Uutiset

Työkokemus hevosenhoitajana antaa hyvän pohjan lähes mihin työhön tahansa

Sanni Komulainen palaa kotimaahan jatkamaan opintoja Ruotsin pestin jälkeen.
Sanni Komulaisen albumi
Sanni Komulaisen elämän hevonen on edelleen Hose Dahlia, jonka kanssa hän pääsi voittajaseremonioihin Suomen päässä.

Kyky työskennellä itsenäisesti annettujen ohjeiden mukaisesti, ratkoa ongelmia nopeasti, pitää yllä rivakkaa työtahtia sekä ottaa vastuuta omaehtoisesti työtehtävistä. Näitä ominaisuuksia luulisi jokaisen työnantajan arvostavan palkatessaan uusia työntekijöitä, ja niitä työskentely hevosenhoitajana vaatii.

Tämän vahvistaa Sanni Komulainen, joka on työskennellyt viimeisen vuoden ajan Petri Salmelan Söderbyn valmennusyksikössä Tukholman lähistöllä.

"Hevosenhoitajan työ on totta kai omalla tavallaan fyysisesti rankkaa, mutta täällä Salmelalla työt ovat organisoitu hyvin. Jokainen meistä työntekijöistä tietää, mitä tulee tehdä päivän aikana."

Kun valmentaja ei ole itse päätoimisesti läsnä fyysisesti vaan hän työskentelee suurimman osan viikosta Bodenissa, työntekijöille sälytetään Söderbyssä paljon vastuuta niin kotona kuin kilpailupaikoilla.

"Sitä haluaa työntekijänä osoittaa olevansa annetun vastuun arvoinen”, toteaa juuriltaan vahvasti pohjoissavolainen Komulainen.

Hän suoritti hevosenhoitajan tutkinnon Ylä-Savon Ammattiopistolla ja oli sen jälkeen parisen vuotta Marko Hakkaraisella Vieremällä. Sitten reilu puoli vuotta vierähti Antti Ojanperällä Pihtiputaalla, ennen kuin Komulainen siirtyi Ruotsin puolelle Salmelalle.

Sanni Komulainen tuli tutuksi Jukurien raviliigavarsa Tingalingin ”Ruotsin hoitajana”, kun Jouni Hillbomin suojatti oli keväällä kilpailureissulla Ruotsissa.

”Tosi harmi omistajien kannalta, että hyväkuntoisen tamman kilpailut eivät onnistuneet meiltä käsin odotusten mukaisesti. Mutta minulle hevosenhoitajana oli opettavainen kokemus välittää hevosen kuulumisia sosiaalisen median kautta omistajille. On tärkeätä pystyä kertomaan asioista suoraan ja analyyttisesti, vaikkei menestystä olisi kilpailusta tullutkaan", hän painottaa.

"Olen viihtynyt täällä tosi hyvin. Kuten edellisetkin haastateltavat ovat sanoneet, on tosi hyödyllistä saada työkokemuksia ulkomailta. Olisin jatkanut täällä mielellään pitempäänkin, mutta sain opiskelupaikan Pohjois-Savon ammattikorkeakoulusta Iisalmesta. Aloitan agrologiopinnot syyskuun alusta.”

”Olen tehnyt hevosenhoitajan töitä kohta nelisen vuotta, mutta jollakin tapaa minulla on ollut ajatuksissa jatko-opiskelut jo pidemmän aikaa. Hevosenhoitajan työ on todella mukavaa, mutta tulevaisuuden kannalta voi kyllä olla parempi käydä jokin koulu tässä välillä. Opiskeluiden jälkeenhän voi sitten valita, mitä tekee."

Hän arvioi, että agrologin koulutuksella aukeaa useampikin ovi. Esimerkiksi opettajana toiminen hevosalan koulussa kiinnostaisi.

Raviurheilu ja hevoset tulevat olemaan Sannin elämässä suuressa roolissa vastakin, vaikka hän lopettaakin kokopäiväisenä hevosenhoitajana.

"Agrologiopinnot ovat hevospainotteisia, ja suoritan ne monimuoto-opintoina, mutta en tiedä vielä ihan tarkalleen, miten opinnot rakentuvat. Eiköhän opintojen ohessa ole toivottavasti aikaa myös omille hevosille", hän arvioi.

Isä Arto Komulaisella on Vieremällä valmennuksessa useampi suomenhevonen.

"Omat kasvattimme Sinkuttaresta, Malkkin ja Vernanto ovat menestyneet tosi mukavasti. Tulee olemaan mukavaa päästä niiden kanssa raveihin,” toteaa Sanni lisäten samaan hengenvetoon, että lämminverisillä on kuitenkin oma erityinen sijansa hänen elämässään.

"Minulla on ollut hienoja passihevosia täällä Salmelalla, kolmevuotias Hector Sisu voitti muun muassa Rättvikissä Breeders Crownin alkuerän sekä Norrlands Grand Prixin Bergsåkerissa. Se on tienannut tänä vuonna seitsemään kilpailuun yli 800 000 kruunua (78 000 euroa), kun täällä on tosi hyvät palkintorahat nuorten hevosten lähdöissä."

"Kotona meillä oli Hose Dahlia joka on kuitenkin minun elämäni hevonen. Sen kanssa päästiin voittajaseremonioihin V75-lähtöjä myöten”, Sanni Komulainen kertaa.

”Ruotsin kieli ei ikävä kyllä täällä Söderbyn suomalaiskeskittymässä päässyt oikein kehittymään, pitää opintojen aikana panostaa kielten opiskeluun", Sanni toteaa realistisesti työskentelyään Salmelalla.

Suomalaisen ja ruotsalaisen raviurheilun resurssierosta hänellä on pitkälti sama kuva kuin aiemmin juttusarjassa haastatelluilla kollegoilla.

"Palkintorahoissa on tosiaan eroa, mutta hevosenhoitajan näkökulmasta niinkin arkinen asia kuin, että kaikille on omat vieraskarsinat kilpailupaikalla helpottaa käytännön työtä", hän toteaa yleisistä puitteista.

Toinen asia, jonka Komulainen nostaa esille, on, että ainakin Petri Salmelalla hevosenhoitajien työajat ovat aika säännölliset. "Vaikka töitä tehdään reippaaseen tahtiin, eivät työpäivät veny tavallisina arkipäivinä kovin myöhäiseksi. Se, että ehtii töiden jälkeen tekemään muita asioita, auttaa jaksamaan pitkällä aikavälillä melko hektistä hevosenhoitajan työtä. Töiden hyvä organisointi on asia, jonka voi ottaa mukaansa mihin työpaikkaan tahansa."

Juttua on muokattu 16.8. kello 10.22. Korjattu ingressistä virheellinen tieto haastateltavan Ruotsin pestin pituudesta.

Lue muista Ruotsissa toimivista hevosenhoitajista MT Ravinetin sarjasta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Killerin raviradalla koko vuoden kestävä hoitajaliiga – hevosenhoitajien tekemää arvokasta työtä halutaan nostaa esiin

Hevosmies Aki Elo on ollut reissun päällä kohta 30 vuotta – yksi asia on jäänyt kaihertamaan

Ilona Koskinen johtaa Björn Goopin Ranskan yksikköä: "Olen näiden vuosien aikana oppinut ravitallin pyörittämisestä paljon asioita, joita ei tavallisena hevosenhoitajana tule ehkä edes miettineeksi”

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video