LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Rakentaminen

Puukerrostalot eivät ole betonisia vaarallisempia tulipalon sattuessa

Puurakentaminen lisääntyy mutta palot eivät.
Jarkko Sirkiä
Suomessa korkeissa puukerrostaloissa ei ole tapahtunut vakavia palo-onnettomuuksia.

Puukerrostaloissa palo-onnettomuudet ovat harvinaisia tarkkojen paloturvallisuusmääräysten ansiosta.

Automaattiset sammutusjärjestelmät ovat pakollisia kaikissa yli kaksikerroksisissa kerrostaloissa, joiden kantavat rakenteet ovat puuta.

Sammutusjärjestelmät voivat olla sprinklerijärjestelmiä tai vesisumujärjestelmiä. Järjestelmät käynnistyvät 60–70 asteen lämpötilassa ja tekevät hätäkeskukselle hälytyksen.

Puun käyttö rakentamisessa lisääntyy jatkuvasti. Uusia yli kaksikerroksisia puukerrostaloja kohoaa Suomessa arvion mukaan lähivuosina jopa 200, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin koko 2010-luvulla.

Paloturvallisuutta huomioidaan puukerrostaloissa erityisen tarkasti. Vuonna 2018 rakennusten paloturvallisuudesta tuli voimaan asetus, joka laajensi puukerrostalojen käyttötarkoituksia ja helpotti massiivipuun käyttöä.

Tavoitteena on pitää ihmiset ja rakennukset turvattuina. Tästä syystä korkeammat puukerrostalot täytyy olla suojattuna sekä rakenteellisesti että sammutus- ja ilmoitusjärjestelmin.

Paloturvallisuusmääräykset vaativat, että puukerrostalojen kantava runko on suojattu tulelta. Määräyksiä kehitetään edelleen puurakentamisen lisääntyessä.

Automaattisia sammutusjärjestelmiä ei vaadita yksi- ja kaksikerroksisiin puurakennuksiin, sillä niistä pystyy poistumaan palon sattuessa helpommin kuin korkeammista rakennuksista.

Ympäristöministeriö haluaa pitää paloturvallisuusmääräykset ajan tasalla puurakentamisen suosion kasvaessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Elää niin kuin opettaa

Stora Enso rakennuttaa uuden puisen pääkonttorin Helsinkiin

Metsätaloutta leimataan syyttä