Lapinjärvi etsii ihmisiä, jotka haluavat rakentaa kodin ekologiselle pientaloalueelle - Rakentaminen - Maaseudun Tulevaisuus
Rakentaminen

Lapinjärvi etsii ihmisiä, jotka haluavat rakentaa kodin ekologiselle pientaloalueelle

Pientalotontteja on yhteensä 12.
Lapinjärven kunta
Havainnekuva Lapinjärven Husulanmäelle rakennettavasta ekologisesta pientaloalueesta.

Lapinjärvellä Uudellamaalla kokeillaan uudenlaista ryhmärakentamisen mallia, jossa rakennetaan 12 pientaloa ekologisesti, kertoo Lapinjärven kunta tiedotteessaan.

Lapinjärven kuntaan on tulossa Husulanmäen alueelle uudenlainen ryhmärakentamisen malli, jossa huomioidaan asumisen vähähiilisyys ja kiertotalouden periaatteet jo rakennusvaiheessa. Projektissa ovat mukana Aalto-yliopisto ja Laurea-ammattikorkeakoulu.

Nyt Husulanmäelle etsitään ihmisiä, jotka haluavat rakentaa uuden kotinsa metsäiselle asuinalueelle.

Husulanmäki on Lapinjärven niemi parin kilometrin päässä Kirkonkylältä Helsinkiin päin. Metsäntutkimuslaitos rakennutti Husulanmäelle 1930-luvulla tutkimusaseman, minkä ansiosta alueen puusto ja kasvillisuus on monipuolista.

Metsäntutkimuslaitoksen rakennusten muotokieli pohjautuu vanhaan suomalaiseen rakennusperinteeseen ja ne muodostavat yhtenäisen pihapiirin. Kunta hankki alueen omistukseensa vuonna 2016.

Alueen maankäytön suunnitelma tehtiin yhdessä Aalto-yliopiston puurakentamisen laitoksen kanssa ja siitä valmistunut vuoden diplomityönä palkittu Hanna Jahkosen suunnitelma toimi alueen kaavoituksen pohjana.

Nyt alueelle suunnitellaan pientalojen kylää, jossa kunnioitetaan vanhaa rakennusperinnettä. Husulanmäen pientalojen suunnitelma rakentuu olemassa olevien rakennusten rajaaman pihapiirin ympärille.

Pihapiiriä täydennetään yhteisrakennuksilla ja omilla tonteillaan sijaitsevat pientalot ryhmittyvät yhteispihan ulkokehälle.

Pientalotontteja on yhteensä 12, ja ne muodostuvat kolmesta neljän talon ryhmästä, joilla on kullakin oma, pienempi yhteinen piha.

Valtaosa Husulanmäen alueesta jää asukkaiden ja kuntalaisten yhteiseen virkistyskäyttöön. Yhteiskäyttöön tulee myös rannassa oleva saunamökki. Monipuolisen kasvillisuuden puolia tullaan pitämään, eikä puustoa tuhota, Lapinjärven kunta tiedottaa.

Lue lisää

Pienydinvoimalat kaukana kiertotaloudesta

Aikuinen tarjoaa yhdessäoloa ja läheisyyttä lapselle lukemalla ääneen somen räpläämisen sijaan

Maailma koronan jälkeen

Vesiviisaita ideoita