Rakentaminen

Metson murskaimet käyvät taas kaupaksi – jopa arabit tarvitsevat niitä hiekan valmistamiseen

Rakentaminen 17.09.2017

Murskattua kiveä tarvitaan kaikessa rakentamisessa – ja jatkossa yhä enemmän, kun helpommat rakentamispohjat on jo käytetty.


Lari Lievonen
Kivimiehet. Metson Lokomon-tehdas Tampereella valmistaa teloilla liikkuvia kivimurskaimia. Jouni Mähösen (vas.) vastuulla on murskainten myynti maailmalle ja Keijo Viilo johtaa Metson  kivilaboratoriotoimintaa Tampereella sekä eri puolilla maailmaa sijaitseviossa yhtiön tutkimuslaitoksissa.
Kivimiehet. Metson Lokomon-tehdas Tampereella valmistaa teloilla liikkuvia kivimurskaimia. Jouni Mähösen (vas.) vastuulla on murskainten myynti maailmalle ja Keijo Viilo johtaa Metson kivilaboratoriotoimintaa Tampereella sekä eri puolilla maailmaa sijaitseviossa yhtiön tutkimuslaitoksissa.
Lari Lievonen
Metson murskainliiketoiminnasta vastaavan Markku Simulan   Aggregates valmistaa ja myy hiekantekoon soveltuvia  murskaimia myös arabivaltioihin.
Metson murskainliiketoiminnasta vastaavan Markku Simulan Aggregates valmistaa ja myy hiekantekoon soveltuvia murskaimia myös arabivaltioihin.
Lari Lievonen
Metson kivilaboratoriossa Tampereella Keijo Viilo testaa kivinäytteistä kiven murskautuvuutta ja tiheyttä sekä sitä, kuinka kivi kuluttaa  murskainteriä.
Metson kivilaboratoriossa Tampereella Keijo Viilo testaa kivinäytteistä kiven murskautuvuutta ja tiheyttä sekä sitä, kuinka kivi kuluttaa murskainteriä.

”Maanrakennuksessa parasta kiveä on standardikokoon murskattu kova kivi, joka ei helposti murru.”

Kivenmurskaimia valmistavan Metson tutkimusjohtaja Keijo Viilo tuntee maailman kalliot ja kiviainekset. Metson asiakkaat toimittavat kivinäytteitä Viilon kivilaboratorioon Tampereen Lokomossa Australiaa ja Keski-Afrikkaa myöten.

”Olemme analysoineet Tampereella kivinäytteitä kaikilta muilta mantereilta paitsi Antarktikselta”, Viilo kertoo.

Tampereen kivilaboratoriossa kivistä testataan niiden murskautuvuutta, tiheyttä ja kuluttavuutta. Tutkittua tietoa tarvitaan, kun kivet murskataan yhä pienemmiksi Metson murskainten terissä.

”Kahden kilon näytekin riittää, kun testaamme ja mallinnamme sen murskaimen säätöjä varten.”

Lokomon pihamaalla on näytteitä Nokialta ja Paraisilta, basalttia, kalkkikiveä ja kultamalmia Australiasta, kiveä Norjasta, Armeniasta, Bosnia-Hertsegovinasta, Thaimaasta, Venäjältä...

Kivimiehet ovat selvästi innoissaan. Kivilaboratorio palvelee Metson liiketoiminta­yksiköitä, tuotekehitystä ja myyntiä.

Murskaimet käyvät kaupaksi taas muutaman hiljaisen vuoden jälkeen.

”Käänne parempaan alkoi viime vuoden kesällä. Maan­rakennusalalla markkinat ovat kehittyneet myönteisesti kaikkialla maailmassa. Kaivospuolellakin näkymät ovat parempaan päin.”

Metson murskainliiketoiminnasta, Aggregates business -linjasta vastaava johtaja Markku Simula vertaa Metsoa rakennusalan suuriin, globaaleihin koneyrityksiin, kuten Caterpillariin, Komatsuun, Hitachiin, Sandvikiin, Terexiin ja John Deereen.

Metso käyttää murskaimissaan Caterpillarin järeitä moottoreita. Terex, Sandvik ja John Deere kilpailevat samoilla markkinoilla.

”Ennuste osoittaa selvää kasvua pari seuraavaa vuotta – se näkyy meilläkin”, Simula arvioi.

Intiassa maan uusi hallitus rakennuttaa rauta- ja moottoriteitä ja voimaloita, mikä tarkoittaa Metson tilauskirjoissa noin sadan murskaimen ti­lausta.

Arabimaihin yhtiö myy murskaimia – yllättävää kyllä – hiekantekoon. Dyynihiekka on liian pyöreää esimerkiksi rakentamiseen. Arabit murskaavat kiveä hiekaksi ja vievät sitä edelleen muun muassa Intian rakennustyömaille.

Murskatun teollisesti tuotetun hiekan käytön arvioidaan kasvavan tulevaisuudessa, kun luonnonhiekan käyttöä koskevat säädökset tiukentuvat.

Kallio räjäytetään pala kerrallaan ja murskain murskaa sitä kierros kierrokselta pienemmäksi. Teloilla kulkeva mobiilimurskain pystyy liikkumaan sorakuopassa tarpeen mukaan ja vähentää näin tarvetta kuormien liikutteluun.

Kivenmurskaus on paikallista liiketoimintaa. Tavallisesti urakoijalla on soramonttu, jossa murskain särkee kiveä ja palvelee muutaman kymmenen kilometrin alueen soratarpeita.

Metson Lokomon tehdas aloitti 102 vuotta sitten höyryveturien valmistajana. Ensimmäinen kivenmurskain valmistui tehtaalta vuonna 1921.

Infrarakentaminen, moottoritiet, tunnelit ja rautatiet lisäävät kivimurskeen tarvetta maailmanlaajuisesti. Myös rakennusalalla talonrakentaminen heijastuu suoraan liikuteltavia kivenmurskaimia Tampereella valmistavan Metso Aggregatesin liiketoimintaan.

”Hyvä rakennuspohja on pitkälti jo rakennettu. Nyt rakennetaan soille ja kallioille, joille pohja pitää muokata kunnolla”, Metson murskainten globaalista myynnin tukemisesta vastaava johtaja Jouni Mähönen kertoo.

Kaivosalalla puolestaan rikkaimmat malmiot on käytetty, jolloin pitää murskata yhä enemmän ja tehokkaammin.

Murskainvalmistajan liiketoiminta kasvaa jälleen useamman hiljaisen vuoden jälkeen. Tampereellekin on vuoden aikana palkattu satakunta henkilöä lisää. Koneenrakennusta suurempi bisnes Metsolle on maailmanlaajuinen murskainten huolto- ja varaosaliiketoiminta.

Megatrendeistä kaupungistuminen ja yleinen talouskasvu luovat tarpeita investoida infrastruktuuriin kuten moottori- ja rautateihin, voimaloihin ja rakennuksiin.

Talonrakentamisessa betonista suurin osa on kalliosta tasakokoiseksi murskattua hiekkaa.

Suomalainen kiviaines on maailmanlaajuisesti kovemmasta päästä.

”Mitä vaikeampaa ja kovempaa kiveä, sitä paremmin sen osaamme”, Metson Simula kehuu yhtiön kehittämiä kartio- ja leukamurskaimia.

Lue koko juttu keskiviikon 13.9.2017 Maaseudun Tulevaisuudesta.

Muokattu otsikkoa 18.9.2017 klo 8:37: Lisätty sana 'jopa'.

Aiheeseen liittyvät artikkelit