Vuotovahti haistaa veden ja ehkäisee vahingon – vuosittain ilmoitetaan lähes 40 000 vesivahinkoa - Rakentaminen - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Rakentaminen

Vuotovahti haistaa veden ja ehkäisee vahingon – vuosittain ilmoitetaan lähes 40 000 vesivahinkoa

Suomessa sattuu noin sata vesivahinkoa päivässä. Kun asuntokanta vanhenee ja putkistot ikääntyvät, myös vuotovahinkojen määrä kasvaa.
Jarkko Sirkia
Vuoto? Vesivuotovahdin sensorit tunnistavat veden kulutuksen esimerkiksi epätyypilliseen vuorokauden aikaan.

Vakuutusyhtiöille ilmoitetaan vuosittain lähes 40 000 vesivahinkoa, joista maksetaan asiakkaille 160–170 miljoonaa euroa korvauksia. Vakuutusyhtiöissä sekä vahinkomäärät että korvaussummat ovat olleet kasvussa 2000-luvulla.

LähiTapiola aloitti keväällä monivuotisen hankkeen vesivahinkojen välttämiseksi, ja yhtiö asennutti kokeilualueille Lahteen ja Hollolaan 1 000 asiakkaan pientaloihin vesivuotovahteja seuraamaan poikkeuksia normaalista vedenkulutuksesta ja tarvittaessa katkaisemaan vedentulon pääkäyttövesiputkesta.

"Tyypillisesti vesivahinko sattuu vain kerran ihmiselle ja sekoittaa pahimmillaan arjen täysin. Näitä vahinkoja haluamme nyt vähentää tarjoamalla asiakkaidemme koteihin vesivuotovahtipalveluita ja samalla tuoda uusia ratkaisuja vahinkotilanteiden hoitamiseen asiakkaan kannalta sujuvasti, kertoo LähiTapiolan kehitysjohtaja Harri Aho.

Vesivahingon hoitamiseen liittyy paljon epävarmuutta ja vaivaa sekä mahdollisesti kalliita korjaustöitä ja sijaisasuntojärjestelyjä.

LähiTapiola on asennuttanut ensi vaiheessa tuhat vesivuotovahtia asiakkaidensa 1950–1990-luvuilla rakennettuihin pientaloihin Lahden ja Hollolan alueella. Yhtiö kerää tietoja laitteiston toimivuudesta ja tekee sen pohjalta päätökset seuraavista asennuksista.

Laitteet ovat Grohe Sense Guardin vesivuotovahteja, ja ne seuraavat veden kulutusta asunnon pääkäyttövesiputkesta kolmen sensorin avulla. Laitteet ovat kytketty wifi-laajakaistaverkkoon ja ne reagoivat muuttuviin tilanteisiin, kuten esimerkiksi ilmankosteuden vaihteluihin, vedenkulutuksen äkilliseen nousuun ja lämpötilan laskemiseen.

Vakuutusyhtiö edellyttää, että asiakkaalla on yhtiön kotivakuutus.

LähiTapiolan turvallisuudesta vastaava johtaja Anu Koskenvuon mukaan vuotovahteja on asennettu riskikohteisiin, jotka ovat olleet vanhempia omakotitaloja. Vuotovahti ei ole maksanut asiakkaille lisää.

Koskenvuo kertoo, että jo tähän mennessä on teknologialla saatu kiinni alkavia vesivahinkoja.

Voiko jatkossa vakuutettu saada alennusta kotivakuutuksesta, jos ottaa vuotovahdin?

"Mahdollisesti. Ainakin tämä ehkäisee osaltaan mahdollisia hinnankorotuksia", Koskenvuo vastaa.

Lue lisää

Moni yrittäjä maksaa tällä hetkellä tavallista pienempiä yrittäjän eläkemaksuja – alivakuuttamisen yleisin syy on, ettei suurempaan vakuutusmaksuun ole varaa

Ilmastonmuutos voi tehdä riskikohteiden vakuuttamisen mahdottomaksi: "Ei pidä luulla, että aina ja ikuisesti voi vakuuttaa minkä tahansa kohteen"

Finanssivalvonta arvioi vakuutusalan johtajien osaamista: "Jos sitä ei ole valittaessa, se hankitaan"

Kuka maksaa, jos maatalousharjoittelija mokaa? Vakuutuksista on hyvä ottaa selvää