Rakentaminen

Haluatko vähentää lämmityksen pienhiukkaspäästöjä? Takkaohjain neuvoo polttamaan puut oikein

Tulikivi on kehittänyt järjestelmän, joka päästää pesään oikean määrän ilmaa oikeasta paikasta ja varmistaa puiden tehokkaan palamisen.
Takkaohjain neuvoo oikeaoppista puunpolttoa kännykkäsovelluksen avulla.

Varaavan takan avulla pientaloasukas voisi vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Kääntöpuolena on kuitenkin viime aikoina virinnyt keskustelu, jossa omakotitalojen puulämmityksen aiheuttamat pienhiukkaspäästöt on nostettu ongelmaksi.

Vastauksena tähän Tulikivi on kehittänyt valmistamaansa takkamalliin puhelimella käytettävän sovelluksen, jonka avulla voi edesauttaa takkapuiden puhtaampaa palamaista.

Sovellus ei tee puhelimesta palamista ohjaavaa kaukosäädintä, vaan ennemminkin se ohjaa käyttäjää itseään, toteaa Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.

Takassa itsessään on automatisoitu ilmanohjaus, joka varmistaa palamisen kannalta sopivan ilmamäärän eri palovaiheissa. Tätä järjestelmää ohjaavat takkaan asennetut mittausanturit. Puhelimen sovellus puolestaan kertoo käyttäjälle, milloin puuta kannattaa lisätä ja milloin lämmittäminen kannattaa lopettaa.

Ohjain säätää palamisen eri vaiheissa sitä, mistä ja minkä verran tulipesään ohjataan ilmaa: sytytys- ja hiillosvaiheessa runsaasti arinan kautta, palamisvaiheessa taas toisioilmaa täysillä puu- tai pellettipanoksen yläpuolelle.

Laitteeseen kuuluva sovellus toimii Bluetooth-yhteydellä iOS- ja Android-järjestelmissä.

Tarvittaessa esimerkiksi sähkökatkon aikana ilmansäätöä voi ohjata myös manuaalisesti.

Lue lisää