Lapin matkailussa suosittu hirsinen miniasunto Olokoto siirtyy Kontion valmistukseen - Rakentaminen - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Rakentaminen

Lapin matkailussa suosittu hirsinen miniasunto Olokoto siirtyy Kontion valmistukseen

Mammuttikodin talousvaikeuksien vuoksi Ilmari Mäenpää on sopinut valmistuksen siirtymisestä toisen hirsitalotehtaan suojiin.
Pekka Fali
Taiteilija Ilmari Mäenpää esitteli Olokotoa MT:lle joulukuussa 2015. Teollinen valmistus käynnistyi seuraavana vuonna Mammuttikodilla.

Kansainvälisesti palkintoja ja tunnustusta kerännyt hirsirakenteinen ja lasikattoinen miniasunto Olokoto siirtyy osaksi maailman johtavan hirsitalovalmistajan, pudasjärvisen Kontion, tuotevalikoimaa.

Taiteilija Ilmari Mäenpään suunnittelemaa miniasuntoa on vuodesta 2016 valmistettu teollisesti Oulun Ylikiimingissä Mammuttikodin tehtaalla.

Mäenpään mukaan rojaltimaksuja on jäänyt saamatta, joten hän päätyi neuvottelemaan tuotteen valmistuksesta Kontion kanssa.

Hän uskoo, että Kontion kautta Olokodolla on entistä paremmat mahdollisuudet kansainväliseen menestykseen. Mäenpää saa tuekseen entistä leveämmät hartiat myyntiin ja markkinointiin.

Olokoto julkistettiin Seinäjoen asuntomessuilla heinäkuussa 2016 ja sen jälkeen Olokoto-moduuleja on toimitettu 130 kappaletta ympäri Euroopan.

Mäenpään mukaan Olokotoja on mennyt hyvin Lapin matkailukohteisiin sekä Pohjois-Norjaan ja Ruotsiin. Olokoto koostuu 21 neliömetrin moduuleista, joita voi yhdistää toisiinsa asiakkaan toivomusten mukaisesti.

Lasikattoinen moduuli sopii erityisesti revontuli- ja luontomatkailuun, mutta uudella valmistajalla on muitakin suunnitelmia.

"Haemme Olokodolle uutta kasvua yhdistämällä vahvan matkailukonseptin sekä Kontion pitkän hirsiosaamisen ja uuden teknologian. Kohtuuhintaisten siirrettävien rakennusten suosio kasvaa jatkossa entisestään, ja Olokoto-konsepti soveltuu erinomaisesti esimerkiksi väistötilojen tai asuntoloiden toteuttamiseksi", Kontion toimitusjohtaja Keijo Anttila toteaa.

Kontio aikoo hyödyntää valmistuksessa kehittämäänsä painumatonta SmartLog-hirttä.

"SmartLog tarjoaa mahdollisuuden yksinkertaistaa Olokodon rakennetta", Ilmari Mäenpää toteaa.

"Jatkuvan tuotekehityksen tavoitteena on lisäksi tuottaa Olokotoa entistä kustannustehokkaammin ja paremmin."

Lue myös: Hirsinen miniasunto voisi ratkaista suurkaupunkien asuntopulan

Lue lisää

Joka neljäs uusi omakotitalo on hirsirakenteinen – rivitaloissa ja palvelurakennuksissa hirren käytön arvioidaan kaksinkertaistuvan tänä vuonna

Nyt halutaan pienempiä koteja ja enemmän puuta: Hirren markkinaosuus tuplaantui talotehtaalla 10 vuodessa

Aarre: Kontiotuote käyttää seinähirsiin järeää mäntytukkia – ”Kun metsät hakataan entistä nopeammalla kierrolla, se voi johtaa järeän tukin määrän vähenemiseen"

Suomalainen puu ja hirsirakentaminen kiinnostavat Japanissa