Rakentaminen

Haluatko välttyä ylikuumilta huoneilta ja tunkkaiselta sisäilmalta? Asiantuntija antaa vinkit kodin keväthuoltoon

Pienillä huolto- ja ylläpitotöillä voi varmistaa voi varmistaa sopivan asumislämpötilan sekä raikkaan sisäilman.
Johannes Wiehn
Keväällä tehtäviin huoltotöihin kuuluu myös ilmanvaihdon säätäminen kesäkuntoon. Ikkunoiden tuloilmaventtiilit on hyvä puhdistaa ja suodattimet vaihtaa tarvittaessa. Raitisilmaventtiilit kannattaa säätää kesäasentoon, jolloin ilmanvaihto tehostuu.

Kodin keväthuolto kannattaa ulottaa myös talon lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiin. Motiva huomauttaa tiedotteessaan, että pienillä huolto- ja ylläpitotöillä voi varmistaa, ettei kevätauringon lämpö ylikuumenna huoneita ja sisäilma pysyy mahdollisimman raikkaana.

On hyvä muistaa, että aurinkoiset päivät kuumentavat helposti asuntoja, joissa lämmitysjärjestelmä reagoi hitaasti ulkolämpötilaan ja suoraan auringonpaisteeseen. Iltapäivisin kotona voi näin ollen olla jopa tukahduttavankin kuuma. Kuumuus voi johtaa siihen, että tekee mieli avata ikkunat ja tuulettaa lämpöä ulos.

Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo kuitenkin, että asia hoituu automatiikalla ja älykkäillä säätölaitteilla vaivattomasti. Hän muistuttaa, että samalla säästyy lämmitysenergiaa, kun järjestelmä reagoi ulkoilman lämpötiloihin nopeasti.

Jos kotonasi ei kuitenkaan ole tällaista automatiikkaa, voit muutamilla helpoilla nikseillä sekä ennakoinnilla välttää asunnon liiallisen lämpenemisen.

"Ihan ensimmäisenä kannattaa kääntää pattereiden termostaatit pienemmälle tai jopa sulkea lämmitys kuumimmista huoneista. Pitkän poutajakson aikana auringon lämmittävä vaikutus riittää tavallisesti pitämään huonelämpötilat sopivina illan ja yönkin yli. Mikäli aurinko porottaa esteettä huoneisiin, kannattaa verhot ja kaihtimet vetää suojaksi", asiantuntija neuvoo.

Kylpyhuoneen lattialämmitystä on järkevää säätää siten, että lämmitys on päällä vain tarpeen mukaan. Suur-Uskin mukaan kannattaa harkita ajastimen lisäämistä lattialämmityksen säätöön, sillä sen avulla voi säästää jopa kymmeniä prosentteja vuotuisista kylpyhuoneen lattialämmityskuluista.

Keväällä tehtäviin huoltotöihin kuuluu myös ilmanvaihdon säätäminen kesäkuntoon. Ikkunoiden tuloilmaventtiilit on hyvä puhdistaa ja suodattimet vaihtaa tarvittaessa. Raitisilmaventtiilit kannattaa säätää kesäasentoon, jolloin ilmanvaihto tehostuu.

Koneellisen ilmanvaihdon huoltotyöt vaihtelevat laitteen iästä ja mallista riippuen. Vanhemmissa laitteissa on kesä- ja talviajanasetus, joka pitää muistaa säätää vuodenajan mukaan. Myös lämmityskaudella energiatehokkuutta parantava poistoilman lämmön talteenotto kannattaa kesäksi. Jotta energiatehokkuus ja sisäilman laatu paranee, samalla on syytä puhdistaa ilmanvaihtolaitteen suodattimet.

Kevätsiivouksen yhteydessä on hyvä muistaa pestä ja tarvittaessa vaihtaa myös liesituulettimen rasvasuodatin. Näin ruoanvalmistuksessa syntyvät käryt suodattuvat tehokkaammin ja myös poistoilmanvaihtoon kytketty liesituuletin toimii paremmin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Motiva selvitti: Vain harva pientaloasuja kilpailuttaa sähkösopimuksensa säännöllisesti

Hävikkiruoka ei häviä lakeja säätämällä

Edes kylpyhuoneen pinnoille ilmestynyt home ei huoleta – miehet vähättelevät kodin ilmanvaihdon ongelmia