Asiantuntija vinkkaa, mitä omakotiasujan kannattaa tehdä ennen pakkasia – voit välttää kalliin ja ikävän vahingon - Rakentaminen - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Rakentaminen

Asiantuntija vinkkaa, mitä omakotiasujan kannattaa tehdä ennen pakkasia – voit välttää kalliin ja ikävän vahingon

Asiantuntija muistuttaa, että ennaltaehkäisy on kiinteistön ylläpidossa kaikkein tärkein asia.
Pixabay
Ennen pakkasia ja myös talven aikana kannattaa seurata veden sekä energian kulutusta.

Esimerkiksi viemärijärjestelmistään tunnettu Uponor kannustaa omakotitalon omistajia tarkastamaan kiinteistönsä kunnon ennen pakkasia. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä, kuten jäätyneiltä putkilta, lämmityksen riittämättömyydeltä tai veden tulvimiselta.

Uponor KOTI -palvelun konseptipäällikkö Terhi Klemetti muistuttaa, että ennaltaehkäisy on kiinteistön ylläpidossa kaikkein tärkein asia.

”Kosteusvauriot ja esimerkiksi putkistojen jäätyminen on estettävissä ennakoinnilla ja oikeilla toimilla. Vastuullinen omistaja seuraa kiinteistönsä veden ja sähkön kulutusta sekä putkistojen kuntoa ja huomaa ajoissa muutokset", Klemetti sanoo tiedotteessa.

Ensinnäkin ennen pakkasia ja myös talven aikana kannattaa seurata veden sekä energian kulutusta. Uponorilta vinkataan, että esimerkiksi yllättävä vesivuoto voi löytyä seurannalla ennen mittavaa vesivahinkoa.

Toisaalta on tärkeä varmistaa, että ulkona ja välitiloissa sijaitsevat vesiputket eivät pääse jäätymään. Riskipaikoissa putket tulee eristää tai varustaa lämpökaapeleilla.

On myös olennaista huolehtia hulevesien ohjauksesta sekä varmistaa, että salaojat toimivat oikein. Tarkista myös kaivojen lietepesät, ja poista tarvittaessa niihin kertynyt sakka.

Ennen pakkasia ja uudelleen keväällä on syytä puhdistaa lehdet ja roskat sadevesikouruista. Puhdistamisen ansiosta vesi pääsee valumaan rännikaivojen kautta kauemmas talosta.

Ennen kylmiä kelejä on myös paikallaan varmistaa lämmitysjärjestelmän toimivuus ja käyttää tarvittaessa ammattilaisten tarjoamaa huoltopalvelua.

Uponorilta huomautetaan, että vanhat lämmitys- ja käyttövesiputket ovat yksi suurimmista vesivahingon aiheuttajista omakotitaloissa. Yhtiö kannustaakin olemaan putkiremontin kanssa ajoissa liikkeellä, sillä vaikkapa remonttikustannukset ovat huomattavasti vesivahingon korjauskuluja alemmat.

”Vakuutuskaan ei vesivahingon sattuessa korvaa kaikkea, sillä vanhojen putkien ikävähennykset ovat merkittäviä. Ennakointi kannattaa myös silloin, kun lähtee kotoa pois pidemmäksi aikaa. Päävesihana kannattaa aina sulkea”, Uponorin Terhi Klemetti painottaa tiedotteessa.

Lue lisää

Nollakelit lisäävät vesivahinkoja – vakuutukset eivät yleensä korvaa putkien jäätymisestä aiheutuneita vahinkoja

Uponor on valmistanut historiansa aikana niin jääkaappeja kuin nojatuolejakin – paras osaaminen löytyi muoviputkista

VERKOSSA SANOTTUA Jätevesijärjestelmissä iso hintahaitari

TALOUDESTA LYHYESTI