympäristöasioista? Minne höyläyksestä syntyvä sahanpuru joutuu? Lue koko juttu Aarteen sivuilta.

Lue lisää