Uutiset

Hevoset ovat Toni Salolle kaikki kaikessa

Lapualainen Toni Salo, 39, on ollut ”hevoshullu” pienestä pitäen.
Antti Savolainen
Toni Salo toivoo, että voi tulevaisuudessa työllistää itsensä hevosista kirjoittamalla. Kuvaan lainattiin Tiina Eklundin Huldamarie.

Toni Salo kävi pikkupoikana hoitamassa hevosia ja lehmiä naapurissa sijaitsevalla Mikko Hakalan maatilalla. Siellä kasvatettiin ja valmennettiin jo silloin menestyviä suomenhevosjuoksijoita. 15-vuotiaasta lähtien Salo myös lomitti samalla maatilalla ja myöhemmin muillakin lähiseudun tiloilla.

”Hevoset kolahtivat heti jo silloin pojankloppina. Ne ovat aina olleet minulle kaikki kaikessa. Nyt taloa remontoidessakin on käynyt monesti niin, että tulee lähdettyä raveihin ja siirrettyä jotain remontin vaihetta”, Salo nauraa.

Hevosen viehätystä on vaikea pukea sanoiksi. Hevosihmisille se on itsestäänselvyys.

”Pahimmillaan tein takavuosina neljää työtä yhtä aikaa. Silloinkin oikein odotti, että saa muut työt tehtyä, toppavaatteet päälle ja pääsee valmentamaan hevosia metsäteille. Se oli samalla sielunhoitoa itselle”, Salo luonnehtii.

Hän on ajanut kilpaa 256 startin verran ja työskennellyt myös ammattitallilla Markku Hietasen leivissä vuosina 2006–2007.

Laurilan Maunolta olen oppinut hevosen valmentamisen perusasiat ja Hietasen Markulta paljon muun muassa hevosen anatomiaa. Markku myös sanoi hienosti, että hevosten kanssakin pitää ensin oppia häviämään, vasta sitten osaa tosissaan nauttia pärjäämisestä.”

Hietasella työskennellessään Salo osallistui siihen aikaan järjestettyyn oppilasliigaan 2006.

”Silloin sai ajaa ihan mukavasti kilpaa. Huono puoli oli se, että kun ihmiset kuulivat minun olevan Markulla töissä, niin he tiesivät minun pärjäävän hankalienkin hevosten kanssa ja ilmoittivat niitä ajettavaksi. Usein kävi niin, että joku semmoinen painoi ensimmäisen kierroksen vauhdilla ja hyytyi sitten loppua kohti”, Salo nauraa.

”Laskin silloin Markulla ollessa, että vuoden aikana käytiin 250 kertaa raveissa. Usein ajettiin puolille päivin asti hevosia, syötiin ja lähdettiin kiireesti raveihin auto täynnä hevosia.”

Hietasen vuosien jälkeen Salo työskenteli pitkään lomittajana ja mainospostin jakajana. Siitä kehkeytyi lopulta päätyö.

”Suomen Suoramainonnan postia lajittelen ja jaan varmaan puolen Lapuan alueelle. Pelkkä jakoreissu kestää helposti 13–14 tuntia.”

Oman aikansa vievät myös kunnallispolitiikka ja toiminta Lapuan hevosjalostusyhdistyksessä. Hevoset ovat silti kulkeneet ja kulkevat edelleen mukana sivutyönä tai harrastuksena. Nykyään hevosten ajaminen ja valmentaminen on Salolle satunnainen harrastus.

”Kavereiden hevosia lähinnä ajelen. Ja kilpaa olen ajanut enimmäkseen vanhan tuttuni Ville Perkiön hevosilla. Olen myös yhden hevosen, Hulakan Doris Dayn, osaomistaja. Mutta se on treenissä kimppakaverilla etelässä.”

”Kilpaa ajan edelleen ihan mielelläni. Ilmoittauduin mukaan amatööriohjastajien SM-kilpailuunkin.”

Hevoset työllistävät Toni Saloa nykyään eri tavalla kuin aiemmin. Hän seuraa tarkkaan eteläpohjalaisten ravihevosten kilpailuja ja kirjoittaa niistä freelance-toimittajana.

”Lapuan hevosista kirjoitan Lapuan Sanomiin säännöllisesti. Satunnaisemmin kirjoitan Ilkka-Pohjalaiseen ja Ykköset-lehteen. Uutisoin raveja myös viime vuoden lopulla perustamallani Tonin ravikatsaus -nettisivulla ja sen Facebook-sivulla. Valokuvaan myös lähiseudun raveissa, ja hevosenomistajat tilaavat jonkin verran kuvia hevosistaan.”

Kimmokkeen ravijuttujen kirjoittamiseen Salo sai muutamia vuosia sitten. Paikalliset hevosihmiset ja muut raveja seuraavat harmittelivat, että seutukunnan hevosista ei enää meinannut löytää juttuja lehdistä.

”He kysyivät, voisinko tehdä asialle jotain. Otin yhteyttä ensimmäisenä Lapuan Sanomiin ja tarjosin juttuja. Siitä se sitten lähti. Minulla ei ole mitään koulutusta toimittajaksi, mutta tunnen lajin ja tykkään kirjoittamisesta.”

Salo kertoo olevansa hieman hämmentynyt siitä, miten paljon hän saa hyvää palautetta kirjoituksistaan.

”Ystävänpäivänä pidin markkinointitempauksen Lapuan HalpaHallin pihassa. Tarjosin kahvia ja rupattelin ihmisten kanssa”, Salo kertoo.

”Siellä istui jo pyörätelineen päällä odottamassa iäkäs rouva. Hän halusi antaa minulle lahjan kiitoksena kirjoituksistani. Niiden ansiosta hänen ei kuulemma tarvitse käyttää niin paljon lääkkeitäkään kuin aiemmin. Vieläkin silmät vuotavat, kun ajattelen sitä.”

Antti Savolainen
Toni Salo teki ensimmäiset ravijulkaisunsa jo 1990-luvun alussa. Hän kopioi lehtileikkeitä siisteiksi kansioiksi ja kokosi hevosten kilpaurat niihin.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Päivän ravit: Seinäjoelle tai Ruotsin potin metsästykseen

Uutisviikko minuutissa: Markku Hietanen harvalukuiseen kerhoon

Shokkiuutinen: ravikuningatar Akaasia siirtyy siitokseen

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video