Uutiset

Hevosen jalan virheasentoihin kannattaa puuttua ajoissa — jo kolmiviikkoisen varsan kavioita voi vuolla

Syksylle jäävä kengitys voi tulla varsan kehityksen kannalta liian myöhään.
Carolina Husu
Kengittäjä Marko Redsven vuolee muutamia kuukausia vanhan varsan kavioita Kivisaaren oriasemalla. Varsaa pitävät paikoillaan tallityön­tekijä Iiro Korte sekä Markon avopuoliso Hanna Leinikka.

Varsojen jalka-asentoihin erikoistunut kengittäjä Marko Redsven ja hänen avopuolisonsa Hanna Leinikka ovat kiertäneet Kymenlaaksossa kengittämässä varsoja jo yli yhdeksän vuoden ajan. Vaikka hevosten kengittäjiä Suomesta löytyy, on varsojen kengittäminen oma erikoistaitonsa.

Kun varsa syntyy, on pidettävä huolta, että kavion tasapaino säilyy sivuttaissuunnassa. Erilaisten korjauskenkien avulla pystytään korjaamaan varsojen virheellisiä jalka-asentoja.

”Vaikka varsalla ei ole ongelmia, niin pitäisi silti vuolla kesän aikana kahdesta kolmeen kertaa ja katsoa jalat läpi. Mitä enemmän ongelmia, sitä enemmän on työtä. Jos on oikein paha virheasento, varsalle voi joutua laittamaan kengät kolmekin kertaa”, Redsven pohtii.

Redsven on vuollut tämän kevään aikana kavioita ainakin 30 varsalta.

Vain muutama on tarvinnut kenkiä, mutta yhtenä vuonna kengitettiin 15 varsaa.

Varsan jalan virheasennot johtuvat monesti siitä, missä asennossa eläin on ollut kohdussa ja miten sillä on ollut tilaa tiineyden aikana.

”Jos emää ruokitaan liikaa ja tammalla on lihavuutta, niin se lisää virheasennon riskiä”, Hanna Leinikka sanoo.

Mitä aikaisemmin virheisiin pystytään puuttumaan, sitä vähemmällä selvitään.

”Nyrkkisääntö mielestäni on, että kun varsa syntyy, niin jo muutaman viikon sisällä näytettäisiin sitä kengittäjälle. Vaikka ei itse näkisi silmämääräisesti varsan askelluksessa ongelmia, niin kolmeviikkoisen varsan kaviota voi jo vähän vuolla”, Redsven kertoo.

Osa omistajista luottaa, että pienet virheaskellukset korjautuvat itsestään ajan myötä. Riski ongelman pahenemisesta on kuitenkin merkittävä.

”Jos tilanne ei korjaannu ja kengittäminen meneekin syksylle, ollaan jo mahdottomassa tilanteessa.”

”Jos polvi tulee virheaskelluksen takia maahan jatkuvasti vinossa, siitä muodostuu myöhemmin kilpauralla hevosen heikoin kohta”, Leinikka lisää.

Kengittäjä seuraa aluksi varsan liikkumista ja selvittää mahdolliset virheet. Sen perusteella tehdään omistajan kanssa keskustellen työsuunnitelma kustannuksineen sekä se, miten omistaja hoitaa varsaa.

Redsven huolehtii kengittämisestä ja Leinikka pitää varsaa aloillaan. Mitä nuorempia varsat ovat, sitä helpompaa niitä on käsitellä. Tärkeää on pyrkiä jouhevaan suoritukseen, ettei varsa kyllästy ja käy rauhattomaksi. Mukana on hyvä olla useampikin apuri pitämässä varsaa paikoillaan.

Jos jalka-asentojen hoidoksi ei riitä pelkkä vuolu, täytyy varsalle liimata tukikengät. Lisäksi varsojen kavioihin joudutaan joskus tekemään pelkällä liimalla korotuksia ja tukia.

”Siinä pitää muutama minuutti olla liikkumatta, että liima jämähtää. Liimatessa pitää olla erityisen huolellinen senkin takia, että kavion pohjan alle menevä liima voi aiheuttaa varsalle ontumaa.”

Kun kenkä on saatu paikoilleen, arvioivat Redsven ja Leinikka yhdessä lopputulosta.

”Miten kenkä pyörähtää, mistä pitää viilata, ottaa pois tai lisätä”, Leinikka kuvailee.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kirja-arvio: Hevosten hyvinvointiin on saatu kaivattu kotimainen merkkiteos

MT Raveissa Sami Kauhanen – miehen tie on kulkenut upseerin, ravivalmentajan, Fintoton ja Veikkauksen pestien kautta Hippoksen toimitusjohtajaksi

Tiina Ahokas on Kivisaaren oriaseman uusi yrittäjä

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video