Moni mokaa pahasti homevauriota korjatessaan: Kasvustot voivat yllättää uudelleen jo tuota pikaa - Rakentaminen - Maaseudun Tulevaisuus
Rakentaminen

Moni mokaa pahasti homevauriota korjatessaan: Kasvustot voivat yllättää uudelleen jo tuota pikaa

Homepilkkuja ja leväkasvustoja ilmestyy erityisesti kostean kesän ja leudon talven jälkeen esimerkiksi ikkunanpieliin, terasseille ja aitoihin.
Vesa-Matti Väärä
Homepilkkuja ja leväkasvustoja ilmestyy erityisesti kostean kesän ja leudon talven jälkeen esimerkiksi ikkunanpieliin, terasseille ja aitoihin. Kuvituskuva.

Maalaustarvike- ja puhdistusaineyhtiö Sokevan tämän vuoden toukokuussa teettämässä kyselyssä selvitettiin, mitä suomalaiset tekevät, kun kodin ulkopinnoille ilmestyy home- ja leväkasvustoja. Kyselyssä paljastui, että joka kymmenes meistä uskoo virheellisesti, että homepilkuista pääsee eroon maalaamalla niiden päälle.

Homepilkkuja ja leväkasvustoja ilmestyy erityisesti kostean kesän ja leudon talven jälkeen esimerkiksi ikkunanpieliin, terasseille ja aitoihin.

Sokeva muistuttaa tiedotteessaan, että homeiden päälle maalaaminen ei suinkaan poista kasvustoja, vaan ne puskevat uuden maalipinnan läpi tuota pikaa.

"Vihoviimeinen vaihtoehto levä- ja homekasvustojen peittämiseen on maalata niiden päälle. Jos likaantunutta pintaa maalaa ilman puhdistusta, kasvustot puskevat maalipinnan läpi kahta kovemmalla voimalla. Siksi pinnat täytyy aina puhdistaa ennen maalauksen aloittamista", Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä korostaa.

Sokevan kyselyyn vastasi tuhat 18–75-vuotiasta suomalaista. Vastaajista puolet oli naisia ja puolet miehiä.

Lue lisää

Asiantuntijaryhmän kannanotto: termille sisäilmasairaus ei ole lääketieteellisiä perusteita, oireiluun monia syitä

Sisäilmaongelmiin kouluissa nollatoleranssi

Miksi suomalaiset talot homehtuvat? Syinä huono kuivuminen, kiire ja tasakatot

Moni opettaja kärsii sisäilmaoireista  –  pahimmat ongelmat 60–80-lukujen rakennuksissa