Markku Nurmi muistelee Apassia ja etsii uutta menestyjää - Ravinetti - MT Ravinetti
Uutiset

Markku Nurmi muistelee Apassia ja etsii uutta menestyjää

Lahden Jokimaa on näin Suur-Hollola-ajon aikaan katseiden kohteena. Kun radalla ravattiin Kuninkuusravit 2003, Markku Nurmen ihmeori Apassi varasti pääosan. Mitä kuuluu nykyään Nurmelle ja kaksinkertaiselle kuninkaalle Apassille?
Suomen Hippos
Markku Nurmi ja Apassi juhlittuina sankareina Rovaniemellä 2004. Apassi oli kuninkuuskisassa täysin ylivoimainen. Ori voitti jokaisen osamatkan ja pudotti kokonaiskamppailun kakkosen Saran Salaman 5,5 sekunnin päähän.

69-vuotias Markku Nurmi asustelee Etelä-Pohjanmaalla Koskenkorvan kirkonkylällä rivitalossa. Apassin tallina tutuksi tullut Nurmen kotitila sijaitsee lyhyen matkan päässä.

 

Rekkakuskina 25 vuotta työskennellyt ja sen jälkeen kymmenen vuotta hevoshommia päätoimisesti tehnyt Nurmi on eläkkeellä. Raviharrastus jatkuu kuitenkin edelleen.

 

”Mulla on yksi suomenhevosruuna, jota käyn ajelemassa. Lisäksi opetan erään tuttavan varsoja. Eli hevosasian päällä ollaan”, Nurmi kertoilee.

 

Nurmi jatkaa, että raveja tulee seurattua ahkerasti ja tutka pyörii valppaasti.

 

”Saatan minä ostaa suomenhevosen, jos sopiva löytyy. Lämminveristen osalta pitäisi lompsan olla hyvässä lyönnissä, jotta olisi mitään saumoja menestyä.”

 

Apassi asustelee nykyisen omistajansa Reijo Ranteen luona Kankaanpäässä. Ikää kaksinkertaisella kuninkaalla on 25 vuotta, ja jälkeläisiä löytyy lähes 450.

 

”Hyvin ori jakselee, hampaat alkavat vain olla heikonlaiset. Reijon luona kelpaa oleskella. Apassilla on siellä oma boksi”, Nurmi tietää.

 

Mikko Keskisen kasvattaman Apassin ura oli yksi tämän vuosituhannen suurista menestystarinoista. Ori väläytteli lahjojaan jo varsana, mutta läpimurto tapahtui kuusivuotiaana. Kuninkuuksiensa aikaan 2003 ja 2004 Apassi oli 8- ja 9-vuotias.

 

Ori muistetaan salamannopeana menijänä.

 

”Vieskerin toinen omistaja Jorma Tuunanenkin sanoi, että jollakin voi olla suomenhevonen, joka avaa yhdeksäätoista, mutta teillä on sellainen, joka lopettaakin vielä kahdeksaatoista.”

 

Kotioloissa Apassi oli Nurmen mukaan lauhkea kuin lammas. Kilpailupaikalla käytös muuttui.

 

”Ori oli raveissa muille hevosille ärtyisä. Se piti valjastaa puskissa piilossa. Kerrankin Kouvolassa ori potkaisi kaksi metriä korkealle ja vieressä ollut mies tokaisi, notta: "nyt on Apassi kunnossa”. Mutta kun ori sai kärryt perään, se muuttui tosi keskittyneeksi, eikä hirnahtanutkaan.”

 

Apassin ura päättyi 12-vuotiaana kauteen 2007.

 

”Oli helppo päätös pistää kilpakengät naulaan. Apassia vaivasi etujalan nivel. Ori oli antanut niin paljon meille, että päästettiin se eläkkeelle, vaikka sitä treeniin muualle kyseltiinkin.”

 

Apassin aktiiviuran muistot lämmittävät Nurmen mieltä.

 

”Olen saanut raveilta enemmän kuin ikinä osasin unelmoidakaan. Apassi on ajatuksissani viikottain.”

 

Lue lisää Markku Nurmen ja Apassin tarinasta 29. heinäkuuta ilmestyvästä Maaseudun Tulevaisuuden Kunkkariliitteestä.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ilmajoen ihmeori Apassi tykitti lämminverivauhtia ja potki parin metrin korkeuteen

Hullumiehelle löytyi ostaja - "Toinen mahdollisuus siitosuralla"

Kontio: "ME:kin oli ulottuvilla Odd Herakleksella - Eetulla ajan keulaan"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video