Uutiset

Blogi: Raviurheilun johto maalasi salamana itsensä nurkkaan

Kun valtioneuvosto ilmoitti valmiuslain käyttöönotosta maanantaina, raviurheilun johto painoi paniikkinappulaa hämmästyttävän nopeasti. Ruotsin esimerkki saa Suomen ravien tilanteen näyttämään tällä hetkellä erityisen karulta.
Elina Paavola
Kaviourilla on nyt tilaa. Blogi käsittelee tällä kertaa sitä, olisiko raveja voinut jatkaa ja ennen kaikkea sitä, toimiko Suomen Hippos korrektisti keskeyttäessään kilpailutoiminnan välittömästi Suomen hallituksen ilmoitettua valmiuslaista viime maanantaina?

Suomen Hippos ry:n organisaation toimivuudesta on keskusteltu vuosikymmeniä. Koronavirus näyttää nyt tuoneen pintaan voimakkaan tarpeen - suorastaan pakon - uudistua. Hippoksen toimet raviurheilukilpailujen keskeyttämiseksi eivät tunnu ammattimaiselta toiminnalta. Aivan kuin järjestön johto ei ymmärtäisi, että se pyörittää tuhansien ihmisten elinkeinoa, jonka vaikutukset säteilevät hyvin laajalle yhteiskuntaan.

Prosessi, joka raviurheilun pysäytti, tuntuu - ainakin täältä katsoen - käsittämättömältä. Riippumatta lopputuloksesta: voi osoittautua, että päätös oli jollain tasolla oikea. Ei keskusteltu yhdistyksen hallinnon kanssa (ei voitu ehtiä käydä läpi edes kaikkia hallituksen jäseniä), ei otettu yhteyttä viranomaisiin, ei otettu yhteyttä ulkomaisiin kollegoihin ja ei voitu ehtiä edes harkita asiaa montaa minuuttia. Tai jos oli keskusteltu jo etukäteen, voidaan kysyä oliko suunnitelma hyvä ja ottiko se kaiken huomioon? Ruotsin (ja koko Euroopankin) raviurheilun johdossa esimerkiksi on suomea puhuva ihminen, joten vuoropuhelu siihen suuntaan olisi ollut tällä kertaa poikkeuksellisen helppoa.

Suutari pysyköön lestissään. Kerta kaikkiaan ei hoidettu omaa virkaa, joka on pyörittää hevoskasvatusta ja raviurheilua Suomessa sekä huolehtia sen eduista. Ja se nopeus, jolla asiasta saatiin tieto maailmalle: tämän kerran Hippoksen tiedotus toimi kuin rasvattu salama!

Puurot ja vellit ovat nyt valitettavasti menneet sekaisin. Toki tilanne on erikoinen, mutta ihmisten ja tahojen kannattaisi laajemminkin käyttää harkintaa ennen toimiin ryhtymistään. Keskusjärjestön tehtävä ei ole estää jäsenistöään tekemästä työtään, vaan päinvastoin valvoa ihmisten, alan ja urheilulajin etuja.

Viranomaisten tehtävä puolestaan on valvoa yhteiskunnallista etua ja turvallisuutta. Ääritapauksessa, kuten tämä, keskeyttää ne toiminnot, jotka yleisen hyvinvoinnin vuoksi on keskeytettävä. Jatkaa niitä toimia joita voidaan tai pitää jatkaa, jotta elämä jatkuu. Jotta esimerkiksi talous ei piiputa aivan täysin.

Ruotsissa on tosiaan tehty erilainen ratkaisu mm. raviurheilun jatkamisen suhteen. Samoin rahapeliyhtiö Veikkauksen intressi raviurheilun jatkamisessa olisi ollut täysin eri, kuin keskeyttää ravien järjestäminen, mutta sitä ei ilmeisesti kysytty. Muutenkin tuntuu, että rahapeliyhtiön ja lajin vuoropuhelu ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka samassa veneessähän tässä ollaan! Tässä tilanteessa yhteinen etu tulee poikkeuksellisen selvästi näkyviin.

Keskusjärjestön tehtävä ei esimerkiksi ole miettiä, kuuluuko lajin ammattilaisten, harrastajien tai hevoskuljetusten päästä ylittämän valtakunnan raja. Se voi jakaa tietoa asiasta jäsenistölleen, muttei päättää asiasta. Rahtiliikenne ja elinkeinotoiminta jatkuu rajojen yli aivan normaalisti - vain turismi on keskeytyksissä. Silti laji-ihmiset jopa keskusjärjestötasolla tuntuvat ottavan kantaa siihen, kuuluuko esimerkiksi Ruotsin raveihin tällä hetkellä päästä kilpailemaan? Kyllä viranomaiset hoitavat hommansa, luottakaa siihen! Mutta hoitaako Hippos omansa?

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video