Oripään Elementillä menossa kolmas vahva vuosi – laajennus valmistui juhannukseksi - Rakentaminen - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Rakentaminen

Oripään Elementillä menossa kolmas vahva vuosi – laajennus valmistui juhannukseksi

Okra-messujen naapurissa valetaan betonielementtejä maatilojen ja teollisuuden tarpeisiin. Tuotantotilat kaksinkertaistuivat keväällä.
Kari Salonen
Yhtiössä osakkaana oleva Valtteri Turunen tasoitti toukokuun lopulla betonielementin pintaa Oripään Elementillä. Seuraavana aamuna elementti on valmis kuljetettavaksi.

”Viime vuosi oli historian paras. Liikevaihto kasvoi yli kolmanneksen. Edellinenkin vuosi oli vilkas, ja samalta näyttää edelleen”, kertoo toimitusjohtaja Eero Turunen Oripään Elementistä.

Yhtiö tekee isoja betoni­elementtejä vain kivenheiton päässä Okra-kentästä, harjun kupeessa. Turusen isä ja setä perustivat yhtiön samoille sijoille 30 vuotta sitten.

Soraa oli lähellä, samoin vettä. ”Sideaineet tulevat Paraisilta, eli lähes paikallisia tuotteita elementit ovat. Valmisbetonin tekee saman kylän betoniasema”, Turunen kertoo.

Arki sujuu elementtitehtaalla tuttua rataa. Aamulla nostetaan edellisenä päivänä pöydille valetut elementit ylös, irrotetaan muoteista ja siirretään odottamaan kuljetusta. Sen jälkeen valetaan uudet.

Päivässä valmistuu noin 150 neliötä betonielementtiä, mihin kuluu 25–30 kuutiota betonia.

Betonielementti on osin sesonkituote, ja talvet ovat usein hiljaisia. Nyt niin ei käynyt. Työllisyystilanne on ollut hyvä ja elementtien kysyntä suurta.

”Ilmeisesti isoilla betoni­valimoilla on kädet täynnä työtä, kun tilauksia on valunut myös pienemmille toimijoille”, Turunen toteaa.

Viime vuosi oli yhtiölle historian paras. Myös sitä edellinen oli vilkas. Maataloudessa on ollut aika tasaista, joten kasvu on tullut muualta.

”Merkkejä kysynnän hiipumisesta ei ainakaan vielä näy. Ihmeen kovin edelleen investoidaan. Syksyllä ja talvella näkee, mihin suuntaan tilanne kallistuu.”

Kari Salonen
Toimitusjohtaja Eero Turunen ja betonityöntekijä Paavo Rouhiainen tutkivat seuraavaksi valettavan elementin raudoituksia.

Nykyisen hallin jatkoksi valmistui keväällä saman verran lisätilaa. Toukokuun lopulla tilat olivat lähes valmiita ja ensimmäisten elementtien arveltiin valmistuvan kesäkuun alussa.

Kapasiteetti kasvaa mutta ei aivan kaksinkertaistu, sillä mukana on myös varastotiloja ja pesullekin varataan omat tilat.

Noin puolet tuotannosta menee edelleen maatiloille, lämpökeskuksiin, kuivureiden perustuksiin, sikaloihin ja kanaloihin. Teollisuuskohteita on ehkä 40 prosenttia, ja loppu tulee sekalaisista tilauksista.

Vierailuhetkellä kuljetusta odotti 130 elementin toimitus uuteen sikalaan. Vähän isompi on tiedossa syksyksi uutta ka­nalaa varten.

”Kummassakin riittää tekemistä lähes kolmeksi viikoksi.”

Toimitusajat ovat parista kuukaudesta ylöspäin. Pieni tilaus voi sopia väliin nopeammallakin tahdilla. Yleensä ti­laukset tulevat kuitenkin ajoissa, kuukausia tai jopa vuotta ennen rakentamista.

Asiakkaat ovat läheltä. Elementtejä ei juuri yli sadan kilometrin päähän kuljeteta, sillä kuljetuskulut ovat isoja. Isoon autoon sopii neljä kymmenen tonnin elementtiä. Pääkaupunkiseudulta tulee ehkä yksi tai kaksi tilausta vuodessa.

Kari Salonen
Elementtitehtaalla ei keskustella siitä, että betoni olisi ilmastolle pahasta. Rakennetaan mistä tahansa, perustuksiin tarvitaan betonia, Eero Turunen toteaa.

Betonia pidetään ilmastokeskustelussa pahiksena sementinvalmistuksen hiilipäästöjen takia, mutta betonitehtaalla sellaisesta ei kuule.

”Betoni on päinvastoin ympäristöystävällinen tuote, joka kestää pitkään, satoja vuosia”, Turunen muistuttaa. ”Vaikka rakennetaan puusta, perustukset ovat yleensä betonia.”

Oripään elementti on perheyhtiö. Sen perustivat Eeron ja Valtterin isä Kimmo ja setä Rauli Turunen vuonna 1989. Isä luopui osakkeista jo aiemmin ja setä keväällä. Edellinen polvi on edelleen tiiviisti mukana.

Kari Salonen
Päivässä kuluu 25–30 kuutiota betonia. Valtteri Turunen valaa elementtiä Oripään Elementin tehtaalla toukokuun lopulla.
Lue lisää

Suomesta löytyy upea kirjo lehmärotuja – MT taltioi karjakauneutta Okrassa

Okrassa yli 81 000 kävijää – loppusiivouksen hoiti vuolas sadekuuro

Polttariporukka aiheutti hilpeyttä Okrassa – "Stockmannilla ei ymmärrettäisi tällaista porukkaa"

Usko palasi taas farmariheimoon