Rakentaminen

Puuvajakisa ratkesi: paras suunnitelma perustuu kuormalavoille ja peittyy köynnöksiin

Puuvajassa tärkeintä on tuulettuvuus ja halkojen saaminen ilmavasti suojaan sateelta, tuomaristo kiitti voittajaehdotusta.
Markku Vuorikari
Puuvajakilpailun voittaja Jaakko Viertiö sai palkinnoksi 1500 euroa. Vajaa voi laajentaa tarpeen mukaan, sillä se rakentuu kuormalavoille.

Puunsäilyttämiseen pienillä kaupunkitonteilla etsittiin uusia ja innovatiivisia ratkaisuja Aalto-yliopiston opiskelijoille suunnatussa suunnittelukilpailussa. Kilpailun voitti helsinkiläinen Jaakko Viertiö ehdotuksellaan "The urban woodshed 2016" (suomeksi: kaupunkilainen puuvaja 2016).

Suunnittelukilpailussa etsittiin sateelta suojaavaa ja hyvin ilmastoitua vajaa.

Voittajatyössä on huomioitu erityisen hyvin tuulettuvuus ja vaja suojaa klapeja hyvin sateelta. Tuomaristo arvosti erityisesti vajan mielenkiintoista, kaksoisjulkisivun muodostavaa rimarakennetta ja modulaarisuutta, joka mahdollistaa muunneltavuuden, tuomariston puheenjohtaja Matti Kuittinen kertoo.

Kuormalavoihin perustuvia osasia voidaan liittää toisiinsa useita peräkkäin tarpeen ja pihan koon mukaan.

Tuomaristo piti myös vajan ulkonäöstä, johon rimoitus tuo uuden twistin. Lisäksi vajan voi maisemoida puutarhaan sopivaksi köynnöskasvien avulla, Kuittinen sanoo.

"Oli myös loogista hyödyntää vajan rakenteessa kuormalavaa."

Lue lisää:

Tällainen puuvaja pitää halot kuivina

Lue lisää