Rakentaminen

Puu ja betoni ne yhteen soppii - uusi kerrostalojen rakennusmenetelmä kokeiluun syksyllä

Rakentaminen 15.06.2017

Eri materiaalien parhaat ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa, kun kerrostalon kuivat tilat toteutetaan puurakenteisina ja kosteat tilat kivirakenteisina elementteinä.


Casagrande Laboratory Center of Urban Research Oy
Ensimmäisessä uuden Sydänpuu-konseptin kerrostalossa tulee olemaan kuusi kerrosta. Tuohi-kerrostalo rakennetaan viime vuoden asuntomessujen PEFC-sertifioidun puukerrostalon läheisyyteen Seinäjoelle.

Lakea Oy julkisti eilen uuden innovatiivisen tavan puukerrostalojen rakentamiseen. "Yhteistyökumppaneidemme kanssa kehitetty Sydänpuu-konsepti mahdollistaa turvallisen ja kustannustehokkaan rakentamisen", kertoo Lakean tekninen johtaja Veikko Jokimäki.

"Tämän kaltaista tuotetta ei ole kenelläkään muulla markkinoilla. Olemme hakeneet patenttia viime kuussa", hän lisää.

Uudessa konseptissa betonista valmistettu kylpyhuone-elementti on erillään puurakenteisista elementeistä, mikä helpottaa niiden kuljettamista ja asentamista. Betoniset elementit voidaan kasata päällekkäin ja ne toimivat itsessään kantavana rakenteena.

"Aiemmin kostean tilan elementti asennettiin kuivan sisälle. Nyt ne ovat erillään, mikä poistaa päällekkäisyydestä aiheutuvia kustannuksia ja siten parantaa puurakentamisen kustannustehokkuutta", tarkentaa Jokimäki.

Betoniluoman toimitusjohtajan Raimo Luoman mukaan betoni on turvallinen materiaali. "Kylpyhuone-elementit tehdään tehtaalla valmiiksi kuivissa oloissa, mikä vähentää riskejä työmaalla", hän täsmentää.

Tällä hetkellä valtaosa Lakean kerrostaloista on betonirakenteisia. Ensimmäisen uudella menetelmällä toteutetun kerrostalon rakentaminen aloitetaan tänä syksynä Seinäjoella. Jokimäki painottaa jatkuvan kehitystyön merkitystä.

"Puukerrostalojen vähäisen määrän takia niillä on vielä hieman koerakentamisen leima. Jos saamme uuden menetelmämme avulla pienennettyä kustannuksia, tulee puuta ja betonia yhdistävien kerrostalojen osuus varmasti nousemaan."

Asunto-, energia- ja ympäristöministerin Kimmo Tiilikaisen mukaan ilmastosyyt tulevat kasvattamaan puun osuutta rakentamisessa.

"Jos kiinnostus puurakentamista kohtaan kasvaa, kannattaa meidän olla siinä rintamassa mukana ja avata uusia vientimahdollisuuksia Suomelle."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT