Jokainen lähtö on tärkeä Jukka Torviselle – nuori raviohjastaja on kiitollinen, kun saa ajaa kilpaa työkseen - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Jokainen lähtö on tärkeä Jukka Torviselle – nuori raviohjastaja on kiitollinen, kun saa ajaa kilpaa työkseen

Jämsänkoski on Torviselle sijainniltaan sopiva tukikohta, sillä iso osa aktiivisesti raveja järjestävistä maakuntaradoista on kahden–kolmen tunnin ajomatkan sisällä.
Antti Savolainen
Korona toi suomalaiseen raviurheiluun kahden kuukauden tauon. Jukka Torvinen sai ajan kulumaan myös ilman raveja. "Sain vietettyä enemmän aikaa perheen ja tyttöystävän kanssa. Siinä kotona näkräiltiin kaikenlaista remonttia ja muuta isän kanssa. Jonkin verran kävin myös ajamassa hiittejä Aimo Vuorisalon kaverina."

Jämsänkoskella asuva Jukka Torvinen, 24, kiertää ravikilpailuissa ammatikseen. Hän on lainaohjastaja, joka ajaa kilpaa ammattilaisten ja harrastajien valmentamilla ravureilla.

”Tavallisena vuonna ravipäiviä kertyy yli 300 ja ajokilometrejä autolla 100 000–120 000.”

Jämsään kuuluva Jämsänkoski on Torviselle sijainniltaan sopiva tukikohta, sillä iso osa aktiivisesti raveja järjestävistä maakuntaradoista on kahden–kolmen tunnin ajomatkan sisällä.

”Vanhempieni talo on vielä sopiva tukikohta, sillä olen tosi paljon menossa ja käyn siellä lähinnä nukkumassa. Samassa taloudessa asuminen sopii hyvin tähän elämäntilanteeseen.”

Torvinen on ollut valtakunnallisessa ajajaliigassa 20 parhaan joukossa jo vuodesta 2015 lähtien, kun mittarina käytetään ajettujen voittojen määrää. Kilpaa hän on ajanut 16-vuotiaasta eli vuodesta 2011 lähtien.

Torvinen tiedostaa hyvin, että nopea nousu ammattilaisten kärkikastiin ei ole ollut itsestäänselvyys, vaikka kilvanajosta tulikin luontevasti ammatti.

”Kyllä se on vaatinut hyvän alun ja minuun uskovia ihmisiä siihen taustalle. Starttimäärät nousivat nopeasti, kun sain ajaa hyviä hevosia ja pärjäsin niillä. Hevoset tämän kaiken lopulta ratkaisevat”, peruskoulun jälkeen tietoliikenneasentajaksi opiskellut ja jalkapalloa tosissaan 16–17 vuoden ikäiseksi harrastanut mies kertaa.

Jukka Torvinen on maineikkaan raviperheen jäsen. Hänen isänsä Heikki Torvinen oli hyvin menestynyt ammattivalmentaja ennen kuin jäi selkävaivojen takia pois hevosalan töistä.

Myös äiti Pauliina työskenteli aiemmin perheen tallilla. Isoveli Hannu on Suomen parhaita lainaohjastajia ja hevoset ovat tuttuja myös pikkusiskolle, Hennalle.

”Isällä oli pitkään Jämsän radalla talli. Siellä sai ja piti ottaa vastuuta ja olla aina tekemässä jotain. Hevoset ja kilpaileminen ovat kiinnostaneet aina jollain tavalla. Perhe on ollut aina tärkeä tuki ja turva. Äiti hoitaa yrityksen kirjanpidon ja juoksevat asiat. Vanhemmilta saa aina rehellisen mielipiteen, jos tulee jotain kysyttävää.”

Tavallisena arkipäivänä Torvinen heräilee puolen yhdeksän aikoihin.

”Kilpailuihin ilmoittaminen loppuu yhdeksältä ja joku valmentaja saattaa soittaa jo ennen sitä ja sopia ajamisesta. Kun ilmot ovat kunnossa, otan vielä pienet unet.”

”Iltapäivällä kahden aikoihin lähden ajamaan raveihin. Sieltä pääsee lähtemään kotiin illalla yhdeksän maissa. Kotona olen puoliltaöin ja pari kolme tuntia menee, ennen kuin saan rauhoituttua nukkumaan. Pelailen Xboxia tai katson jotain sarjaa, että saan ravit pois mielestä.”

Vuorokausirytmi on tarkoituksella iltapainotteinen.

”Tähtään siihen, että virkuimmat tunnit olisivat raveissa ja sieltä kotiin ajaessa.”

Lainaohjastajan rooli on tulospalkattua. Yleensä ohjastaja laskuttaa 20 euron penkkirahan ja 5–15 prosentin provision palkintorahoista. Asiakaspalvelulla on tärkeä rooli.

”Aika paljon puhutaan puhelimessa ja raveissa ihmisten kanssa. Tuumataan yhdessä, miten heidän hevosensa saisi vielä paremmaksi.”

Uuden ajokin kanssa on päästävä välillä samalle aaltopituudelle hyvinkin lyhyessä ajassa.

”Siinä on tosi paljon eroja. Joskus valmentaja voi soittaa jo ennen raveja ja kertoa hevosesta. Jotkut hevoset lämmitän itse ja toisten taakse istun vasta esittelyyn mennessä. Uuden hevosen kohdalla videokirjastosta on iso apu, kun voin katsoa sieltä hevosen edellisiä startteja.”

Jukka Torvinen on ehtinyt voittaa kotimaisista suurkilpailuista muun muassa lämmin­veristen Kriteriumin Callela Leonardilla, Villinmiehen tamma­kilvan Bid on Kempillä ja St Legerin Peanutsilla.

”On hienoa, että olen päässyt ajamaan isoja kilpailuja ja pärjännytkin niissä. Isoista lähdöistä saa omanlaistaan oppia. Toivottavasti saan ajaa niissä jatkossakin.”

Samaan hengenvetoon hän painottaa, että myös tavallinen ravilähtö on hänelle aina tärkeä.

”Minulla ei oikeastaan ole mitään isoa yksittäistä tähtäintä. Ennemmin haluan kehittää itseäni ja oppia lukemaan hevosia paremmin.”

Torvisella on Instagramissa yli 2 000 seuraajaa.

”Moni ravi-ihminen avaa lajin arkea ja taustoja somessa tosi hyvin. Se on mielestäni koko lajin etu. Aion itsekin olla nyt aktiivisempi, kun ravit taas pyörivät.”

Antti Savolainen
Jukka Torvinen lähti lämmittämään Puketorps Juliusta maanantaina Killlerin raviradalle ennen varsinaista kilpailua. Taustalla kävelee hevosen valmentaja Matias Salo.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Raviurheilu on yleisölaji - olipa heitä kourallinen tai tuhansia

Konsteja ei ole eikä temput auta - pitää ryhtyä töihin

Ravihevosista innostunut Ville Hakala: ”Osaamiseni valmentajana oli aluksi ihan nollassa”

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video