Uutiset

Kasvattajat haluavat suunnata palkintoja tasaisemmin nuorille

Hevoskasvatus kaipaa väliaikaista tukea, mutta vain raviurheilun profiilin nosto voi tuoda lajiin uusia ihmisiä, katsoo hevosverkoston Helena Halinen.
Johannes Tervo
Niin ravurien kuin myös muiden rotujen kasvatus on hiipunut jo useamman vuoden ajan.

"Matka orin valinnasta ja hyppyytyksestä hyvinvoivaksi varsaksi on pitkä. Monta asiaa on sitä ennen voinut mennä pieleen", toteaa MTK:n yhteydessä toimivan tuottaja- ja hevosjärjestöjen yhteisen hevosverkoston puheenjohtaja Helena Halinen.

Uusia kasvattajia tarvitaan, sillä hevoskasvatuksessa on menossa sukupolvenvaihdos. Kasvatus nojaa muutaman tamman omistajiin. Muutamia ponirotuja lukuun ottamatta kasvatuksen lasku on jatkunut usean vuoden ajan.

Suomen Hippoksen valtuuskunnan on määrä keskustella kasvatuksen ja kilpailevien hevosten määrän laskusta juhannuksen jälkeen pidettävässä ylimääräisessä kokouksessa.

Halinen summaa kasvattajien kanssa käymiään keskusteluja ja korostaa, että tilanne ei ratkea vain väliaikaisilla kasvatustuilla vaan tarvitaan hevosen ja raviurheilun profiilin nostamista. "Perussetin pitää olla kunnossa. Lajissa pitää olla imu ja idea, miksi ryhtyä siihen."

Samaan päätyi viime keväänä Suomen Hippoksen tekemän raviurheilun tulevaisuustyössä kasvatuksen työryhmä: "Varsojen kysyntään vaikuttavat lajin yleinen kiinnostavuus ja se, miten nykyisiä ja uusia omistajia saadaan investoimaan hevosenomistamiseen. Näin varsojen myynti ja hintataso varmistuvat."

Lue MT:n kasvattamiseen keskittyneen teemasivun juttu:

Ravipalkintoja halutaan suunnata tasaisemmin nuorille hevosille – "Tuhkimotarinoita on niin harvassa"

Toimittajan kolumni: Kotoa ei tulla hakemaan hienoa hevostakaan

Hippos: Kasvattajapalkinnot saadaan liikkeelle ensi viikosta alkaen

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Että hevonen on viiden vanha ja kilpailee, on muutaman kerran jotain askaretta joutunut tekemään", Sanna Päivike toteaa MT Hevosissa kasvatuksesta

Isosalon tilan 16. viljelijä Sanna Päivike: "On tämä niin makeeta. Ei mistään muusta työstä voi saada tällaista fiilistä"

Video: Jani Oinonen kertoo menestyneen kotikasvatin Nineelevenin tarinan – yksinkertaisilla systeemeillä hyvää tulosta

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video